Brno, 5. prosince 2011 - Slavnostní čas plný pohody, klidu a míru je za dveřmi. Nadcházející dny si jistě každý spojuje především s vybraným jídlem a pitím. Zajímavou inspirací proto může být nová kuchařka moravských vinařek. K sváteční tabuli pak patří dobré víno, k oslavám sekty. Moravské vinotéky jsou dobře připraveny plnit přání zákazníků, o čemž svědčí i spousta prosincových novinek.
Kuchařka moravských vinařek
Eva Kloudová
Vydavatelství Baštan, 400 stran
345 Kč (OBU)
Matthias Pinot Chardonnay SektPROQIN Nové jemně šumivé víno z bratrské kombinace odrůd Pinot Blanc a Chardonnay vyráběné ručně metodou kvašením v láhvi. Výrazně zlato-žlutá hloubka vybarvení. Elegantní a komplexní vůně s tóny vanilky. Svěží, krémově hladká odrůdově charakteristická chuť s ovocnou sladkostí v kombinaci s dostatečnou kyselinkou. Objevují se doteky medovosti, vyzrálých hroznů a broskví. Vynikající jako aperitiv pro přátele, výborně se hodí ke snídani například s míchanými vajíčky nebo na závěr ranní či odpolední svačinky. Stříbrná medaile Národní soutěž vín ČR 2011 a AWC Vienna 2010, Champion Mikulovské vinné trhy 2010, Král vín ČR 2010 čtyři korunky. Tantum Ergo 2008 brut nature DO CavaBodegas Hispano Suizas Sekt vyrobený tradiční méthode champenoise („metod šapenoáz") z odrůd Chardonnay a Pinot Noir (Blanc de Noir) v poměru 1:1. Barva je temně zlatožlutá, v chuti bílé ovoce, biskvity a dotek vanilky, s příjemnou kyselinkou v dlouhé dochuti. Obsah alkoholu je 12 %, teplota servírování 8 °C. Muškát moravský 2011 moravské zemské vínoKrásná hora Bílé suché víno s 11,5 % alkoholu, 0,8 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Mladý, svěží muškát s typickou aromatikou. Doporučená teplota ke konzumaci je 11 - 13 °C, potenciál zrání na láhvi jsou 2 roky, ovšem ideální k vychutnání je již nyní. Všechny vinice mladého a moderního vinařství jsou obhospodařovány v režimu ekologické produkce. Chardonnay 2008 Golden RhythmBlack Sea Gold Zlatozelená barva, ve vůni medové, v chuti pikantní svěžest a suchost, náznaky zralého jablka, opékané kůry, kouře a koření. Víno zrálo v dubových sudech, což vyvolává na patře intenzivní dochuť. Víno je dobře vyvážená, s výraznou svěžestí a elegancí. Vinařství „Černomorsko zlato" je v Bulharsku nositelem titulu Vinařství 2009 a jejich vinice patří k nejlepším tamním terroir pro bílé hrozny. Rulandské šedé 2010 pozdní sběrVinařství Michal Janás Bílé polosuché víno s 12,0 % alkoholu, 7,0 g/l zbytkového cukru a 9,9 g/l kyselin. Zlatavé barvy se zelenými odlesky, s jemnými tóny lučních květů, rozkvetlého bezu s nádechem sladkého olšového dřeva ve vůni. V chuti připomíná lískový oříšek podbarvený lehkostí a sladkostí rozkvetlého broskvoňového sadu s mírnou minerálností a typickou chlebovinkou. Vhodné k drůbeži a sýrům. Víno je z hroznů mladé vinice z panenské sklizně. Riesling Kugler 2008Weinrieder Extraktivní ryzlink z 35 let starých keřů trati Kugler. Aroma osciluje v tónech meruněk, bílé broskve a grepu, v chuti je víno plné a pevné. Elegantní, jemné, s ovocnou sladkostí. Vychlazené na 8 °C je vhodné ke kvalitním paštikám a asijské kuchyni. Ocenění Wine Enthusiast: 91 bodů. Tramín 2010 pozdní sběrTemplářské sklepy Víno barvy bílého zlata s medovými odlesky. Vůně je křehká, čistá s dominancí dozrávajícího liči a odkvétajících bílých růží, vyniká svěžestí, v závěru s výrazem zralého letního jablka. Chuť je elegantní, lehce kořenitá, perzistentní, s dochutí přezrálého ovoce. Doporučujeme k tvarohovému dortu, jablečnému závinu, kuřecímu steaku zapečeného uzeným sýrem. Kyseliny 6,2 g/l, zbytkový cukr 12 g/l. Rulandské modré 2010 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Typicky světlejší granátová barva s podtóny mahagonu. Vůně planých trnek doplňující připálený karamel a mletou kávu přechází v elegantní chuť nabízející brusinkový kompot zastřený bobulemi klikve. Podávejte k pečené kachničce s lokšemi. Suché víno s 12,5 % alkoholu, zbytkovým cukrem 1,2 g/l a obsah