Moravská Nová Ves, 4. listopadu 2011 - Nenechte si ujít tradiční Podzimní den otevřených sklepů, který se uskuteční v sobotu 5. listopadu v Moravské Nové Vsi v malebných sklepních uličkách uličkách U Nádraží, Výmol a Zátiší. Začátek akce je v deset hodin dopoledne, předpokládané ukončení kolem šesté hodiny večer. V ceně vstupného ve výši 300 Kč je zahrnut katalog, sklenička a bločky k ochutnávání vína. Příjemnou atmosféru doprovodí cimbálová muzika, samozřejmostí je i drobné občerstvení. Akce se uskuteční za každého počasí.

Moravská Nová Ves patří mezi největší vinařské obce vinařské podoblasti Slovácká. Přes 340 registrovaných vinařů a drobných pěstitelů vinné révy obhospodařuje více než 130 hektarů vinic. K obci patří přes 170 vinných sklepů. Dříve bylo vcelku obvyklé, že k rodinným domům náleželo kromě přilehlého vinného sklepa a hospodářského zázemí i tak zvané humno – zahrada s vinohradem.

Místem vinařských akcí v obci se staly především známé vinařské uličky Výmol a Zátiší. Byly vybudované hlavně během hospodářské krize ve třicátých letech minulého století. Jsou postaveny z cihel, které vyráběla tamější cihelna. Protože v době krize neměla odbytiště, vybudovala sklepy a ty pak místních vinařům prodala. Na život ve vinařských uličkách dohlíží patron vinařů sv. Urban. Na opačném konci obce jsou zase sklepy zdobené malovanými žúdry.

Více informací o akci naleznete na stránkách www.vinarimnves.cz.

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek