Brno, 1. května 2011 - Květen je tradičním obdobím pro ochutnávání vín nového ročníku, který právě teď ukazuje svoji sílu po měsících ležení. Stejně tak už ale začíná sezóna svěžích pochoutek stojících na pomezí mezi bílými a červenými víny – tedy vín růžových. Chcete ochutnat nová vína jako jedni z prvních? Nechejte se inspirovat našimi květnovými tipy a navštivte vaši oblíbenou vinotéku. Vaše hodnocení pak může napovědět i ostatním, zda-li se tip vyplatí.
Grüner Veltliner Classic 2010Weingut Hirtl Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu. Je typické zelenožlutou barvou, s čistou a bohatou vůní připomínající jablka a hrušky, s měkkými kořenitými tóny čerstvého rozmarýnu. Má vyváženou chuť s prvky hrušek a ananasu, která přechází do kořeněného závěru. Vyznačuje se plným tělem s dlouhým závěrem. Hodí se k pečené šunce, zeleninovým salátům, za vyzkoušení stojí ale i klasický guláš s knedlíkem. |
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé suché víno se zbytkovým cukrem 3,6 g/l a 12,0 % alkoholu. Plné, delikátní víno s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučená doba zrání je do roku 2014, teplota při podávání 9 – 11 °C. Je doporučováno k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. |
||
Cuvée Nikol 2010 známkové vínoVíno Hruška Bílé polosuché víno odrůd Ryzlink rýnský (60 %) a Děvín (40 %). Vznešený Děvín dodává vínu krásné ovocné aroma a příjemný zbytek cukru. Elegantní Ryzlink rýnský přidává pikantnost, mineralitu a zdůrazňuje jedinečnost cuvée. Vhodné k výraznějším úpravám drůbežího masa, marinovaným krůtím steakům a lehčím úpravám vepřové panenky. |
Hibernal 2010 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé polosuché víno se zbytkovým cukrem 8,5 g/l a 12,0 % alkoholu. Vyrovnané, plné, extraktivní víno s mírně kořenitou chutí a vůní po lipovém květu. Doporučená doba zrání je do roku 2014, teplota při podávání 9 – 11 °C. Je doporučováno k rybím a drůbežím pokrmům, ale i k sýrům s bílou plísní. Zlatá medaile Vinum Juvenale. |
||
Sauvignon 2010 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Suché bílé víno se zbytkovým cukrem 8,5 g/l a 12,5 % alkoholu. Barva bílého zlata v poledním slunci. Vůně je výbušná a prolínají se v ní hluchavky a černý bez. Chuť je vyvážená s nádechem bílého ovoce a limetek s překrásným bylinným závěrem. Podává se ke kozím sýrům či sushi. Stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2011. |
Sauvignon 2010 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé polosuché víno se zbytkovým cukrem 12,0 g/l a 12,5 % alkoholu. Plné, kořenité víno s nezaměnitelným intenzivním aroma černého bezu až vyzrálého angreštu. Doporučená doba zrání je do roku 2014, teplota při podávání 8 – 10 °C. Je doporučováno jako aperitiv k výraznějším úpravám ryb, kozím sýrům a drůbežím specialitám. Zlatá medaile Vinum Juvenale. |
||
Sauvignon 2009 pozdní sběrVinařství Líbal Bílé polosladké víno se zbytkovým cukrem 40,3 g/l a 12,0 % alkoholu. Víno s intenzivní vůní po kopřivách či černém rybízu. V chuti opět kopřivy a černý rybíz. Vysoký zbytkový cukr víno neobyčejně zakulacuje a podporuje tak jeho dlouhou dochuť. Doporučeno milovníkům sladkých vín. |
Cabernet Moravia rosé 2010LIVI Dubňany Růžové polosuché víno se zbytkovým cukrem 10,1 g/l a 11,5 % alkoholu. Barvy světle růžové, s vůní červeného rybízu a čerstvých malin. Chuť je svěží, nasládle ovocná s tóny červeného rybízu a červeného grepu. Vhodnou kombinací s jídlem jsou lehké ovocné dezerty, víno je vhodné vždy dobře vychladit. |
||
Zweigeltrebe Rosé 2010 pozdní sběrVíno Hruška Růžové polosladké víno se zbytkovým cukrem 15,2 g/l a 12,0 % alkoholu. Krátkou macerací červené odrůdy Zweigeltrebe bylo docíleno růžovo-oranžové barvy. Vůně charakteristicky kořenitá s krásnými ovocnými tóny lesních jahod. Vhodné ke grilovaným pokrmům, pro horké letní odpoledne. |
Zweigeltrebe Rosé 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Růžové polosladké víno se zbytkovým cukrem 16,1 g/l a 10,0 % alkoholu. Barva s odstínem červeného grapefruitu, se svěží vůní s příjemnými tóny višní se smetanou a malinovou dření. Chuť je citrusovo-rybízová. Víno můžeme podávat s ledovou tříští ve sklenici, jímž vznikne neuvěřitelně osvěžující nápoj. Teplota podávání je 9 – 11 °C. |
||
Rulandské modré 2010 pozdní sběrLIVI Dubňany Červené suché víno se zbytkovým cukrem 1,3 g/l a 12,0 % alkoholu. Barvy tmavě rubínové, ve vůni červené třešně a kvetoucí šeřík. Chuť je svěží, s náznakem švestky a borůvkového jogurtu. Vhodnou kombinací s jídlem jsou pečená masa a zvěřina. |
Zweigeltrebe 2010 pozdní sběrLIVI Dubňany Červené suché víno se zbytkovým cukrem 1,9 g/l a 13,0 % alkoholu. Barvy granátové, s vůné zralých višní a třešní. Chuť je svěží ovocná, višňovo třešňová. Vhodnou kombinací s jídlem je zvěřinový guláš, také uzeniny a tvrdé sýry. |
||
Traubensaft rot 2009Weingut Hirtl Hroznová šťáva z červených hroznů patří mezi zajímavosti dovážené na náš trh. Díky zakonzervování pasterizací a nepropustnému korunkovému uzávěru je doporučená doba pro konzumaci 2 roky. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Novinky brněnských vinoték - duben 2011
Přehled vinoték |
|||
BAR | Vinotéka Emil Bartoň | PEC | Petit Cru |
HRU |
Víno Hruška | PLN | PlneLahve.cz |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | SVO | Vinotéka Svoboda |
KAV | Káva - víno | TRA | Transvin |
KOL | Vinotéka Koláčkova | UAN | U Andersena |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
MIS | Vinotéka Mistr | VMV | Vinotéka MV61 |
MOR | Moravská vinotéka | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Komentáře
Jsou to slovenské novošlechtěné odrůdy. Kromě odrůd Devín a Dunaj třeba i Nitra a Hron. Objevují se sporadicky i v ČR. Oficiálně je z nich u nás zapsána v Státní odrůdové knize pouze odrůda Děvín.