Blatnický Roháč 2010
Vinařství Jan Cícha Morava, Slovácká podoblast, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Roháč 180 Kč (MOR)
Historické cuvée proslavili už Liechtensteinové, když v roce 1880 získalo zlatou medaili na mezinárodní výstavě vína v Paříži. Barva je světle žluto zelená. Vůně je extraktivní, převládá vůně lipového květu (Ryzlink rýnský) a travnaté tóny (Sylvánská zelené). Středně dlouhá chuť s nádherným dozvukem a svěží kyselinkou. Harmonicky vyvážená kupáž s vysokou jakostí (Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené, vše v kategorii pozdní sběr). Vhodný k mastnějším jídlům. Teplota podávání 10 – 12 °C.
Přidat komentář
Rulandské šedé 2010 výběr z hroznů
Vinařství Gotberg Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský kopec 265 Kč (MBV, OBE, PEC)
Polosladké bílé víno s vůní ananasu, manga, liči a jiného kompotovaného tropického ovoce, s přitažlivou zlatavou barvou s jiskřivými zelenými reflexy. Chuť nádherně koresponduje s vůní a víno celkově působí velice harmonickým, šťavnatým a pikantním dojmem, a to i díky vyvážení cukrů a kyselin. Zbytkový cukr 24,2 g/l, kyseliny 8,8 g/l, alkohol 12,5 %. Vhodné k archivaci.
Přidat komentář
Pálava 2010 výběr z hroznů
Vinařství Gotberg Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský kopec 265 Kč (MBV, OBE, PEC)
Polosladké bílé víno s 34,9 g/l zbytkového cukru, 8,8 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Typické svou zářivě zlatavou barvou se zelenými reflexy, vůní exotického koření, tropického ovoce a velice čistou, svěží a nezaměnitelnou dlouho trvající minerální chutí. Vysoce extraktivní mohutné víno snoubící kořenitost s vůní manga a liči.
Přidat komentář
Gewurztraminer Altenbourg 2009 AOC Alsace
André Blanck Alsasko, Colmar, Kientzheim 340 Kč (AKK, ALS, MBV, ODK, PEC)
Gewurztraminer je neznámější alsaskou odrůdou. Plné, silné a svůdné, s hlubokým buketem, který obsahuje bohaté ovocné aroma manga, liči, okvětních lístků růží a koření ( „gewürz" znamená „kořeněný"). Bývá používán jako aperitiv, doplňuje vhodně kořeněná jídla, foie gras, asijskou kuchyni a dodává nový rozměr chuti, je-li podáván současně s alsaským sýrem Münster. Alkohol 14,5 %, zbytkový cukr 21,0 g/l, kyseliny: 3,87 g/l.
Přidat komentář
Schlossberg Riesling 2009 AOC Alsace grand cru
André Blanck Alsasko, Colmar, Kientzheim 378 Kč (AKK, ALS, MBV, ODK, PEC)
Suché aromatické bílé víno z Grand Cru Schlossberg. Vinice jsou na terasách v nadmořské výšce 200 – 300 m. Minerální podloží poskytuje jemnost a komplexnost ve vůni, kde nacházíme vůni střelného prachu a citrusového ovoce. Trochu nahořklé, suché, ale mocné, na patře cítíme velkou jemnost, vysokou koncentraci vůní s dlouhým dozvukem. Velké víno, určené k archivaci, uchovává se 7 až 14 let. Alkohol 14,0 %, zbytkový cukr 6,1 g/l, kyseliny: 6,32 g/l.
Přidat komentář
Rulandské modré 2009 pozdní sběr
Vinařství U Kapličky Morava, Mikulovská podoblast 149 Kč (OCF, VUK)
Suché červené víno s 13,0 % alkoholu, 0,1 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Barvu vína připomínající tmavou třešeň doprovází typicky odrůdová vůně tvořená sušenými plody jahod a ostružinového čaje. Vyvážená chuť kompotovaných plodů a sladkého dřeva předurčuje harmonii s pečenými masy, jemnými úpravami zvěřiny a houbovými pokrmy. Teplota podávání je 14 - 16 °C. Ocenění: Bronzová medaile Mikulovské vinné trhy 2011, Perla vinic 2011.
Přidat komentář
Cabernet Sauvignon 2010 pozdní sběr
Vinařství Ing. Jakub Šamšula Morava, Velkopavlovická podoblast, Nový Poddvorov, Podkovné 200 Kč (PEC, SVO, TRA, UAN, WVE)
Suché červené víno. Barva temně rubínová, přecházející do tmavších tónů zralé třešně. Ve vůni postřehneme kandované ovoce, které doznívá v aroma kdoule. V chuti se snoubí hořká čokoláda s černým rybízem doplněným o přezrálou višeň. Podává se k pečenému vepřovému. Zbytkový cukr 1,8 g/l, kyseliny 6,2 g/l, alkohol 13,0 %.
Přidat komentář
Lagunilla Crianza 2007 DOCa Rioja
Lagunilla Španělsko, Rioja 227 Kč (BAS)
Víno odrůd Tempranillo (80 %) a Garnacha (20 %) zrálo 12 měsíců v dubovém sudu, což dává vyniknout příjemným tříslovinám a ovocným chutím. Obsah alkoholu je 13 %. V barvě je rubínově červené, ve vůni jsou patrny jasné tóny vanilky z dubového zrání, v chuti červené ovoce, převážně plné a vyzrálé třešně. Víno má pevnou strukturu, je hodné k archivaci.
