Brno, 27. listopadu 2011 - Již poosmé přichystali pořadatelé z Moravské Vinotéky ojedinělou výstavu vín s názvem Od desíti do šestnácti. V sobotu 26. listopadu mohli milovníci vína přechutnat 90 vzorků moravských, francouzských, španělských, portugalských, argentinských a chilských vín. Název výstavy lakonicky poukazuje na dobu, po kterou je možno nabízené vzorky ochutnat. První takto koncipovanou akci organizátoři uspořádali v roce 2006 v tehdy nově vybudovaném prostoru vinárny Moravské Vinotéky.

„Následovala série výstav inspirovaných ročním koloběhem, kde každá z nich symbolizovala nějaké téma. Nakonec jsme se rozhodli pořádat dvě větší výstavy, a to na jaře a během podzimu," říká k tomu majitel vinotéky Jakub Adámek. 

Dvakrát ročně se tedy scházejí desítky obdivovatelů ušlechtilého moku a testují své degustátorské umění či jen tak popíjejí kvalitní vína. Nabylo tomu jinak ani tuto sobotu. Specialitou podzimní akce bylo zařazení celé škály svatomartinských vín, která díky kvalitě ročníku 2011 příjemně osvěžila už tak velice kvalitní nabídku renomovaných vinařů. 

vino_pruh

Na výstavě nechyběla taková jména, jako Jan Cícha, Jedlička&Novák, Lahofer, Livi, Patria Kobylí, Regina Coeli, Sonberk, Vinařství Bíza, Vinařství Dufek, Vinařství Esterka, Vinařství Grmolec, Vinařství Kosík, Vinařství Šalša, Víno Hort, ZD Němčičky či Znovín Znojmo. Zahraniční výrobce zastupovali Andre Blanck, Bodegas Hermanos Peciña, Cálem, Camille Braun, La Seca – Valladolid, Pagos de Araiz, Vina Chocalan a Vinicola Soto.

Program zpestřila tradiční tombola s hodnocením tajného vzorku, na účastníky zapůsobily obrazy paní Vlasty Švejdové, které byly instalovány v prostorách vinárny. Vrcholem akce byla dražba autorčina obrazu Červená čepice, jehož kvalitní reprodukce byla vydražena za 1700 Kč. Polovinu vydražené částky věnovali organizátoři na Konto Bariéry.