Brno, 30. září 2024 - Městská část Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezi mezinárodními umělci a místní komunitou. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na adrese Hvězdová 6. V roce 2024 byl projekt finančně podpořen v rámci grantové dotace NPO (Národní plán obnovy).

Na realizaci projektu se podílí městská část Brno-sever, městská příspěvková organizace TIC BRNO a nezisková společnost Tripitaka z. s., která spravuje Káznici. Rezidence poskytne zahraničním umělcům nejen prostor pro tvorbu, ale i příležitost pro kulturní síťování s místními kurátory, dramaturgy, umělci a organizátory kulturního života v Brně.

„Tento projekt je významným krokem k tomu, aby Brno získalo mezinárodní pověst kulturního centra a místa, které podporuje kreativitu a uměleckou výměnu. Doufáme, že umělci, kteří se jej zúčastní, se inspirují lokálním prostředí, přinesou nový pohled na městskou část a obohatí kulturní život Brna,“ uvedla Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Rezidence je otevřena umělcům, kteří se věnují výtvarnému umění, ale mají přesahy do dalších oborů, jako jsou pohyblivý obraz, performance, literatura či audio. Podporuje diverzitu a inkluzi umělců z různých kulturních a geografických prostředí. Během 2–3 týdenního pobytu mají rezidenti k dispozici prostor pro tvorbu a prezentaci svých prací, a zároveň navážou nové kontakty s místními komunitami i uměleckými institucemi.

Prvním veřejným výstupem rezidence bude výstava polského uměleckého kolektivu Szaber v rámci festivalu Faktor K, který se uskuteční v Káznici. Jejich výstava Gryps je inspirována historií budovy Káznice, její atmosférou a prostředím okolo Cejlu. Gryps je polským výrazem pro "moták", který ve vězeňské mluvě označuje zprávu předávanou nelegální cestou. Vernisáž výstavy proběhne 2. října v 18:00.

„Rezidence je skvělou příležitostí pro městskou část Brno-sever, aby se zapojila do mezinárodní umělecké sítě a podpořila kreativitu nejen na lokální úrovni. Společné projekty jako tento dávají prostor novým nápadům a mohou být prospěšné jak pro místní obyvatele, tak pro město jako celek,“ dodal Martin Glogar, místostarosta městské části Brno-sever.

Po kolektivu Szaber se rezidenty stanou umělkyně Dominika Sobolewska a Michalina Kostecka z Vroclavi, následované maďarským umělcem Imreh Sándorem. Každý z těchto tvůrců přinese do Brna své specifické umělecké zaměření a perspektivu, čímž obohatí kulturní scénu města. Do budoucna se zvažuje otevření rezidence i pro architekty, designéry, sociology či urbanisty, kteří budou pracovat s lokálním prostředím, či navrhovat způsoby řešení specifických problémů spojených s danou lokalitou.

Zdroj: TIC BRNO, foto: kolektiv Szaber