Praha, 18. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Šest kol před koncem Gambrinus ligy se začíná vyjasňovat situace na chvostu tabulky - téměř jistým sestupujícím je FK Ústí nad Labem a podle expertů Radka Druláka s Antonínem Panenkou, jsou dalšími vážnými kandidáty na „černého Petra“ Brno s Příbramí.

 

Nováček z Ústí nad Labem je v tabulce na poslední příčce, ve 24 zápasech nasbíral jen patnáct bodů a sestupu se nejspíš nevyhne. „Tam už je pouze malá teoretická šance na záchranu, ale v mých očích je Ústí jasným sestupujícím,“ myslí si devětačtyřicetiletý bývalý český reprezentant a kanonýr Radek Drulák. „V případě Ústí nad Labem je už asi rozhodnuto,“ doplňuje Panenka.

 

Jasno však není šest kol před koncem nejvyšší soutěže o tom, který tým spadne z patnáctého místa. „Kandidáty bych viděl dva - Brno a Příbram. Sice je tam namočeno více týmů, ale Brno má suverénně nejhorší formu, Příbram na tom není o mnoho lépe,“ uvádí Panenka, také bývalý československý internacionál. „S Brnem se to na jaře všechno veze - prohra v poháru s Kroměříží, v lize s Libercem. Týmu se dlouhodobě nedaří a na hráče pak padne velká psychická deka,“ vysvětluje Drulák.

Podle něj bude nyní rozhodovat zkušenost a tu ani jeden z týmů nemá. „V Brně jsou zkušení akorát Dostálek a Tomáš Došek, ale ten se trápí sám se sebou. Jinak mají hodně mladý tým, navíc ho v zimě hodně obměnili. Se sestupovými starostmi navíc hráči nemají dostatečné zkušenosti,“ vypočítává Drulák. Ani Příbram však podle Antonína Panenky nebude mít do konce ligy potřebný klid. „V lize dala nejméně branek, a když se nedaří střílet branky, nemůže vyhrávat a sbírat body. Navíc ani v jejím mužstvu není nijak výrazná osobnost, která by měla dostatek zkušeností,“ dodal mistr Evropy z Bělehradu 1976.

Jistotu setrvání v nejvyšší soutěži ještě nemají ani dvanáctá Ostrava a třinácté České Budějovice. „Jejich výhodou však je fakt, že se na spodku tabulky pohybují v posledních letech často, těch znalostí mohou využít,“ myslí si Drulák o jihočeském týmu. „Hodně napovědět může už další kolo - Budějovice mají doma Příbram a Brno jede do Hradce. V těchto zápasech se může lámat chleba,“ předpokládá Drulák.

Panenka připomíná, že do konce soutěže ještě zbývá šest kol, ve hře je tedy osmnáct bodů. „To je opravdu spousta bodů, navíc na konci tabulky nejsou bodové rozdíly příliš velké a situace se tak může razantně změnit. Hráči to teď mají hodně v hlavách, v Brně a Příbrami musejí bodovat za každou cenu a pokud možno naplno. Také to sehrává na trávníku velkou roli,“ uzavřela bývalá opora vršovických Bohemians.

Jiří Štádler