Brno, 16. srpna 2024 – Surovou brněnskou atmosféru zachycuje nová publikace Nemísta, kterou vydal TIC BRNO. Jedná se o průvodce po brněnských ztracených lokalitách, který poodkrývá vrstvy zapomenuté minulosti. Autorkou knihy je teoretička a kritička současného umění Silvie Šeborová.

„V publikaci jsem se zaměřila na místa, která již neslouží svému původnímu účelu, a i proto se neustále mění. Některá stará zanikají a nová vznikají, a když na dané místo přijdete znovu, většinou již nebude stejné. Knihu lze chápat nejen jako průvodce, který o daném místě informuje, ale také jako návod na lokální dobrodružství, jež lze prožít pár metrů od vlastního domu,” uvádí autorka knihy Silvie Šeborová, která před dvěma lety s TIC BRNO uvedla na trh knihu Brnboniéra vybírající zajímavosti z umění ve veřejném prostoru.

Sedm kapitol vás zavede například tam, kde se město potkává s divočinou starých lesoparků a opuštěných zahrádkářských kolonií, k bývalým železničním tratím a vlečkám nebo vojenským krytům a pozorovatelnám. Za krátký výlet stojí také zrušené továrny, lomy a dělnické kolonie. Ochladí vás místa u řek, náhony, potoky, studánky, pumpy a prameny, svou poetiku si zachovávají i staré stadiony, zarostlá sportoviště a polorozpadlé tribuny. Hned na začátku knihy se také můžete inspirovat tipy, kam zajít v závislosti na ročním období, podle toho, zda je například místo v té chvíli dostupné, nebo nabídne nejzajímavější podívanou.

„Vydejte se po autentických místech, která jsou součástí našeho každodenního života, přesto si jich mnohdy nevšímáme, nebo o nich ani nevíme. Nová publikace Silvie Šeborové reflektuje náš záměr přinášet autentickou výpověď o městě, ve kterém žijeme, ale také překvapovat a podněcovat fantazii. Zažijte adrenalin z objevování ve městě, které už dobře znáte,” uzavírá Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Grafickou a výtvarnou stránku knize vtiskly Nela Klímová a Tereza Bierská, autorkou snímků v úvodu kapitol je významná audiovizuální umělkyně Polina Davydenko. Knihu zakoupíte na e-shopu darkyzbrna.cz nebo v infocentrech TIC BRNO.

Zdroj: TIC BRNO, foto: Michal Růžička