Brno, 2. září 2011 - I když burčák začíná vonět ulicemi a útočit na nás svoji podbízivou sladkostí, vždy je ta správná příležitost zastavit se a vychutnat si již „dospělé“ víno. Moravští vinaři jakoby si vypůjčili trochu té sladkosti čerstvě kvasícího moštu a zařadili do svých novinek vína nejčastěji polosuchá a polosladká. Není se ale co divit, na koštech a nejrůznějších ochutnávkách stále častěji zní požadavky na „něco sladšího“. Ale i na pravověrné milovníky suchých vín je mezi novými tipy vinoték pamatováno.

Muškát moravský 2010 pozdní sběr

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský kopec
190 Kč(MBV)

Bílé suché víno. Moravská odrůda se opět těší velké popularitě díky svému nezaměnitelnému aroma a moderní technologii zpracování. Muškát moravský 2010 z Gotbergu se vyznačuje barvou bílého zlata se zelenkavými odlesky a tradiční odrůdovou vůní, kterou doplňují podtóny broskve a čajové růže. V chuti je víno vyvážené, s pikantní, osvěžující kyselinkou.

Přidat komentář



muskat-moravsky-2010-pozdni-sber-gotberg

Chardonnay 2009 výběr z hroznů

Vinacz
Morava, Slovácká podoblast, Tvrdonice, Nové Vinohrady
195 Kč(VNB)

Víno edice Morava Collection pochází z vinice na samé hranici se Slovenskem. Je žluté barvy a jemné ovocné vůně. V plné, dlouho doznívající, jemně kořenité chuti nalezneme stopy zeleného jablka, hrušky, citrusů, také i mango, ananas nebo banán. Dobře doplní pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky. Konzumní teplota je 10 – 14 °C, obsah alkoholu 13,0 %.

Přidat komentář



chardonnay-2009-vyber-z-hroznu-vinacz

Cépage Chardonnay 2010 výběr z hroznů

Nové vinařství
Morava, Mikulovská podoblast, Drnholec, Slunečný vrch
240 Kč (MBV, UAN, UZP, VGA, VTV)

Bílé polosuché víno v lahvi typu rýnská pistole a se skleněným uzávěrem. Sklizeň proběhla 26. října 2010 a cukernatost moštu dosáhla 24,6 °ČNM. Zbytkový cukr 7,3 g/l, kyseliny 7,0 g/l, alkohol 11,5 %. Víno je žluté barvy s mírným bronzovým odstínem. Ve vůni i v chuti se objevuje vanilka, lískový oříšek i přezrálý žlutý meloun.

Přidat komentář



cepage-chardonnay-2010-vyber-z-hroznu-nove-vinarstvi

Rulandské šedé 2010 pozdní sběr

Vinařství Ing. Jakub Šamšula
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Bílovice, Díl u Včelína
220 Kč (PEC, SVO, TRA, UAN, WVE)

Bílé polosladké víno promlouvá jasně slámovou barvou se zlatými odlesky, vůní žlutého zahradního ovoce a kompotované hrušky. Chuť je laskavá, nasládlá, široká a dlouhá a předurčuje víno k celovečernímu pití, kdy nám připomene meruňkovou marmeládu. Podává se vhodně k zapékaným červeným masům. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 24,3 g/l, obsah kyselin 8,6 g/l. Bronzová medaile Národní soutěž vín 2011, Zlatá medaile Festwine 2011, Stříbrná medaile XVI Vinné trhy Čejkovice 2011.

Přidat komentář



rulandske-sede-2010-pozdni-sber-samsula

Rulandské šedé 2010 pozdní sběr

GRMOLEC – rodinné vinařství
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Díly za vinohrady
266 Kč(BAR, JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, VGA, VMV)

Bílé polosladké víno s 11,5 % alkoholu, 16,1 g/l zbytkového cukru a 8,0 g/l kyselin. Plné kořenité víno s vysokým extraktem a hebkým ovocným tónem. Velice vhodné k těžší úpravě drůbeže nebo rybím specialitám. Doporučená teplota při podávání je 8 – 10 °C. Optimální doba zrání je do roku 2015.

Přidat komentář



rulandske-sede-2010-pozdni-sber-grmolec

Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr

Weingut G.H.von MUMM
Německo, Rheingau, Johannisberger Schwarzenstein
395 Kč (WVE)

Velice bohatý suchý ryzlink s ovocnou vůní a svěží kyselinkou, ve kterém cítíme hrušky, kdoule a broskve, které z něj dělají velmi svěží bílé víno. Obsahuje 12,0 % alkoholu. Výrazná mineralita tančí na jazyku v půvabné eleganci. Ideální teplota pro podávání je 10 °C. Terroir vinice Johannisberger Schwarzenstein tvoří převážně sprašová hlína a částečně pak skalka. G.H.von MUMM je partnerskou značkou vinařství Schloss Johannisberg, považovaného za nejlepší v Rheingau a co se ryzlinků týká, možná na světě vůbec.

