Brno, 23. února 2011 (MEDIAFAX) - Záložníka Richarda Dostálka bude viróza ze soustředění v Turecku pravděpodobně stát místo v základní sestavě fotbalistů Zbrojovky Brno v pátečním ligovém duelu na trávníku pražské Slavie. Zkušený hráč to řekl při rozhovoru s novináři.

"Měl bych nastupovat na postu ofenzivního záložníka, ale napřed se musím do sestavy dostat. Když jsme přijeli na soustředění do Turecka, měl jsem horečky a pět dní kvůli nim vynechal, takže příliš nepočítám s tím, že bych byl na Slavii v základu. Ještě ale udělám všechno pro to, abych trenérovo rozhodnutí změnil," prohlásil odhodlaně Dostálek.

Šanci určitě má, protože narozdíl od Kalabišky se Střeštíkem bojovným výkonem ve druhém poločase generálky se Senicí potěšil kouče Karla Večeřu. Pokud zůstane Dostálek v úvodu pátečního duelu na lavičce, příležitost dostane ve středu zálohy Tomáš Borek, jehož klub angažoval z Plzně. "Důležité bude, jak bude hrát na postu defenzivního záložníka Filip Rýdel, který na podzim ukázal, že je fotbalista. Naše situace není jednoduchá, všichni to cítíme a máme velké odhodlání porvat se o záchranu v lize. Na druhou stranu na nás leží deka v podobě hrozby sestupu," přiznal kapitán momentálně 15. celku tabulky.

O šancích Brna na udržení nejvyšší soutěže může hodně napovědět hned úvodní utkání druhé části Gambrinus ligy. Výrazně obměněný kádr Zbrojovky se představí v Praze proti Slavii, která má jen o bod víc než moravský celek. "Bude to důležitý zápas. Noví hráči si musejí velice rychle zvyknout, protože v Turecku se kvůli zraněním a nemocem nemohla sestava stabilizovat natolik, aby trenéři už teď mohli oznámit jména hráčů, kteří jsou podle nich ti praví," litomeal Dostálek.

Sám už má se záchranářskými boji dost zkušeností. Jednou bojoval o udržení v Brně s tehdejším týmem Boby, poté ještě působil ve Slovácku, které muselo hrát s bodovým odpočtem kvůli korupční aféře. Dostálek byl pokaždé úspěšný a ve stejně šťastný konec věří i nyní. "Musíme někoho dostat pod sebe. Na nic jiného se nebudeme zaměřovat. Po náročné zimní přípravě to nebude jen o výkonnosti, ale i o psychické pohodě a morálně volních vlastnostech nás hráčů. Musíme být všichni schopní odevzdat na hřišti, co v nás je," poznamenal šestatřicetiletý středopolař.

Kapitána Zbrojovky v zimní pauze zaskočil odchod vrstevníků Trousila s Poláchem, kteří patřili k lídrům v kabině. Na druhou stranu vítá příchod tuzemských i zahraničních hráčů, kteří zvýšili konkurenci v týmu a měli by mu svými kvalitami pomoci. "Noví hráči jsou nezatížení situací z podzimu, neřeší to, což může být výhoda. V přípravě bylo vidět, že jejich psychická odolnost je na velice slušné úrovni. Díky získání rychlostních typů máme lepší přechod do útoku. Zrychlili jsme, což bylo hlavně v Turecku vidět," pravil Dostálek, jehož straší los úvodní čtyř jarních kol.

Po duelu na Slavii jede Zbrojovka do Mladé Boleslavi, v dalším utkání hostí Olomouc a poté zamíří na stadion Sparty. "Je to vražda. Bude to měsíc, ze kterého se nám asi bude točit hlava. Ale pokud bychom ho částečně zvládli, byl by to slušný odraz do dalších bitev," zakončil Dostálek.

Petr Říha