Přidat komentář
|
Chardonnay 2010 pozdní sběr
Vinařství Gotberg Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský kopec 220 Kč (MBV, OBE, PEC)
Polosuché bílé víno z teras porostlých lékořicí s 11,5 g/l zbytkového cukru, 8,4 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Vyznačuje se příjemnou ovocnou vůní a chutí burského másla s akcentem lískového oříšku. Jedinečná aromatika, typická pro moravská Chardonnay, dává unikátní podobu světové odrůdě. Čisté víno bohaté v chuti s minerálním projevem. Působí velice kulatým a mohutným dojmem.
Přidat komentář
Pinot Gris 2009 výběr z hroznů
LIVI Dubňany Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny 460 Kč (BAR, KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)
Bílé polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 25,8 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Je zlaté barvy, s vůní lískového oříšku, sladkých datlí a medu, sladce ovocnou chutí zralých hrušek a kandovaného ovoce. Cukernatost moštu byla 25° NM, datum sklizně je 13. 11. 2009. Ocenění: zlatá medaile Les Grands Councours du Monde Strasbourg. Doporučená archivace do roku 2016.
Přidat komentář
Tramín červený 2009 výběr z hroznů
LIVI Dubňany Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny 499 Kč (BAR, KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)
Bílé polosladké víno zlaté barvy, s vůní růže a medovou chutí sladkých rozinek a růže. Obsah alkoholu 13,0 %, zbytkový cukr 14,7 g/l, kyseliny 6,1 g/l. Sklizeň proběhla 26. října 2009 a cukernatost moštu dosáhla 24,3 °NM. Oceněno Zlatou medailí na Celoslovenská výstavě vín 2010.
Přidat komentář
Ryzlink rýnský 2010 Kabinett
Weingut Schloss Johannisberg Německo, Rheingau, Rotlack 595 Kč (WVE)
Perfektní ryzlink kabinet v suchém provedení. Aroma bílé broskve a manga s jemně kořenitým podtónem oscilujícím v chuti. Vinice jsou vysázeny na jižních svazích v nadmořské výšce 100 až 300 metrů. Od května do října tamější vinohradníci mohou počítat s nadprůměrným počtem slunečných dnů, réva je zde chráněna před chladem, pohořím Taurus a řekou Rýn. Spolu s křemencovými a břidlicovými půdami a staletými zkušenostmi místních můžeme mluvit o unikátním terroir, které dává jedinečné Ryzlinky.
Přidat komentář
Ryzlink rýnský 2009 Bernkastel Doctor QbA (Erste Lage)
Weingüter Wegeler Německo, Rheingau, Bernkasteler Doctor 895 Kč (WVE)
Bělavě žluté víno se smaragdovou zelení. Komplexní broskvové aroma, na patře svěží, astrální tělo a čisté ovoce. Ovocná struktura s jemnou hravostí a harmonickými proporcemi. Hustý v chuti, ale nikoliv okázalý ani hrubý, vždy elegantní. S ohromným potenciálem dalšího vývoje v lahvi (potenciál 15 let). Víno je ideální jako doplněk k vynikajícímu jídlu, rybám a vysoce kvalitnímu bílému masu. Obsah alkoholu 12,5 %, zbytkový cukr 9,2 g/l, kyseliny 7,9 g/l. Ocenění: Der Feinschmecker Deutschen Riesling Cup, Berliner Weinführer 2011, Zurich First-Class: 18.5 Punkte, Riesling Mosel trocken Grosses Gewächs Bernkasteler Doctor.
Přidat komentář
Rulandské modré 2009 výběr z hroznů
GRMOLEC – rodinné vinařství Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Pod vinohrady 280 Kč (BAR, JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, U3K, VGA)
Červené suché víno s 13,5 % alkoholu, 3,2 g/l zbytkového cukru a 4,5 g/l kyselin. Víno s rubínovou až cihlově červenou barvou, vůní toustového dřeva až vanilky. Velice vhodné k pečeným masům, zvěřině, paštikám a houbovým pokrmům. Doporučená teplota při podávání je 14 - 16 °C. Optimální doba zrání je do roku 2013.
Přidat komentář
Merlot 2009 barrique
Vinařství Štěpán Maňák Morava, Slovácká podoblast, Žádovice, Fěruňk 325 Kč (OCF, TRA, UZM, VGA, VTV)
Plné víno granátové barvy zrálo 12 měsíců ve francouzských sudech barrique, což dodává vínu přitažlivou vůni tabáku a kávy. Lahodná chuť vína s dlouhotrvající perzistencí je vhodná k pokrmům s intenzivní chutí. Víno má řadu ocenění jako jsou Stříbrná medaile Vinařské Litoměřice, zlatá medaile AWC Vienna, zlatá medaile Weinparade Poysdorfer, zlatá medaile Epicure 2011.
Přidat komentář
Lagunilla Reserva 2005 DOCa Rioja
Lagunilla Španělsko, Rioja 331 Kč (BAS)
Víno sytější barvy, s fialovými odlesky, se známkou nižšího stupně filtrování. Ve vůni jsou patrny vanilkovo ovocité tóny, převážně díky 24 měsícům zrání v dubových sudech. Chuť je robustní, masitá, výrazně třešňovo švestková. Delší dozvuk. Obsah alkoholu je 13 %, vhodné k archivaci. Víno je z odrůd Tempranillo (70 %), Garnacha (20 %) a Graciano (10 %).
Přidat komentář
|
Komentáře