Přidat komentář



ryzlink-rynsky-2008-pozdni-sber-weingut-g.h

Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
349 Kč (OCF, SON, VUK)

Víno z panenské sklizně. Bílé polosladké, s alkoholem 10,5 %, zbytkovým cukrem 38,9 g/l a obsahem kyselin 9,7 g/l. Barva vína je světle žlutozelená, ve vůni dominuje bylinná vůně meduněk a lipového květu. V chuti se snoubí citrusovost s medovou dochutí. Vhodné i jako dezertní víno. Teplota podávání je 9 – 11 °C. Zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2011, Stříbrná medaile MUN-DUS concours international de vins 2011, Stříbrná medaile Festwine 2011, Bronzová medaile Národní soutěž vín Velkopavlovické podoblasti 2011.

Přidat komentář



ryzlink-rynsky-2010-pozdni-sber-u-kaplicky

Tramín červený 2009 výběr z hroznů

Vinařství Líbal
Morava, Znojemská podoblast, Horní Dunajovice, Frédy
206 Kč (KAV, PLN)

Bílé polosladké víno s intenzivní kořenitou vůní. V chuti plné, extraktivní s vyšším zbytkovým cukrem, který podporuje kořenitou vůni a chuť. Doporučená kombinace s pokrmy je se sladkými dezerty. Alkohol je ne 12,5 %, zbytkový cukr dosahuje hodnoty 25,7 g/l. Kyseliny jsou na 3,5 g/l.

Přidat komentář



tramin-cerveny-2009-vyber-z-hroznu-libal

Cuvée Grmolec Blanc 2008

GRMOLEC – rodinné vinařství
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
308 Kč(BAR, JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, VGA, VMV)

Bílé jakostní víno známkové, polosuché, s 12,0 % alkoholu, 9,2 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Odhadovaná doba zrání je do roku 2013, doporučená teplota podávání 8 – 10 °C. Plné delikátní cuvée s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučuje se k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu.

Přidat komentář



cuvee-grmolec-blanc-2008

Pálava 2009 výběr z hroznů

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský kopec
265 Kč (MBV, OBE)

Bílé sladké víno. Pálava je zajímavý šlechtitelský zázrak z Moravy, jehož obliba rychle stoupá. Oslovuje milovníky této odrůdy především svěží vůní lučních květin, fialek a medové plástve, korespondující s mohutnou plnou chutí a zlatavě žlutou barvou. Získaná ocenění: Teravino Izreal stříbrná medaile, Concours Mondial de Bruxelles stříbrná medaile, San Francisco bronzová medaile.

Přidat komentář



palava-2009-vyber-z-hroznu-gotberg

Frankovka rosé 2010 pozdní sběr

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Svidrunk
220 Kč (MBV)

Růžové suché víno s typickou vůní i chutí červených lesních plodů s lehce jogurtovou dochutí je určeno pro přátelská letní posezení. Čisté a velice příjemné rosé se vyznačuje světle oranžovou barvou a pikantní kyselinkou, která jej činí lahodným a osvěžujícím.

Přidat komentář



frankovka-rose-2010-pozdni-sber-gotberg

Modrý Portugal 2009

GRMOLEC – rodinné vinařství
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
210 Kč (BAR, JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, VGA, VMV)

Červené jakostní víno odrůdové, suché, s 12,5 % alkoholu, 2,2 g/l zbytkového cukru a 4,4 g/l kyselin. Lehčí květnatý typ vína lahodné a sametové chuti s nižším obsahem kyselin a tříslovin. Doporučeno ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu i těstovinám. Teplota servírování je 14 – 16 °C. Vhodné k okamžité konzumaci či k archivaci do roku 2012.

Přidat komentář



modry-portugal-2009-grmolec

Corolilla Crianza 2008 DO

Bodegas Murviedro
Španělsko, Valencia, DO Utiel-Requena
195 Kč (BAS)

Červené víno typické španělské odrůdy Bobal zrálo 8 měsíců v sudu a je vhodné i k archivaci. Pochází z limitované produkce s číslovanými lahvemi, kterých bylo celkem 12 754. Víno je výrazně rudé barvy, ve vůni dominuje vanilka a plnost. V chuti pak čokoládové tóny s třešněmi a lesními plody, na konci jemné karamelové třísloviny a hřejivý dozvuk. Má 13 % alkoholu. Vhodná teplota pro podávání je 16 - 18 °C. Ocenění: Gold Medal (Concours Mondial de Bruxelles 2011), Silver Medal (International Wine Guide 2011, Spain).

Přidat komentář



corolilla-crianza-2008-do-bodegas-murviedro

Syrah 2004

Cave Kouroum
Libanon, Village de Kefraya, Bekaa Valley
330 Kč (OBU)

Rubínově červené víno s typickou vůní hroznů, plných rudých růží s nádechem dubu. Při prvním doušku se na jazyku prolnou ostružiny, lesní jahody a tabák. Celý vjem provází charakteristická vůně mokré kůže. Hladké tóny, lehký dotek třísla, hořké čokolády a kávy. Souznění najde víno s bifteky z hovězího masa, tmavého masa na bylinkách, vyzrálé goudy. Potenciál zrání až 20 let.

