Brno, 25. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Devětatřicetiletý Jaromír Jágr byl vyhlášen nejlepším útočníkem Českých hokejových her v Brně, kde národní tým poprvé od roku 2009 vyhrál turnaj série Euro Hockey Tour. Kouče Hadamczika mrzel poslední nezdar se Švédskem, ale byl nadšen atmosférou a aktuální formou Jaromíra Jágra, který byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje.

 

Reprezentační tým výhrami nad Finskem a Ruskem namlsal fanoušky v hale Rondo natolik, že opět očekávali úspěch domácího celku. Hadamczikův výběr vedl po první třetině o gól, ale pak už se proti výborně hrajícím Švédům neprosadil a prohrál 2:4. "Soupeř měl lepší pohyb. Nám nešly nám nohy a byla znát únava, protože předchozí zápasy byly taky těžké. Pak vznikala přečíslení," uvedl Hadamczik.

Český trenér se před závěrečnou třetinou snažil dát týmu impulz promícháním sestavy, ovšem jeho svěřenci brankové manko už nesmazali a naopak sami inkasovali. "Udělali jsme všechno pro to, abychom tady potřetí vyhráli. Ale chybělo nám i trošku štěstí. Hráčům nemohu upřít maximální vůli a snahu. Švédové vyhráli spravedlivě," přiznal Hadamczik.

Především v úvodních dvou duelech zářil Jaromír Jágr, který se stal s dvěma trefami a čtyřmi asistencemi nejproduktivnějším hráčem turnaje. Aktuální výkonnost forvarda Omsku, který nehrál soutěžní duel déle než měsíc a na sraz přijel po individuální přípravě, Hadamczika velmi potěšila. "Už jsem Jágrovi říkal, ať zavře okno, aby mu neuletěla forma," usmíval se kouč, kterého stejně jako české hokejisty uchvátila atmosféra v hale.

"Byl to nejpěknější turnaj, který jsme odehráli ve skvělé atmosféře. Nebyl jsem tolik překvapený, protože jsem do Brna jezdil na extraligu. Fanoušci přišli a na národní tým povzbuzovali. Neznám divácké prostředí, které by mohlo Brnu konkurovat," prohlásil Hadamczik.

Jeho tým čeká po třech brněnských duelech ve středu poslední přípravný zápas s Kanadou v pražské O2 Areně, kde Hadamczik oznámí konečnou nominaci na světový šampionát na Slovensku. Češi zahájí MS sobotním soubojem s Lotyšskem.

 

Jágr se stal také nejprodukjtivnějším hráčem Českých her, když ve třech duelech nasbíral šest bodů za dvě trefy a čtyři nahrávky. Nejlépe mu vyšlo sobotní proti Rusku, Jágr přispěl k výhře 6:3 jednou brankou a třemi asistencemi.

 

Nejlepším brankářem byl zvolen Jevgenij Nabokov z Ruska, cenu pro nejlepšího beka si převzal Fin Anssi Salmela.

Petr Říha