Brno, 10. září 2024 - Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění (HF JAMU) každoročně pořádá prestižní Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně. Jubilejní 30. ročník této interpretační soutěže v oborech flétna a klarinet se koná ve dnech 16.–22. září. Finálová kola soutěže v obou oborech se uskuteční v neděli 22. září v Besedním domě v Brně, kde soutěžící vystoupí za doprovodu orchestru Czech Virtuosi pod taktovkou dirigenta Víta Spilky a orchestru Ensemble Opera Diversa s dirigentkou Gabrielou Tardonovou.

Mezinárodní interpretační soutěž nese jméno světoznámého hudebního skladatele Leoše Janáčka. Jejím posláním je vyhledávat a podporovat mladé umělce do 35 let. Do Brna se každoročně sjíždí talentovaní interpreti z celého světa, aby předvedli svůj talent před mezinárodními porotami složenými z renomovaných odborníků. V pětiletých cyklech se pravidelně střídají dvojice oborů: smyčcové kvarteto a housle, lesní roh a tuba, violoncello a kontrabas, klavír a varhany, a letošní flétna a klarinet.

„S radostí jsem poskytl záštitu mezinárodní soutěži, která prostřednictvím díla Leoše Janáčka vychovává mladé talenty, objevuje s nimi krásu klasické hudby a zároveň posiluje prestiž fakulty i celého regionu, a to nejenom v hudebním světě. Soutěž úspěšně funguje již tři desítky let! Letos se účastní na tři sta mladých hudebníků z celého světa. Přeji jim hodně štěstí, radosti a krásy, kterou nám hudba umí poskytnout,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Do soutěže se letos přihlásilo celkem 133 interpretů, 45 flétnistů a 88 klarinetistů, z různých koutů světa, včetně České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Švýcarska, Chorvatska, Lotyšska, Finska, Maďarska, Francie, Jižní Ameriky, Číny, Japonska, Tchaj-wanu, Hongkongu, Jižní Koreje a Izraele.

„Při svých letošních zahraničních koncertech jsem zjistila, že Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka je považována za světově významnou událost, díky které se řada výjimečných osobností seznamuje s Brnem a Českou republikou,“ uvedla děkanka Hudební fakulty JAMU Barbara Maria Willi.

Porotě kategorie flétna bude předsedat prof. Philippe Bernold z pařížské Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse, předsednictví poroty pro klarinet přijal prof. Paolo Beltramini z Itálie, působící na Hochschule für Musik v Luzernu (Švýcarsko). Laureáti soutěže získají finanční ocenění. V každé kategorii budou první místa odměněna částkou sto tisíc korun, druhá místa sedmdesáti tisíci a třetí místa čtyřiceti tisíci korunami. Kromě finančních odměn mohou soutěžící získat i zvláštní ceny od partnerů, jako jsou Buffet Crampon (Paříž) a Powell Flutes (Boston), či Cena ČRo Brno, připravená k 30. výročí soutěže a 100. výročí rozhlasového vysílání na Jižní Moravě.

„Mezinárodní soutěž se letos dočkala kulatého výročí a opět nabídne kvalitní vystoupení mladých hudebníků, kteří usilují o mezinárodní kariéru. Jihomoravský kraj tuto soutěž dlouhodobě podporuje, letos částkou 440 tisíc korun,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast kultury a cestovního ruchu František Lukl.

Soutěž se v každém oboru koná ve třech kolech. První kolo proběhne 17.–19. září, druhé kolo 20. září a třetí kolo 22. září. Finále se uskuteční 22. září v Besedním domě, v oboru flétna od 11.30 hodin za doprovodu orchestru Czech Virtuosi a v oboru klarinet od 17.30 hodin ve spolupráci s orchestrem Ensemble Opera Diversa. Všechna vystoupení jsou přístupná veřejnosti zdarma.

„Sto sedmdesáté výročí narození Leoše Janáčka ještě více zviditelňuje tradiční akce, jako je Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka. Výkony mladých klarinetistů a flétnistů budeme sledovat i letos v Besedním domě. Přeji mladým umělcům, aby si atmosféru tohoto místa užili a věřím, že Janáčkovo Brno nastartuje jejich úspěšnou kariéru,“ podotkla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Foto: Ingimage