Brno, 13. září 2024 - Muzeum města Brna představuje výstavu s názvem „Brno nostalgické: Obraz města v proměnách staletí“, která se uskuteční od 19. září 2024 do 30. března 2025 na hradě Špilberku. Tato výstava návštěvníkům přiblíží historický vývoj Brna prostřednictvím vedut, tedy uměleckých topografických vyobrazení města, které zachycují jeho proměny během staletí. Nejde však jen o historický pohled – výstava bude moderní, vizuálně atraktivní a plná interaktivních prvků, které vtáhnou návštěvníky do atmosféry minulých dob.

„Muzeum města Brna může díky výstavě vedut přiblížit veřejnosti proměny města Brna v průběhu staletí, a jak jej vnímali umělci různých epoch. Veduty jsou také cennými uměleckými díly v našich sbírkách, která mají trvalou hodnotu,“ říká ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Jedním z hlavních lákadel výstavy jsou díla brněnského malíře Franze Richtera (1785–1851), který svými kresbami a litografiemi dokumentoval nejen tehdejší architekturu, ale i významné události z historie města, jako například příjezd prvního vlaku z Vídně do Brna v roce 1839. „Richterova tvorba je fascinující v tom, jak detailně a s osobitým citem zachycuje proměňující se tvář města,“ vysvětluje kurátor výstavy Jindřich Chatrný.

Kromě Richterových děl výstava zahrne i panoramatické pohledy na Brno z 17. a 18. století od umělců, jako byli Joris Hoefnagel, Martin Engelbrecht a Johann Matthias Steidlin, včetně nejstaršího známého vyobrazení Brna z roku 1593 od Jana Willenberga. Výstava také představí díla dalších významných malířů, jako byli František Xaver Rektořík, Antonio Sachetti či Jaroslav Král.

Velkým přínosem výstavy jsou její inovativní prvky. Návštěvníci se mohou těšit na dynamickou vedutu a videomapping, které zprostředkují pohlcující pohledy na historické Brno a umožní vidět, jak se město vyvíjelo. K dispozici bude také fotografická dokumentace srovnávající historické veduty se současným stavem vybraných míst a další interaktivní prvky, které nabídnou nový a neotřelý pohled na minulost. To vše doprovodí modely města, dobová móda a další artefakty, které evokují život v Brně v minulých obdobích.

„Návštěvníci mohou očekávat výstavu, která propojuje minulost s přítomností a nabízí nejen historický vhled, ale i moderní, vizuálně atraktivní zpracování. Věříme, že tato kombinace zaujme široké publikum a přinese nový zážitek z poznávání města,“ dodává ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Sbírka vedut v Muzeu města Brna vznikla již při jeho založení v roce 1904 a dnes zahrnuje kolem 1 000 grafik, kreseb a obrazů nejen s motivy Brna, ale i dalších světových měst. Výstava „Brno nostalgické: Obraz města v proměnách staletí“ tak nabídne jedinečnou příležitost prozkoumat proměny města Brna a jeho krásu očima umělců různých epoch.

Zdroj a foto: Muzeum města Brna