Brno, 10. října 2024 – Muzeum města Brna ve spolupráci s Moravským zemským muzeem za podpory Statutárního města Brna, Jihomoravského kraje a Městské části Brno-sever pořádá do 23. října v Křížové chodbě na Nové radnici výstavu s názvem Art Protis 60. Brněnský fenomén. Výstava připomíná 60. výročí vzniku jedinečné textilní techniky Art Protis, která se zrodila v Brně a proslavila nejen Československo, ale i řadu mezinárodních umělců. Tato revoluční technologie, patentovaná v roce 1964, přinesla zcela nové možnosti pro výrobu tapiserií a netkaných textilií, které se využívaly nejen v umění, ale i v interiérovém designu a módní tvorbě.

„Brno bylo vždy lídrem inovací, a právě Art Protis je dokonalým příkladem toho, jak mohou místní objevy ovlivnit světovou kulturu. Jsem hrdá na to, že můžeme i po 60 letech tuto jedinečnou techniku oslavit právě zde, kde se zrodila,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková. Na výstavě budou prezentována díla významných českých i zahraničních umělců, kteří s Art Protisem pracovali, včetně Inez Tuschnerové, Miroslava Netíka nebo švédské umělkyně Britty de la Cour.

Podle ředitele Muzea města Brna Zbyňka Šolce je Art Protis nedílnou součástí uměleckého dědictví Brna: „Art Protis zůstává světovým unikátem, který vznikl zde a dodnes nachází své místo v našem městě. Důkazem toho je, že všechna brněnská muzea mají tato díla ve svých sbírkách. Výstava je poctou všem, kteří se na rozvoji této techniky podíleli.“

Výstava však nepřipomíná jen minulost. Kurátorka výstavy Petra Mertová z Moravského zemského muzea upozorňuje na to, že Art Protis oslovuje i dnešní mladé tvůrce: „Mladí umělci se k této technice vracejí s čerstvým pohledem, ať už jde o módní design nebo interiérové instalace. Výstava nabídne nejen retrospektivu, ale i pohled do budoucnosti Art Protisu jako média pro 21. století.“

Kromě historických tapiserií budou na výstavě k vidění i díla studentů Střední školy umění a designu v Brně, kteří techniku inovují a přizpůsobují dnešním trendům. Škola vlastní originální stroj Maliwatt, nezbytný pro tvorbu tapiserií, díky němuž může tradice Art Protisu pokračovat. Návštěvníci tak uvidí spojení tradice s moderními ekologickými a recyklačními přístupy.

Slavnostní vernisáž proběhne 5. října 2024 a její součástí bude i přehlídka oděvů z Art Protisu vytvořených studenty brněnské umělecké školy. Hostesky v těchto modelech podají sekt při křtu katalogu výstavy, který nabídne odborné texty i historické fotografie mapující šedesátiletou historii této unikátní techniky. Výstava je také součástí širšího programu Dnů otevřených ateliérů a dalších kulturních akcí spojených s brněnskými tvůrci.

Výstava Art Protis 60. Brněnský fenomén bude otevřena úterý-neděle 10.00 – 18.00 a bude zdarma. Výstavní katalog bude k zakoupení na portálu iumeni.cz.

Zdroj a foto: Muzeum města Brna