Brno, 7. listopadu 2011 - Většina úrody letošního slibného ročníku jej již sklizena, dokonce tu a tam už zahlédneme první mladá vína. Ta svatomartinská tu budou už za pár dní. Přesto listopad přeje i vínům zralejším. Je čas bílých vín ročníku 2010 a ještě o rok starších červených. V Brně nalezneme mezi novinkami i skutečné legendy. Rieslingy z proslulé vinice Bernkasteler Doctor a z alsaské Grand Cru Schlossberg, alsaský Gewurztraminer či náš slavný Blatnický Roháč.
Blatnický Roháč 2010Vinařství Jan Cícha Historické cuvée proslavili už Liechtensteinové, když v roce 1880 získalo zlatou medaili na mezinárodní výstavě vína v Paříži. Barva je světle žluto zelená. Vůně je extraktivní, převládá vůně lipového květu (Ryzlink rýnský) a travnaté tóny (Sylvánská zelené). Středně dlouhá chuť s nádherným dozvukem a svěží kyselinkou. Harmonicky vyvážená kupáž s vysokou jakostí (Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené, vše v kategorii pozdní sběr). Vhodný k mastnějším jídlům. Teplota podávání 10 – 12 °C. Rulandské šedé 2010 výběr z hroznůVinařství Gotberg Polosladké bílé víno s vůní ananasu, manga, liči a jiného kompotovaného tropického ovoce, s přitažlivou zlatavou barvou s jiskřivými zelenými reflexy. Chuť nádherně koresponduje s vůní a víno celkově působí velice harmonickým, šťavnatým a pikantním dojmem, a to i díky vyvážení cukrů a kyselin. Zbytkový cukr 24,2 g/l, kyseliny 8,8 g/l, alkohol 12,5 %. Vhodné k archivaci. Přidat komentářPálava 2010 výběr z hroznůVinařství Gotberg Polosladké bílé víno s 34,9 g/l zbytkového cukru, 8,8 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Typické svou zářivě zlatavou barvou se zelenými reflexy, vůní exotického koření, tropického ovoce a velice čistou, svěží a nezaměnitelnou dlouho trvající minerální chutí. Vysoce extraktivní mohutné víno snoubící kořenitost s vůní manga a liči. Gewurztraminer Altenbourg 2009 AOC AlsaceAndré Blanck Gewurztraminer je neznámější alsaskou odrůdou. Plné, silné a svůdné, s hlubokým buketem, který obsahuje bohaté ovocné aroma manga, liči, okvětních lístků růží a koření ( „gewürz" znamená „kořeněný"). Bývá používán jako aperitiv, doplňuje vhodně kořeněná jídla, foie gras, asijskou kuchyni a dodává nový rozměr chuti, je-li podáván současně s alsaským sýrem Münster. Alkohol 14,5 %, zbytkový cukr 21,0 g/l, kyseliny: 3,87 g/l. Schlossberg Riesling 2009 AOC Alsace grand cruAndré Blanck Suché aromatické bílé víno z Grand Cru Schlossberg. Vinice jsou na terasách v nadmořské výšce 200 – 300 m. Minerální podloží poskytuje jemnost a komplexnost ve vůni, kde nacházíme vůni střelného prachu a citrusového ovoce. Trochu nahořklé, suché, ale mocné, na patře cítíme velkou jemnost, vysokou koncentraci vůní s dlouhým dozvukem. Velké víno, určené k archivaci, uchovává se 7 až 14 let. Alkohol 14,0 %, zbytkový cukr 6,1 g/l, kyseliny: 6,32 g/l. Rulandské modré 2009 pozdní sběrVinařství U Kapličky Suché červené víno s 13,0 % alkoholu, 0,1 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Barvu vína připomínající tmavou třešeň doprovází typicky odrůdová vůně tvořená sušenými plody jahod a ostružinového čaje. Vyvážená chuť kompotovaných plodů a sladkého dřeva předurčuje harmonii s pečenými masy, jemnými úpravami zvěřiny a houbovými pokrmy. Teplota podávání je 14 - 16 °C. Ocenění: Bronzová medaile Mikulovské vinné trhy 2011, Perla vinic 2011. Cabernet Sauvignon 2010 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Suché červené víno. Barva temně rubínová, přecházející do tmavších tónů zralé třešně. Ve vůni postřehneme kandované ovoce, které doznívá v aroma kdoule. V chuti se snoubí hořká čokoláda s černým rybízem doplněným o přezrálou višeň. Podává se k pečenému vepřovému. Zbytkový cukr 1,8 g/l, kyseliny 6,2 g/l, alkohol 13,0 %. Lagunilla Crianza 2007 DOCa RiojaLagunilla Víno odrůd Tempranillo (80 %) a Garnacha (20 %) zrálo 12 měsíců v dubovém sudu, což dává vyniknout příjemným tříslovinám a ovocným chutím. Obsah alkoholu je 13 %. V barvě je rubínově červené, ve vůni jsou patrny jasné tóny vanilky z dubového zrání, v chuti červené ovoce, převážně plné a vyzrálé třešně. Víno má pevnou strukturu, je hodné k archivaci. |
