Brno, 22. února 2011 (MEDIAFAX) - Po zpackaném podzimu vstoupí fotbalisté Zbrojovky Brno do jarní části Gambrinus ligy s jediným cílem, kterým je udržení v nejvyšší soutěži. Kádr Karla Večeři doznal během pauzy velkých změn, trenér během zimy přivítal deset nových hráčů.

Vedení klubu se po nevydařených 17 podzimních kolech rozhodlo pro čistku mužstva, které opustilo 13 fotbalistů. Mezi nepotřebnými se ocitli také stoper a bývalý kapitán Jan Trousil se zkušeným špílmachrem Tomášem Poláchem. Místo nich Zbrojovka angažovala deset hráčů, kteří by měli pomoci klubu k záchraně. "Sáhli jsme k omlazení kádru. Odešli ti, co neměli výkonnost nebo neměli srdce na správném místě. Některé podzimní zápasy pro nás byly velkým zklamáním," řekl na úterní tiskové konferenci generální ředitel brněnského klubu Pavel Mokrý.

Brnu patří po první části sezony předposlední pozice s jednobodovým odstupem na čtrnáctou Slavii Praha. "Dobře víme, že naše situace není dobrá a snažili jsme se udělat všechno pro to, abychom se v lize udrželi. I když víme, že jaro bude velmi náročné," poznamenal Mokrý.

Zbrojovka přes zimní přestávku testovala hráče ze zahraničí a šest z nich nakonec v týmu pro jaro zůstalo. Na hostování přišli bek Vladica Brdarovski z Makedonie, slovenští záložníci Martin Maroši s Róbertem Valentou, obránce Stefan Mitrovič ze Srbska, italský stoper Marco Migliorini a z hostování se vrátil bosenský levonohý zadák Matijas Pejič. Kromě nich Brno angažovalo do záložní řady Tomáš Borka z Plzně, sparťanský talent Zdeňka Folprechta, beka Tomáše Kaňu, který naposledy působil v Ústí nad Labem, a plzeňského brankáře Lukáše Krbečka.

"Současnému kádru věříme. Hráči mají šanci ukázat svou kvalitu. Doufáme, že budeme silnější než na podzim," prohlásil kouč Karel Večeřa, který kvůli prosincové operaci v dutině ústní vynechal část zimní přípravy. Mužstvo měsíc trénovalo pod dohledem asistentů Petra Čuhela a Milana Duhana. "Příprava směřovala k tomu, abychom udělali maximum pro záchranu první ligy v Brně. Snažili jsme se zabudovat nové hráče do týmu, aby byl konkurenceschopný," uvedl Čuhel.

Kapitán týmu Richard Dostálek výrazně obměněnému mužstvu v bitvě o záchranu věří. "Zimní pauza byla dlouhá a hodně náročná. Dostali jsme velké dávky, což se odvíjí od pozice, v níž se nacházíme. Věřím, že jsme pracovali víc než naši konkurenti. Mužstvo se sehrává a proces poznávání pokračuje, protože změn bylo dost. Hlavně na krajích zálohy vidím zlepšení v naší hře," pravil Dostálek. "Potřebujeme ve zbývajících třinácti kolech někoho nechat za sebou. K tomu bude potřeba, abychom byli aspoň v polovině utkání úspěšní," dodal nejzkušenější brněnský hráč.

Fotbalisté Zbrojovky odehráli v zimní pauze 13 duelů s bilancí čtyř výher, čtyř remíz a pěti porážek. Večeřu zklamali někteří jedinci v generálce na trávníku slovenské Senice, které Brno v sobotu podlehlo 0:2. "Po přestávce dostali šanci někteří hráči získat místo v základní sestavě pro ligu, ale nepředvedli se, jak by měli. Platí to zejména pro Kalabišku se Střeštíkem. Takhle si nepředstavuji výkon hráčů, kteří by měli bojovat o základní sestavu," řekl Večeřa.

Jeho tým vstoupí do záchranářských bojů v pátek, kdy nastoupí v Praze proti Slavii. "Jde o první klíčové utkání, které nás čeká. Věřím, že máme na to, abychom na Slavii bodovali a vykročili za záchranou," poznamenal trenér Zbrojovky.

Petr Říha