Brno, 3. srpna 2011 - Jaký bude nový ročník vín? V době dozrávání hroznů na vinici si každý milovník vína klade stále častěji tuto věčnou otázku. Po neúrodě loňského ročníku vypadá ten nový zatím slibně. Ovšem nechvalme víno předem, to se nemá. Co chválit můžeme, to jsou novinky v nabídkách vinoték. Z Moravy přicházejí opravdu pěkné svěží bílé vzorky 2010 i již nazrálé 2009, ze světa pak už řádně naleželá červená vína.
Kupříkladu zajímavá směs sedmi odrůd „7 Cepages“ ročníku 2003 z libanonských vinic je k dostání v Obůrce za opravdu zajímavou cenu. Tipem na dárek je pak elegantní černá lahev rakouského Chardonnay z nové vinotéky Wine Veritas. Morava nezůstává ale pozadu a nabízí celou řadu skvělých vín pro srpnovou pohodu.
Chardonnay Black edition 2009Weingut Ebner-Ebenauer Víno k výjimečné příležitosti nebo jako dárek, v celočerné elegantní lahvi se zavoskovaným uzávěrem. Po 72 hodinách aromatické extrakce se hrozny lisují v malých dřevěných sudech, kde se mošt nechává spontánně fermentovat. Víno je ojediněle jemné, propojené s autentičností a sílou. Enormní, několikavrstvé aroma, tvoří intenzivní květinová vůně, sladké dřevnaté aroma, exoticky kouřové tóny balancující i v dochuti. Doporučuje se k roastbeefu, silným rybím pokrmům (např. ke grilovaným rybám), k divočině a steakům. Láhev vhodná k archivaci do 2022. Obsah alkoholu je 14 %. |
Ryzlink rýnský 2010 kabinetVinařství Michal Janás Bílé suché víno s 11,0 % alkoholu a pouhým 1,0 g/l zbytkového cukru. Barva je světle žlutá, lehčí vůně připomíná rozkvetlou lípu. Chuť je vyvážená, doplňuje lipovou vůni vína, kyselinka je vyšší (9,2 g/l). Sklizeň hroznů proběhla 13. října 2010, cukernatost moštu byla 19,6 °NM. Vyrobeno bylo 933 lahví. |
||
Chardonnay 2009 pozdní sběrVíno Hruška Suché bílé víno s 1,1 g/l zbytkového cukru, 6,4 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Typická ovocná, lísko-oříšková vůně s nádechem žlutého melounu. V chuti je víno plné, lehce minerální s dlouhou dochutí. |
Rulandské bílé 2009 pozdní sběrAdámkovo vinařství Víno z edice Karel Roden. Je suché, s 13 % alkoholu. Barva světle žlutá, vůně jemně květinová, chuť plná, s pikantní svěžestí, s patrnými tóny zralého ovoce. Hodí se k paštikám a k hutnější úpravě hovězího a vepřového masa. |
||
Chardonnay 2010 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Bílé suché víno třpytivě žlutozelené barvy, vůně je esencí tropiky s dominancí dužiny manga a koncentrovaným grepem v závěru. Chuť je líbivě kulatá s hravou pikantností a připomene nám banán a lesní maliny. Vhodné k prosciutu se zeleným melounem a lehkým úpravám drůbeže. Alkohol 13,5 % zbytkový cukr 6 g/l, obsah kyselin 7,3 g/l. Stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2011 a Vinařské Litoměřice 2011, Bronzová medaile Národní soutěž vín 2011. |
Cépage Rulandské šedé 2010Nové vinařství Bílé polosuché víno v lahvi typu rýnská pistole a se skleněným uzávěrem. Sklizeň proběhla 8. až 11. října 2010 a cukernatost moštu dosáhla 21,4 – 22,2 °ČNM. Zbytkový cukr 6,6 g/l, kyseliny 6,4 g/l, alkohol 12 %. Víno je zlatožluté barvy a nazrálé pomerančově medové vůně. Plnost v chuti je tvořena mírným zbytkovým cukrem a harmonickou kyselinou. |
