Brno, 10. října 2011 - Svět vína je pestrý, a to je dobře. Kdo jednou propadne kouzlu prastarého nápoje, ten vždy rád objevuje nové chutě a zážitky. Říjen přináší na pulty brněnských vinoték směsici nejrůznějších stylů moravských i světových vinařství, škálu odrůd, provedení, filozofií. Na své si přijdou milovníci suchých lehčích i sladce opojných vín, klaretů či těžkých barikových rezerv.

Sylvaner 2010

André Blanck
Alsasko, Colmar, Kientzheim
241 Kč(AKK, ALS, MBV, ODK, PEC)

Lehké svěží víno s delikátní chutí a velkou jiskrou. Většinou se podává k prvnímu chodu, aby navnadilo chuťové buňky na další jídla a vína. Výtečné i k pokrmům z plodů moře. Alkohol 12,6 %, zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny: 6,04 g/l. Uchovává se 3 - 5 let.

Přidat komentář



sylvaner-2010-andre-blanck

Coto Vintage Blanco 2010 DOC

El Coto de Rioja
Španělsko, Rioja Alta
139 Kč (BAS)

Barva světlá nažloutlá, místy až se zelenými odlesky, intenzivní aroma citrusových až grepových tónů s trávovinou. V těle lehčí, svěží kyselinka s citrusovými plody, bylinkami a květinami. Velmi příjemné, harmonické. Odrůda 100 % Viura.

Přidat komentář



coto-vintage-blanco-2010-doc

Ryzlink vlašský 2009 kabinet

Víno Hruška
Morava, Slovácká podoblast, Mikulov
139 Kč (HRU)

Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 10,3 g/l zbytkového cukru a 5,2 g/l kyselin. Příjemné víno s výrazně ovocným a květinovým buketem s nádechem citrusových plodů a sušené jarní trávy. Světle žlutá barva napovídá o vyzrálé chuti umocněné vyváženou kyselinkou s jemným podtónem zbytkového cukru.

Přidat komentář



ryzlink-vlassky-2009-kabinet-hruska

Pinot Gris 2010 Clos Schwendi

André Blanck
Alsasko, Colmar, Kientzheim
348 Kč (AKK, ALS, MBV, ODK, PEC)

Obliba Pinot Gris během několika posledních let značně vzrostla, víno má aromatickou ovocnou chuť a vyznačuje se ušlechtilou lahodností. Je bohaté a plné. Barva je světle žlutá, ve vůni se snoubí květinové, ovocné a lehce kouřové tóny. Nacházíme v něm aroma limetky a hroznových peciček. Doporučené pokrmy: jemné uzeniny, ryby s pikantní omáčkou, pečené maso a drůbež, drobná zvěřina, paštiky a Foie Gras. V Gilbert & Gaillard 2012 víno získalo 85/100 bodů. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 19,2 g/l, kyseliny 5,25 g/l. Uchovává se 5 - 7 let.

Přidat komentář



pinot-gris-2010-clos-schwendi-andre-blanck

Sauvignon 2010 pozdní sběr

Jestřáb Vojtěch rodinné vinařství
Morava, Slovácká, Dubňanská hora
225 Kč (MIS, MOR, SON)

Víno slámové barvy má výraznou vůni bezového květu, sušených kopřiv. V extraktivní chuti najdeme tóny angreštového kompotu a cukrového melounu. Víno patří mezi jedny z nejúspěšnějších Sauvignonů na našem trhu. Ze 7 ocenění, které víno má, jsou nejvýraznější dvě zlaté medaile: AWC Vienna a Prague Wine Trophy.

Přidat komentář



sauvignon-2010-pozdni-sber-jestrab

Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Svidrunk
220 Kč (MBV, OBE, PEC)

Bílé polosladké víno s 13,0 % alkoholu, 27,2 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin. Jiskrné víno se zlatavými odlesky, příjemnou vůní a typickou odrůdovou, něžně meruňkovou chutí se pěstuje na hlubokých navátých sprašových půdách, které mu dodávají intenzivní aroma. Harmonická ovocná chuť přecházející do velice jemných petrolejových tónů podtrhuje příslušnost k rodině ryzlinků. Díky vyváženosti cukru s pikantní přírodní kyselinkou působí věžím dojmem a přináší neobyčejný chuťový zážitek. Zlatá medaile Prague Wine Trophy 2011 a Weinparade Poysdorf 2011, Stříbrná medaile San Francisco 2011 a AWC Vienna 2011.

Přidat komentář



ryzlink-rynsky-2009-pozdni-sber-gotberg

Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr

Vinařství Žarošice
Morava, Slovácká podoblast, Žarošice, Nové hory
160 Kč (VZA)

Polosuché víno zlatavo zelenkavé barvy. Ve vůni typické tóny místních ryzlinků - lípa, luční kvítí a med. Jemná, delikátní chuť s noblesními tóny jarně pokosené louky s jemně nasládlou dochutí, kterou vyvažuje pikantní, ale příjemná, svěží kyselinka. Diplom z Valtických vinných trhů 2011.

