Brno, 1. října 2024 - V pátek 4. října v unikátních prostorách Arnoldovy vily proběhne premiéra inscenace Ilse brněnského divadla Mikro-teatro. Inscenace vznikla u příležitosti letošního 80. výročí od úmrtí židovské spisovatelky a básnířky českého původu Ilse Weberové.

Ilse Weberová se narodila ve Vítkovicích v Ostravě, kde žila se svým manželem a dvěma syny – Hanušem a Tomíkem. Před začátkem druhé světové války se manželé Weberovi rozhodli svého staršího syna Hanuše poslat jedním z Wintonových záchranných transportů do Anglie, a posléze do Švédska. Druhorozený syn Tomík zůstal s rodiči ve válkou zmítaném Československu. Ilse nakonec zemřela se synem Tomíkem v Osvětimi. Díky jejímu muži se dochovaly četné básně. Později byla nalezena také korespondence mezi Ilse a Hanušem. A právě tento materiál se stal základním pilířem nově vzniklé inscenace.

„Na příběhu Ilse mě nejvíc zasáhla představa, že matka pošle své dítě daleko pryč od sebe, aby jej zachránila. Nemůže tušit, jak se tam bude mít. Nebude ho moci utěšit, ochránit, a přesto to udělá. Druhého syna už se vzdát však nedokáže. Co se pak děje zachráněnému synovi, když znovu pročítá dochovanou korespondenci své mámy, staré dopisy, které mu psala? Dokáže se s minulostí smířit? Tyto a další otázky se nám staly hlavním zdrojem inspirace během zkoušení,“ říká režisérka Gabriela Ženatá.

V roli Ilse se představí herečka divadla Mikro-teatro Hana Jagošová. Hanuše ztvární hostující Matouš Benda. Scénické zpracování a kostýmy připravila Magdaléna Teleky. O hudební složku se postará kapela NIŠMA, která hraje v průběhu představení živě.

Principálka divadla Veronika Všianská dodává: „Divadlo Mikro-teatro se ve své tvorbě soustředí na zpracování téměř zapomenutých příběhů výrazných ženských hrdinek. Do této linie spadá i osud Ilse Weberové. Kromě básní je také autorkou řady židovských pohádek, které nás inspirovaly natolik, že jsme se rozhodli přiblížit její osud také dětem právě skrze její pohádky. Inscenaci pro děti uvádíme pod názvem Dobrodinka Ilse.“

Foto: Mikro-teatro