Brno, 12. října 2011 - Již posedmé se budou 11. listopadu po celé České republice otevírat mladá vína. Po loňském roce, kdy se prodalo více než milión a půl lahví, letos pravděpodobně padne dvoumiliónová hranice. Dosavadní průběh sklizně napovídá, že vína ročníku 2011 budou díky vydařenému září výborná.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Každým rokem jejich obliba stoupá a s ní roste i výroba a množství vinařů a vinařských firem, které mají zájem vyrábět a prodávat vína pod značkou Svatomartinské. „Víno je bezesporu kulturním nápojem, a když se tato jeho povznášející vlastnost spojí se svěžestí v podobě mladých Svatomartinských vín, je na úspěch zaděláno,“ říká k oblibě těchto vín ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. 

Hlavní sklizeň hroznů révy vinné byla díky dobrému počasí započata už v prvním zářijovém týdnu. V současné době je sklizeno asi 50 % z celkového množství hroznů. „Předběžně očekáváme výbornou sklizeň co do kvality i množství hroznů. Podle prvních odhadů můžeme konstatovat, že sklizeň by mohla být na úrovni 6 t/ha (asi 750 tis. hl), což je jednou tolik co v loňském roce a také více jak desetiletý průměr v ČR. Podle dosavadních signálů má ročník 2011 potenciál stát se ročníkem, na který se bude dlouho vzpomínat,“ přibližuje očekávání vinařů Martin Půček, tajemník Svazu vinařů České republiky. 

Sortiment svatomartinských vín v současnosti pokrývá bílé, červené i růžové odrůdy. „V loňském roce se do rodiny Svatomartinských vín přidala odrůda Muškát moravský, který si velmi rychle získal oblibu pro svou aromatičnost. Kolekce odrůd Svatomartinských vín tak má ucelenou podobu a nabízí vše, co od mladých vín spotřebitelé očekávají,“ komentuje výběr odrůd Svatomartinských vín Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které spolu s Vinařským fondem spolupracuje na koordinaci uvedení mladých Svatomartinských vín na domácí trh. 

Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:

Bílé víno Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
Růžové víno Modrý Portugal a Svatovavřinecké
Červené víno Modrý Portugal a Svatovavřinecké

Svatomartinské víno ale zdaleka není každé víno, které dokáží vinaři vyrobit před 11. listopadem a odpovídá daným odrůdám. Svatomartinská vína totiž nejprve procházejí kontrolou nezávislé komise, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Označení Svatomartinské tak mohou nést pouze moravská a česká vína, která splní všechna požadovaná kritéria. Letos bude komise zasedat ve dnech 25. října a 1. listopadu a už cca 2. listopadu by měla být oficiálně známa všechna vína, která se budou moci honosit logem Svatomartinské víno 2011.

svatomartinska_letak400

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ve stejném roce se pod tuto značku přihlásilo 36 vinařství. Od té doby každý rok počet přihlášených vinařů a vín narůstá. V loňském roce se o možnost používat logo „Svatomartinské“ ucházelo 90 vinařů a vinařských firem, letos už jich je 115.

(red), foto: wineofczechrepublic.cz