Brno, 29. srpna 2024 - Dva workshopy věnované knižní ilustraci a výstava ilustrací, komiksů a naučné grafiky – to je program zářijové návštěvy francouzského výtvarníka, ilustrátora a spisovatele Guyho Pradela. V rámci nově vzniklého programu „KREILU“ (Kreativní REzidence pro ILUstrátory) navštíví Knihovnu Jiřího Mahena v Brně. Vernisáž výstavy a představení programu proběhne 3. září 2024 v 17.00 za účasti velvyslance Francie J. E. Stéphana Louise Josepha Crouzata. Akci pořádá Odbor kultury Magistrátu města Brna ve spolupráci s Knihovnou Jiřího Mahena v Brně.

Vůbec prvním rezidentem v rámci programu KREILU je Guy Pradel ze Štrasburku, který v Brně stráví celé září. Během svého pobytu uskuteční výstavu v prostorách KJM v Brně a uspořádá také dva workshopy na téma ilustrace. Jeden workshop bude zaměřen na mládež a proběhne v ateliérové formě pro maximálně 15 účastníků, druhý bude otevřen široké veřejnosti a bude mít formu přednášky. Město tento rezidenční pobyt podpořilo částkou 1500 eur.

„Rezidenční pobyty jsou moderní formou spolupráce, která propojuje místní uměleckou scénu s globálním světem. Umožňují umělcům lépe pochopit hostitelskou kulturu a zlepšují mezinárodní porozumění,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Program rezidenčních pobytů pro ilustrátory v Brně inicioval Odbor kultury Magistrátu města Brna ve spolupráci s Knihovnou Jiřího Mahena, Central Vapeur ve Štrasburku, Francouzským institutem v Praze a Českým centrem v Paříži. Program KREILU (Kreativní REzidence pro ILUstrátory) je součástí širšího rezidenčního programu mezi Francií a Českou republikou pod značkou Villa Bohêma. Cílem je podpořit tradiční oblast knižní ilustrace v Česku, kterou reprezentují osobnosti jako Václav Hollar, Josef Lada, Adolf Born, Karel Čapek či Jiří Trnka. Významná stopa české ilustrace je patrná i v Brně, zejména díky místnímu rodákovi Ondřeji Sekorovi a celosvětově uznávanému Petru Sísovi.

Organizátoři KREILU očekávají, že rezidenční pobyty posílí kulturní výměnu mezi Českou republikou a Francií a podpoří rozvoj ilustrátorské tvorby v mezinárodním kontextu. V budoucnu plánují nabídnout rezidenci i českým ilustrátorům ve Francii. Program by měl rovněž přispět k propagaci Brna jako kulturního centra s bohatou tradicí výtvarného umění.

Zdroj: TIS MMB, foto: Ingimage