||
Sauvignon 2010 pozdní sběrVíno Hruška Polosuché bílé víno s obsahem zbytkového cukru 7,3 g/l, doplněného kyselinkami 5,1 g/l. Alkohol je na 13 %. Rychlé lisování po sběru dává vínu světlou jiskrnou barvu. Líbivá vůně po angreštu s typickou aromatickou černého rybízu jsou doménou krásného svěžího vína. Krásně vyvážený poměr cukru a kyselin, chuť evokující plody pomela se výrazně umocňuje až po druhém doušku. |
Cépage Tramín červený 2010 výběr z hroznůNové vinařství Bílé polosuché víno s obsahem zbytkového cukru 11,5 g/l, doplněného kyselinkami 6,2 g/l. Alkohol je 11,5 %. Víno je zlaté barvy se slámovým odstínem, výrazná vůně kvetoucích čajových růží. Plnost v chuti je doprovázená vyšším zbytkovým cukrem a příjemnou kyselinou. Láhev rýnská pistole, uzávěr skleněný. |
||
Rulandské modré - rosé 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Růžové polosuché víno s alkoholem 11,5 %, zbytkovým cukrem 11,9 g/l a obsahem kyselin 10,4 g/l. Barva vína je lososově růžová, ve vůni dominují tóny plodů divoké třešně a květů jahodníku. Chuť je svěží po jahodách a nezralém ananasu. Víno můžeme podávat s ledovou tříští, čímž vznikne neuvěřitelně osvěžující nápoj. Teplota podávání je 9 – 11 °C. |
Aranleón Crianza 2007 DOBodega Aranleon Červené známkové víno s 13,5 % alkoholu vyrobené z organických hroznů odrůd Tempranillo (50 %), Cabernet Sauvignon (30 %) a Bobal (20 %). Zrálo 9 měsíců v barikových sudech. Je rudé barvy, ovocně kořenité vůně a plné višňovo třešňové chuti s krásnou tříslovinou v běhu. Příjemný hřejivý dozvuk. |
||
Aranleón Reserva 2005 DOBodega Aranleon Tmavě rudá barva a mohutná kořenitá a ovocitá vůně čerstvého kmínu a višní. V chuti opět višně v tmavé čokoládě s hřejivým dozvukem a tříslovinou. 13,5 % alkoholu. Vyrobeno z organických hroznů odrůdy Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Bobal (50/30/20). Zrálo 12 měsíců v barikovém sudu. |
7 Cepages 2003Cave Kouroum Obdivuhodná barva tmavého zářícího granátu. Víno je složené do komplexního aroma ze 7 odrůd: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Carignan, Grenache a Cinsault. Ve vůni najdete tmavé bobulové ovoce a pikantní tóny koření. Velmi suché, robustní víno, zralé taniny dávají dlouho přetrvávající výraz černého jeřábu. Potenciál zrání nejméně 12 let. Fantastické k zajíci, tmavým masům se smetanovým přelivem. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Novinky brněnských vinoték - červenec 2011
Novinky brněnských vinoték - červen 2011
Novinky brněnských vinoték - květen 2011
Novinky brněnských vinoték - duben 2011
Červencový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | SVO | Vinotéka Svoboda |
HRU |
Víno Hruška | TRA | Transvin |
MBV | Moravská banka vín | UAN | U Andersena |
OBU | Vinotéka Obůrka | UZP | U žíznivého papouška |
OCF | Vinotéka OC Futurum | VGA | Vinná Galerie |
PEC | Petit Cru | VTV | Vinotéka Top Vineum |
PLN | PlneLahve.cz | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
SON | Vinotéka Sonneck | WVE | Wine Veritas |
Komentáře
Citace P.Novy:
Děkuji
P. Nový