Přidat komentář

Pálava 2010 výběr z hroznů

Vinařství Ing. Jakub Šamšula
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Bílovice, Díl u Včelína
240 Kč (PEC, SVO, TRA, UAN, WVE)

Bílé polosladké víno barvy zlatavé se zelenkavými odlesky nás nadchne těžkou vůní s potenciálem vyzrávání. Projeví se v ní krásné aroma přezrálých hroznů a hroznového cukru. Chuť je sladce lahodná s kouzelnou harmonií výrazného zbytkového cukru sultánek a jemných kyselin. Podávejte k jablečnému závinu sypanému skořicovým cukrem. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 22,6 g/l, obsah kyselin 8,6 g/l. Bronzová medaile Národní soutěž vín 2011, Diplom Festwine 2011.

Přidat komentář


AVE klaret 2010 zemské

Vinařství Kosík
Morava, podoblast Slovácká, Tvrdonice
225 Kč (WVE)

Růžové polosuché víno, kupáž odrůd Cabernet Moravia a Modrý Portugal. Světle lososová barva. Příjemně ovocnou, jemně malinovou vůni a chuť doplňuje příjemná kyselinka a vyvážený zbytkový cukr. Vhodné víno pro doznívající teplé dny. Alkohol 11,0 %, kyselinka 7,3 g/l, cukr 12,0 g/l. Vítěz kategorie Vinum Juvenale 2011, Zlatý pohár Víno a destiláty 2011, Vinařské Litoměřice 2011, Valtické vinné trhy 2011 a Jarovín Rosé 2011.

Přidat komentář


Modrý Portugal 2009

Jestřáb Vojtěch rodinné vinařství
Morava, Slovácká, Dubňanská hora
275 Kč (MIS, MOR, SON)

Víno sytě rubínové barvy, má bohatou vůni lesních jahod, která se ještě více rozvíjí po dekantci. V plné chuti najdeme tóny třešní, jahodového kompotu a čokolády. Modrý Portugal se v dnešní době využívá spíše na výrobu lehkého mladého Svatomartinského vína, ale při správné péči může poskytnout i velmi nadstandardní výsledky, což dokazuje několik ocenění ročníku 2009 z předních vinařských soutěží. Zajímavostí je stáří vinice, která byla založena už v roce 1938.

Přidat komentář


Coto Vintage 2005 reserva DOC

El Coto de Rioja
Španělsko, Rioja Alta
358 Kč (BAS)

Intenzivní tmavě červená barva třešní. Ve vůni jsou mimořádně vyzrálé hrozny s vysokým extraktem připomínající přezrálé višně. Chuť lahodná třešňová s čokoládou v alkoholu. Je zde patrné zrání v dubovém sudu. V dozvuku mohutné, ale příjemné tříslovinky, které se snoubí s třešňovou chutí. Víno má potenciál na delší archivaci. Odrůda 100 % Tempranillo. Zrání: 18 měsíců + 24 měsíců v láhvi.

Přidat komentář


ryzlink-rynsky-2010-pozdni-sber-zarosice

 

palava-2010-vyber-z-hroznu-samsula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ave-klaret-2010-zemske-kosik

 

 

 

 

 

 

modry-portugal-2009-jestrab

 

 

 

 

 

 

 

 

coto-vintage-2005-reserva-doc

Ryzlink rýnský GEHEIMRAT "J" 2000 pozdní sběr

Weingut Wegeler
Německo, Rheingau
915 Kč (WVE)

Interní standardy kvality jsou vyšší než prestižní německé označení VDP. Víno se vyrábí pouze při silném ročníku, proto nebylo také v roce 1984, 1987 a 1991 uvedeno na trh. Lahev je opatřena nálepku garantující datum vydání vinařem přímo ze sklepa (2011). Aromatická vůně ořechů, piškotů a medu, a přesto velice svěží. Zvonkohra ovocnosti s jemnou kyselinkou. Husté, hluboké a stále okouzlující. Teplota podávání 12 - 14 °C. Pro jemné aromatické pokrmy jako je telecí s omáčkou nebo plněné zeleninou. Víno pila i královna Alžběta a jiní významní politici. Ideální dárek k výjimečné příležitosti. Obsah alkoholu 12 %, archivace 12 - 16 let.

Přidat komentář

Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr

Vinařství Trpělka & Oulehla
Morava, Znojemská podoblast, Dolní Kounice, Šibeniční hora
220 Kč (MOR, U3K)

Jiskrné víno granátové barvy, v buketu osloví tóny višní a brusinek. V aromatu upoutají pepřnaté tóny s minerální dochutí. Doporučujeme k domácím uzeninám, ke skopovému na houbách a k svatomartinské husičce.

