Brno, 27. září 2024 - Už za týden startuje 65. ročník Mezinárodního filmového festivalu BRNO16 s podtitulem someBODY to love, který v Kině Art uvede mezinárodní soutěž krátkých filmů společně s nabitým filmovým i herním doprovodným programem. Pětidenní program vrcholí v sobotu 5. října večer, kdy budou vyhlášeny vítězné snímky jubilejního ročníku.

„BRNO16 letos slaví 65 let od svého založení, což je opravdu úctyhodný počet ročníků. Od svých prvních let, kdy byla většina filmů uváděna na 16mm formátu, na který ve svém názvu ostatně stále odkazuje, ušel dlouhou cestu. Dnes patří mezi jeden z nejstarších filmových festivalů krátkého filmu na světě a má neodmyslitelné místo v událostmi mimořádně nabitém kalendáři brněnských fanoušků audiovizuální tvorby,” komentuje primátorka Markéta Vaňková, která nad akcí i letos převzala záštitu.

„Kraťasy” se na festivalu objeví v nejrůznějších podobách a žánrech, od studentských přes experimentální až po nezávislé filmy. Z více než 1 000 přihlášených vybral pětičlenný dramaturgický tým 34 krátkých snímků, které budou uvedeny v mezinárodní soutěži, a také 13 filmů do soutěže Československá 16. Jejich společným tématem je kromě délky stopáže i aktuálnost, hlásit se totiž mohou jen filmy mladší tří let. Výsledný výběr, který mohou diváci zhlédnout v rámci devíti hodinových bloků, pak přináší různorodé a divácky atraktivní snímky od autorských týmů z celého světa. Ti jsou na festivalu přítomni a s návštěvníky debatují prostřednictvím Q&A po projekcích i na sobotní diskuzi.

Právě sobota je pomyslným završením BRNO16: „Kromě diskuze s přítomnými tvůrci nás čeká i slavnostní zakončení festivalu. Po celou dobu jeho konání mají diváci možnost hlasovat pro filmy, které se jim nejvíc líbily, a ocenit tak jejich autory a autorky. Snímek s nejvyšším počtem hlasů pak získá Cenu diváků, spojenou s finanční odměnou. Návštěvníci BRNO16 jsou tak tou největší porotou, která na festivalu uděluje ocenění,“ doplňuje Milan Šimánek, ředitel festivalu. Kromě diváků zhlédnou soutěže i hlavní porota, porota studentská a porota Československé 16. Vítězné snímky budou vyhlášeny v sobotu 5. října ve 20:00 ve Velkém sále Kina Art v rámci slavnostního zakončení, po kterém bude následovat jejich projekce. Ta bude na programu i v neděli 6. října, tedy poslední den festivalu.

Kromě soutěží přinese 65. ročník BRNO16 i další program, zastřešený mottem someBODY to love, které odkazuje na potřebu lásky, ale také upozorňuje na tělesnost v různých kontextech, jako je například body positivity, komodifikace těla a jeho zobrazení v uměleckých filmech.Tímto tématem se bude zabývat výběr Radua Sticley z portugalského festivalu BEAST, zobrazení těla a lásky v české filmové historii pak přinese retro blok amatérských snímků. Z akademického hlediska se na problematiku v rámci přednášky podívá umělkyně a vysokoškolská pedagožka Kateřina Olivová s dalšími hosty a hostkami, edukativní pohled pak nabídne workshop organizace Moje tělo je moje – téma těla i duše, který se bude zabývat tématem bodyshamingu.

Nejen odborné veřejnosti pak festival ve spolupráci s MIDPOINT Institute a KUMST Brno nabídne industry program. Ve čtvrtek 3. října bude na programu přednáška o koprodukci z pohledu filmařů Koprodukční tipy: co ano a co raději ne od maďarské producentky Doy Nedeczky z Tallinu, v pátek ji bude následovat debata Od scénáře až na plátno: Umění bezpečné intimity ve filmu a televizi s Virginijí Vereikyte, která jako koordinátorka intimity zajišťuje dodržování hranic i osobní pohodu herců a hereček při natáčení intimních scén.

Chybět nebude ani herní program, zastřešený festivalem Gamer Pie, který vůbec poprvé na stříbrném plátně uvede krátký film Yötön Yö. Česká premiéra snímku ze hry Alan Wake II proběhne v pátek 4. října. V rámci herního programu proběhne také veřejné hraní gamebooku Pekelný dům za doprovodu živé hudby v podání Sukuba Ensemble, motto festivalu someBODY to love pak bude rezonovat v přednášce následované herním kvízem a gameplayem a přednáškou Dating simulátory se studiem Painappuru Project.

Zdroj: TIC BRNO, foto: Oliver Staša