Brno, 1. dubna - V zásadě jsou jen dva druhy vín - špatná a dobrá. Ta druhá naštěstí převládají, alespoň na pultech brněnských vinoték, kde jsme pátrali po novinkách měsíce dubna. Chcete ochutnat nová vína jako jedni z prvních? Potom mezi našimi tipy vyberte vaše oblíbené značky a odrůdy a vyrazte za nimi do nejbližší osvědčené vinotéky. A třeba nám i napište komentář, jak vám vybrané víno chutnalo (či nechutnalo), jak hodnotíte vinaře i vinotéku, cenu lahve v poměru ke kvalitě.
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Bílé sladké víno s obsahem alkoholu 7,5 %, zbytkovým cukrem 93,9 g/l a obsahem kyselin 12 g/l. Barva vína je zelenožlutá s medovými odlesky, vůně připomíná vyzrálé meruňky, limetky a lipový květ. V chuti se snoubí citrusovo-medové tóny. Vhodné jako desertní víno, určeno pro delší uchovávání. Teplota podávání 9 – 11 °C. Vítěz kategorie Vinum Juvenale 2010. |
Cépage Muškát Ottonel 2010Nové vinařství Bílé polosuché víno je světle žlutozelené barvy. Jemnou decentní muškátovou vůni v chuti doplňuje příjemný zbytkový cukr (8,9 g/l ) připomínající kandované ovoce. Cukr vyvažují příjemné kyselinky (6,8 g/l). Uzávěr: skleněný uzávěr VINO-LOK. Termín sklizně: 1. - 7. 10. 2010, cukernatost 20,5 °ČNM. Alkohol 10,5 %. |
||
Cépage Tramín červený 2010Nové vinařství Bílé suché víno lahvované do pro tuto řadu typických „rýnských pistolí" o objemu 0,75 l, se skleněným uzávěrem. Sklizeň proběhla 14. - 18. 10. 2010, mošt dosáhl cukernatosti 21,6 – 22,2 °ČNM. Víno je světle žluté barvy, s výraznou tramínovou vůní, evokující odkvétající růže a čerstvé liči. Chuť je odrůdově typická, výrazná, příjemně harmonická. Zbytkový cukr 7,7 g/l, kyseliny 6,6 g/l, alkohol 12,0 %. |
Rulandské šedé 2009 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé polosladké víno, se zbytkovým cukrem 33,3 g/l a 11,5 % alkoholu. Plné kořenité víno s vysokým extraktem a hebkým ovocným tónem. Doporučená doba zrání je do roku 2013, teplota při podávání 8 – 10 °C. Víno nalezne díky zbytkovému cukru bohaté uplatnění v gastronomii, je doporučováno například k těžším úpravám drůbežího masa nebo k rybím specialitám. |
||
Laubenheimer Krone Riesling 2009Weingut Tesch Bílé suché víno. Keře vyrůstaly na strmých jihovýchodních svazích s vápencovým a sprašovým podložím, což dává ryzlinku silný minerální charakter. Zajímavostí vinařství je používání naprosto tmavých lahví, které nepropouští světlo, takže víno má ideální podmínky k dozrávání. Alkohol 12,5 %, víno s potenciálem zrání 5 - 10 let. |
Cépage Frankovka Rosé 2010Nové vinařství Růžové suché víno v typické rýnské pistoli se skleněným uzávěrem. Víno barvy oka koroptve, s ovocnou vůní a nádechem po mandlích. Chuť je svěží, suchá, s jasně rozpoznatelnou smetanovou dochutí. Termín sklizně: 1. 11. 2010, cukernatost 20,8 °ČNM, zbytkový cukr 8,1 g/l, kyseliny 8,2 g/l, alkohol 11 %. |
||
Rulandské modré Rosé 2010 MZVVíno Hruška Růžové polosuché víno světle oranžové cihlové barvy, vůně v tónu čerstvých jahod a třešní. S temperamentní kyselinkou (7,8 g/l) a výraznějším zbytkem cukru (11,7 g/l), který dělá víno ideálně harmonické. Alkohol 11,5 %. |
Rulandské modré 2010 pozdní sběrLIVI Dubňany Červené suché víno tmavě rubínové barvy, s vůní červených třešní a kvetoucího šeříku. V chuti je nejvíce patrna svěží švestka, doprovázená a borůvkovým jogurtem. Obsah alkoholu 12 %, zbytkový cukr 1,3 g/l. Obsah veškerých kyselin je 6,2 g/l. Cukernatost moštu byla v den sklizně (12. 10. 2010) 21,7 °NM. Doporučená archivace do roku 2017. |
||
Rulandské modré 2009 pozdní sběrRodinné vinařství Košut Červené suché víno typicky rulandové sametové barvy s cihlovými okraji. Květnatá vůně připomínající sušené švestky nebo mletou papriku doplněnou vůní přezrálých třešní. V chuti je velmi jemné, elegantní, ale plné, s velmi jemnou a čistou tříslovinkou, doplněno o podtóny černých lesních plodů. Doporučeno k roštěnkám nebo zvěřinovým specialitám. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 2,2 g/l. Podávat při teplotě 14 – 16 °C. Víno zařazeno do Salonu vín ČR 2011. |
Dornfelder 2009 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Červené suché víno s přívlastkem, 2,2 g/l zbytkového cukru a 12,5 % alkoholu. Plné mohutné víno s rozmanitou vůní tmavého peckovitého ovoce. Je vhodné zejména k jehněčí pečeni, biftekům a me krůtímu masu. Doba zrání do roku 2003, doporučená teplota podávání 14 – 16 °C. |
||
Blaufränkisch Limitation 2005Weingut Unger Červené suché víno odrůdy Blaufränkisch (Frankovka). Ve vůni jsou patrny černé třešně a tmavé bobule. V chuti je plné, krémové a harmonicky vyvážené. Šestnáct měsíců leželo ve francouzských dubových sudech, což mu dává hustou, pikantní chuť. Alkohol 13 %. Víno s potenciálem archivace 5 - 10 let. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Přehled vinoték |
|||
BAR | Vinotéka Emil Bartoň | SON | Vinotéka Sonneck |
HRU |
Víno Hruška | TRA | Transvin |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | UAN | U Andersena |
KOL | Vinotéka Koláčkova | UZP | U žíznivého papouška |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
MIS | Vinotéka Mistr | VSV | Vinný sklípek VINÁRIUM |
MOR | Moravská vinotéka | VTV | Vinotéka TOP VINEUM |
PLN | PlneLahve.cz | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Komentáře
no jo, vinari uz pomalu nevi, co by za svy vino chteli :( a hospody taky. treba La Bouchée je super restauracka v brne, ale abych vyplazl za jakostni cabernet moraviu 2009 od grmolca pres petikilo, to mi prijde uz hardcore. u vyrobce stoji 240 Kc. zisk 128 % a to nemluvim o velkoobchodni cene pro hospodu, ktera bude tak o 20 az 30 % nizsi, nez je ve sklepe. takhle se ta nase poklesla vinna kultura asi jen tak nezvedne...
hmmm, LIVI Pinot noir 2007, výběr z hroznů - 499 Kč :(
a vite uz nekdo, kolik treba toto vino uz stoji ve vinotekach po brne???