Chardonnay 2010 pozdní sběrVinařství Gotberg Polosuché bílé víno z teras porostlých lékořicí s 11,5 g/l zbytkového cukru, 8,4 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Vyznačuje se příjemnou ovocnou vůní a chutí burského másla s akcentem lískového oříšku. Jedinečná aromatika, typická pro moravská Chardonnay, dává unikátní podobu světové odrůdě. Čisté víno bohaté v chuti s minerálním projevem. Působí velice kulatým a mohutným dojmem. Pinot Gris 2009 výběr z hroznůLIVI Dubňany Bílé polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 25,8 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Je zlaté barvy, s vůní lískového oříšku, sladkých datlí a medu, sladce ovocnou chutí zralých hrušek a kandovaného ovoce. Cukernatost moštu byla 25° NM, datum sklizně je 13. 11. 2009. Ocenění: zlatá medaile Les Grands Councours du Monde Strasbourg. Doporučená archivace do roku 2016. Přidat komentářTramín červený 2009 výběr z hroznůLIVI Dubňany Bílé polosladké víno zlaté barvy, s vůní růže a medovou chutí sladkých rozinek a růže. Obsah alkoholu 13,0 %, zbytkový cukr 14,7 g/l, kyseliny 6,1 g/l. Sklizeň proběhla 26. října 2009 a cukernatost moštu dosáhla 24,3 °NM. Oceněno Zlatou medailí na Celoslovenská výstavě vín 2010. Ryzlink rýnský 2010 KabinettWeingut Schloss Johannisberg Perfektní ryzlink kabinet v suchém provedení. Aroma bílé broskve a manga s jemně kořenitým podtónem oscilujícím v chuti. Vinice jsou vysázeny na jižních svazích v nadmořské výšce 100 až 300 metrů. Od května do října tamější vinohradníci mohou počítat s nadprůměrným počtem slunečných dnů, réva je zde chráněna před chladem, pohořím Taurus a řekou Rýn. Spolu s křemencovými a břidlicovými půdami a staletými zkušenostmi místních můžeme mluvit o unikátním terroir, které dává jedinečné Ryzlinky. Ryzlink rýnský 2009 Bernkastel Doctor QbA (Erste Lage)Weingüter Wegeler Bělavě žluté víno se smaragdovou zelení. Komplexní broskvové aroma, na patře svěží, astrální tělo a čisté ovoce. Ovocná struktura s jemnou hravostí a harmonickými proporcemi. Hustý v chuti, ale nikoliv okázalý ani hrubý, vždy elegantní. S ohromným potenciálem dalšího vývoje v lahvi (potenciál 15 let). Víno je ideální jako doplněk k vynikajícímu jídlu, rybám a vysoce kvalitnímu bílému masu. Obsah alkoholu 12,5 %, zbytkový cukr 9,2 g/l, kyseliny 7,9 g/l. Ocenění: Der Feinschmecker Deutschen Riesling Cup, Berliner Weinführer 2011, Zurich First-Class: 18.5 Punkte, Riesling Mosel trocken Grosses Gewächs Bernkasteler Doctor. Rulandské modré 2009 výběr z hroznůGRMOLEC – rodinné vinařství Červené suché víno s 13,5 % alkoholu, 3,2 g/l zbytkového cukru a 4,5 g/l kyselin. Víno s rubínovou až cihlově červenou barvou, vůní toustového dřeva až vanilky. Velice vhodné k pečeným masům, zvěřině, paštikám a houbovým pokrmům. Doporučená teplota při podávání je 14 - 16 °C. Optimální doba zrání je do roku 2013. Merlot 2009 barriqueVinařství Štěpán Maňák Plné víno granátové barvy zrálo 12 měsíců ve francouzských sudech barrique, což dodává vínu přitažlivou vůni tabáku a kávy. Lahodná chuť vína s dlouhotrvající perzistencí je vhodná k pokrmům s intenzivní chutí. Víno má řadu ocenění jako jsou Stříbrná medaile Vinařské Litoměřice, zlatá medaile AWC Vienna, zlatá medaile Weinparade Poysdorfer, zlatá medaile Epicure 2011. Lagunilla Reserva 2005 DOCa RiojaLagunilla Víno sytější barvy, s fialovými odlesky, se známkou nižšího stupně filtrování. Ve vůni jsou patrny vanilkovo ovocité tóny, převážně díky 24 měsícům zrání v dubových sudech. Chuť je robustní, masitá, výrazně třešňovo švestková. Delší dozvuk. Obsah alkoholu je 13 %, vhodné k archivaci. Víno je z odrůd Tempranillo (70 %), Garnacha (20 %) a Graciano (10 %). |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Listopadový přehled vinoték |
|||
AKK | Akademická kavárna | ODK | Vinotéka OD Klášter |
ALS | Vin d' Alsace | PEC | Petit Cru |
BAR | Vinotéka Emil Bartoň | SVO | Vinotéka Svoboda |
BAS | Bassta | TRA | Transvin |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
KOL | Vinotéka Koláčkova | UAN | U Andersena |
MBV | Moravská banka vín | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
MIS | Vinotéka Mistr | VGA | Vinná Galerie |
MOR | Moravská vinotéka | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
OBE | Oberland | VTV | Vinotéka Top Vineum |
OCF | Vinotéka OC Futurum | WVE | Wine Veritas |
Komentáře