Brno, 7. října 2024 - Drama lásky Franze Kafky a Dory Diamant, příběh největšího manipulátora všech dob Josepha Goebbelse, dokumentární pocta legendární choreografce Pině Bausch i režijní debut herce Daniela Brühla – to je jen zlomek nabídky letošního ročníku festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest.

Přehlídka hraných i dokumentárních snímků od předních režisérů i nastupujících tvůrců z Německa, Rakouska a Švýcarska zamíří v říjnu a listopadu do kin v Praze, Brně a Olomouci a předloží divákům jak díla reflektující aktuální společenská témata, tak pohledy do často temné minulosti zemí, z nichž filmoví tvůrci pocházejí.

Hned několik snímků bude uvedeno v české distribuční premiéře, například satirický film Veni Vidi Vici nebo drama S láskou, Vaše Hilde inspirované osudy protinacistické odbojové skupiny Rudý orchestr. Svá díla osobně představí například oceňovaný režisér Georg Maas, autor zahajovacího filmu Nádhera života (Die Herrlichkeit des Lebens), režisér filmu Goebbels - Mistr propagandy (Führer und Verführer) Joachim A. Lang nebo známý rakouský písničkář Voodoo Jürgens, který uvede tragikomedii Rickerl – hudbou nezbohatneš (Rickerl – Musik is höchstens a Hobby), v níž ztvárnil hlavní roli. Nebudou chybět ani oblíbené projekce pro školy a setkání s vybranými filmovými tvůrci. Zahájení festivalu bude tzv. Deaf Friendly, úvod bude tlumočen do českého znakového jazyka se simultánním přepisem (CART), titulky filmu budou ve verzi pro neslyšící.

18. ročník festivalu Das Filmfest se uskuteční od 16. do 20. října v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub, od 22. do 26. října v brněnském kině Art a od 1. do 5. listopadu v nově zrekonstruovaném sále Central Městského muzea v Olomouci. I v letošním roce mohou v Praze diváci využít cenově výhodné festivalové permanentky. Kompletní program je k dispozici na webových stránkách dasfilmfest.cz.

Přehlídku spolupořádají Goethe-Institut Česká republika, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými a anglickými titulky. Změna programu vyhrazena.

Foto: archiv pořadatelů