Přidat komentář


Tramín červený 2009 výběr z hroznů

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský kopec
220 Kč (MBV, OBE, PEC)

Bílé polosladké víno s 13,5 % alkoholu, 24,1 g/l zbytkového cukru a 4,8 g/l kyselin. Intenzivní zlatavá barva, jež je výsledkem zpracování červeného hroznu, je doplněna čistou odrůdovou vůní rozkvetlé růže z domácí zahrádky. Víno s typickou vůní a plnou, intenzivní chutí. Požitek pro dámu, která miluje růže, a pro muže, kteří jejich krásu dokážou ocenit. Odrůda má již ze svého genetického základu nižší obsah kyselin. Zlatá medaile Prague Wine Trophy 2010, Stříbrná medaile Terravino Izrael 2010.

Přidat komentář


Alibernet 2009 pozdní sběr barrique

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
349 Kč (OCF, VUK)

Červené suché víno s alkoholem 13,5 %, zbytkovým cukrem 2,5 g/l a obsahem kyselin 5,5 g/l. Barva je tmavě červená s fialovými odlesky. Ve vůni nás zaujme robustní škála lesních plodů a moravského koláče. Chuť připomíná borůvkový džem a sladkou čokoládu. Vhodné podávat k tmavým masům a tmavým omáčkám, při servírování dekantovat. Teplota podávání 14 – 16 °C. Zlatá medaile, Grand Prix VINEX 2011, Gold medal AWC Vienna 2011, Stříbrná medaile Vienále Topoľčianky 2011, TOP 77 velmi dobré víno***.

Přidat komentář


Domina 2009

Weingut Horst Sauer
Německo, Franken, Escherndorf
395 Kč (WVE)

Tmavě rubínové od jádra k okraji, z tradičních hroznů Domina (Modrý Portugal a Rulandské modré). Ve vůni krásné tóny švestek a skořice. Kyselinka i třísloviny jsou měkce vložené v těle, v chuti pak švestky a ostružiny. Horst Sauer je nepochybně nejvýznamnější vinař z Franken, letos získal ocenění německý Vinař roku. Víno vhodné ke zvěřině, nebo pečeným masům. Zbytkový cukr 1,6 g/l, kyseliny 5,1 g/l, obsah alkoholu 13,5 %.

Přidat komentář


ryzlink-rynsky-geh-2000-pozdni-sber-weingut-wegeler

 

zweigeltrebe-2009-pozdni-sber-trpelka-oulehla

 

 

tramin-cerveny-2009-vyber-z-hroznu-gotberg

 

 

 

 

 

 

 

alibernet-2009-pozdni-sber-barrique-u-kaplicky

 

 

 

 

 

domina-2009-horst-sauer

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Říjnový přehled vinoték

AKK Akademická kavárna PEC Petit Cru
ALS
Vin d' Alsace
SON Vinotéka Sonneck
BAS
Bassta
SVO Vinotéka Svoboda
HRU
Víno Hruška
TRA Transvin
MBV
Moravská banka vín U3K
Vinotéka U Tří knížat
MIS Vinotéka Mistr UAN U Andersena
MOR Moravská vinotéka VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
OBE Oberland VZA Vinotéka Vinařství Žarošice
OCF
Vinotéka OC Futurum
WVE Wine Veritas
ODK Vinotéka OD Klášter



 

Komentáře 

 
0 #4 anonymous 2011-10-27 11:25
Citace Mirek:
Vína z Vinařství u Kapličky jsem ještě nechutnal, ale mohu doporučit Tramína červeného z vinařství Gotberg. Víno je trošku nasládlé, moc jsem si na něm pochutnal.

Gotberg se zatím hledá. 2009, to je spousta cukru, jedno víno chutná podobně jak druhé. 2010 jsou pak pro změnu kyselinky. Jistě to kresponduje s charakterem daného ročníku, ale rozdíl mezi roky je opravdu obrovský. Vína jsou udělána profesionálně, ale jaksi bez duše. Proto bude zajímavé sledovat ročník 2011, jak s ním naloží ve vinařství.
 
 
-2 #3 anonymous 2011-10-27 11:22
Citace Lenka:
Vína z Vinařství u Kapličky jsem již měla možnost ochutnat a velice mě zaujala. Doufám, že Alibernet bude v Brně k sehnání. Pokud ho již někdo chutnal, napište své názory:-). díky, Lenka


... a ty jejich Palavy!!! vina v kategorii "sladke" vetsinou prechazim, ale tady se fakt zadarilo! svezest, kyselinka a cukr jdou dohromady! tak si predstavuju harmonii. ne nadarmo zabodovalo vinarstvi v awc ve Vidni. jen ta cena splha nebezpecne vysoko.
 
 
-1 #2 Mirek 2011-10-21 16:07
Vína z Vinařství u Kapličky jsem ještě nechutnal, ale mohu doporučit Tramína červeného z vinařství Gotberg. Víno je trošku nasládlé, moc jsem si na něm pochutnal.
 
 
-1 #1 Lenka 2011-10-11 09:45
Vína z Vinařství u Kapličky jsem již měla možnost ochutnat a velice mě zaujala. Doufám, že Alibernet bude v Brně k sehnání. Pokud ho již někdo chutnal, napište své názory:-). díky, Lenka