Přidat komentář



syrah-2004-cave-kouroum

Pinot noir 2008 výběr z hroznů barrique

Vinařství Dvořáček LTM
Morava, Slovácká podoblast, Moravská Nová Ves, Stará hora
257 Kč (BON)

Víno z jednoho z nejlepších klonů této odrůdy. Plné, s ostružinovou chutí, v plné zralosti sametové, kořenité s hořkomandlovou příchutí. Zrálo téměř 3 roky v nových barikových sudech firmy Mercure, dřevo Alier, vyrobených přímo na tuto odrůdu. Dlouhodobé zrání s pravidelným stáčením dodalo do vína vůni a chuť vanilky, kokosu, sušených švestek, povidel až hořké čokolády. Vhodné k podávání i bez pokrmů, jen k tichému obdivu jeho vůně a skladby a k meditování s přáteli. Při stolování je vhodné k pečeným masům, k jemným úpravám zvěřiny a jiných tmavých mas, k pernaté zvěři, nadívané drůbeži a doporučuje se rovněž k pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů.

Přidat komentář



pinot-noir-2008-vyber-z-hroznu-barrique-dvoracek-ltm

Cuvée Lueur Rouge 2008 reserva, výběr z hroznů

Vinařství Dvořáček LTM
Morava, Slovácká podoblast, Moravská Nová Ves, Stará hora
399 Kč (BON)

Červené suché víno. Vzniká kupáží odrůd Merlot a Cabernetů. Vysoce přívlastkové víno zrající 2 roky v barikových sudech z francouzského dubu Allier. Scelením dochází k maximálnímu využití specifických vlastností každé odrůdy. Výsledné víno se vyznačuje jak výraznou černorybízovou chutí s vůní ostružin až marmelády, tak i jemnými kabernetovými tóny s dobře strukturovanými tříslovinami. Dvouleté zrání v sudech barrique víno doplňuje chutí i vůní vanilky, kokosu, sladkých taninů, karamelu, pražené kávy či čokolády. Vyrobena je vždy limitovaná šarže o počtu 777 lahví. Víno je určeno k dlouhodobé archivaci. Je vhodné zejména k masitým jídlům, jehněčí pečení, biftekům i ke krůtímu masu nebo k úpravě jídel s kořenitými omáčkami i k tučným sýrům.

Přidat komentář



cuvee-lueur-rouge-2008-reserva-vyber-z-hroznu-dvoracek-ltm

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Novinky brněnských vinoték - srpen 2011
Novinky brněnských vinoték - červenec 2011
Novinky brněnských vinoték - červen 2011
Novinky brněnských vinoték - květen 2011
Novinky brněnských vinoték - duben 2011

Zářijový přehled vinoték

BAS Bassta PLN PlneLahve.cz
BAR
Vinotéka Emil Bartoň
SON Vinotéka Sonneck
BON
BonoVino
SVO Vinotéka Svoboda
JOB
Vinotéka Vlastimil Job
TRA Transvin
KAV
Káva-víno
UAN U Andersena
MBV Moravská banka vín UZP U žíznivého papouška
MIS
Vinotéka Mistr VGA Vinná Galerie
MOR Moravská vinotéka VMV Vinotéka MV61
OBE Oberland VNB Vínečko na Botanické
OBU Vinotéka Obůrka VTV Vinotéka Top Vineum
OCF Vinotéka OC Futurum VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
PEC Petit Cru WVE Wine Veritas



 

Komentáře 

 
-1 #7 chabal 2012-09-07 15:22
je plne, jemne, sametove, trisloviny tak akorat, prace s barikem opravdu jemna, zadne trisky!

Citace beeee002:
Dvořáček dělá pěkná vína. Jsem zvědavá na to Cuvée Lueur. Vypadá to, že bude hodně plné, s tříslovinami.
 
 
+1 #6 chabal 2012-09-07 15:21
viz Wine & Degustation 9/2012, megaclanek o Libanonu a vinu.

Citace anonymous:
ani nevim, ze delaji v libanonu vino. vypada docela slibne! a cena taky dobra.
 
 
-1 #5 chabal 2012-09-07 15:20
protoze je cerna, nebo tmava flaska, sklo. a taky obrazek vypada spise jako takova univerzalni montaz nez jako foto realne lahve. holt marketing a vsemozna vylepsovani :)

Citace anonymous:
proč ten Muškát moravský 2010 pozdní sběr vypadá jsko červené víno?
 
 
+1 #4 anonymous 2011-10-07 13:05
SRPNOVY prehled vinotek v zarijovem vydani???
 
 
-1 #3 anonymous 2011-10-03 10:09
ani nevim, ze delaji v libanonu vino. vypada docela slibne! a cena taky dobra.
 
 
-1 #2 beeee002 2011-10-03 10:07
Dvořáček dělá pěkná vína. Jsem zvědavá na to Cuvée Lueur. Vypadá to, že bude hodně plné, s tříslovinami.
 
 
+1 #1 anonymous 2011-09-27 15:20
proč ten Muškát moravský 2010 pozdní sběr vypadá jsko červené víno?