kyselin 5,7 g/l. Zweigeltrebe 2009 pozdní sběrVinařství U Kapličky Bílé suché víno s 13,5 % alkoholu, 1,8 g/l zbytkového cukru a 5,1 g/l kyselin. Víno má višňovou barvu i intenzivní vůni po višňových peckách s tóny hořké čokolády. V chuti dominují sladké vyzrálé tóny hroznů. Vhodné ke zvěřinovému guláši, anebo k tvrdým sýrům. Velmi vhodné pro delší uchovávání. Teplota podávání 14 - 16 °C. Zlatá medaile Tucet netuctových vín 2011, Vítěz odrůdy IV. výstavy vín Lednicko-valtického areálu 2011 a IX. ročníku Májové ochutnávky vín 2011, Stříbrná medaile Valtické vinné trhy 2011. Mavrud 2007 Royal ReserveDomaine Boyar Nejtypičtější bulharská odrůda v nejlepších ročnících srovnatelná se špičkovými víny světa, ovšem za mnohem přijatelnější cenu. Vůně i chuť černého ovoce a třešní, kořeněné, s tříslovinou. Harmonické, svěží a monumentální, s potenciálem dlouhého zrání. Striktně omezená rezerva s osobitým stylem. |
Soare Elegance demi secSoare sekt Bílé, středně sladké šumivé víno (zbytkový cukr 40 g/l, 10,5 % alkoholu). Hrozny pocházejí z oblasti údolí řeky Loire. Svým charakterem a středně vyšším obsahem cukru jistě zaujme spíše dámskou klientelu a hodí se také jako dárek pro příležitostné oslavy. Rossijskoe igristoe de LuxeSoare sekt Nová varianta více jak 60 let oblíbeného ruského šumivého vína z bílých hroznů, ve sladším provedení de Luxe (zbytkový cukr 72 g/l, 11 % alkoholu). Víno je spotřebiteli vyhledáváno pro příznivý poměr ceny a kvality. Je vyráběno na základě původní receptury z 50. let minulého století. O jeho úspěchu na trhu svědčí i časté napodobeniny. Chardonnay 2010 pozdní sběrTemplářské sklepy Barva vína je světle zelená se záblesky citronové kůry. Ve vůni dominují citrusové plody v kombinaci s lískovým oříškem, kompotovaným ananasem a kropenatou banánovou slupku v pozadí. Chuť je čistá, šťavnatá, s pikantní zeleností a dotekem kandovaného ovoce. K vínu doporučujeme ovocné saláty a kuřecí steak s broskví. Rulandské šedé 2010 pozdní sběrTemplářské sklepy Víno světle zelené barvy s odlesky žlutého melounu. Vůně je výrazná, dlouhá, s tóny přezrálé máslové hrušky a letního jablíčka. Chuť vína je široká, plná s tóny sušené meruňky, grepu a kompotované jahody. K vínu doporučujeme vepřové kotletky, zapečeného kapra a tvarohové sýry. Hibernal 2010 pozdní sběrVinařství Žarošice Víno zelenožluté barvy, ve vůni tóny akátového medu, lípy, máty a citronu. V chuti převládají tóny kompotu žluté mirabelky a medu. Dlouhá a zajímavá dochuť příjemně doplněná znatelnou mineralitou vína. Víno získalo ocenění Zlatá medaile na Vinum Juvenale 2010 v Brně. Grüner Veltliner Alte Reben 2009Ebner-Ebenauer Veltlínské zelené je nejtypičtější odrůdou dolnorakouského Weinviertelu. Hluboce charakterní víno pochází z 50 let staré vinice. Je plné nabalující síly, vycházející z hlubokých kořenů staré vinice plné minerálů. Spontánní kvašení v otevřených dřevěných kádích a částečné dozrávání v barrique sudech dává vínu ohromnou komplexnost a plnost. Je vhodné k dušeným a pečeným pokrmům, k smaženým mořským rybám. Lahev je uzavřena šroubovacím uzávěrem, který je stále typičtější pro nejkvalitnější rakouská vína. Rulandské modré 2010 pozdní sběrVinařství Michal Janás Červené suché víno s 12,0 % alkoholu, 2,2 g/l zbytkového cukru a 5,3 g/l kyselin. V typické barvě se projevuje vůně a chuť do malin a černého rybízu. Víno je vhodné k delšímu zrání a archivaci. Je vyrobeno z hroznů mladé vinice v jílovité půdě. Rulandské modré 2009 výběr z hroznůVinařství Beneš Víno sytě purpurové barvy, s bohatou vůní přezrálých višní a brusinkového kompotu. V chuti zprvu ovocité aroma přechází ve výraznější harmonicky komponované tóny spáleného dřeva, vydělané kůže a hořké čokolády. Extraktivní víno se sametovou tříslovinovou dochutí, strukturovanou mnohovrstvou chutí višní s nádechem exotických jemných barrique tónů. Vhodné k delšímu archivování. Doporučeno k studené srnčí roládě a brusinkovou zavařeninou, výborně doprovodí maďarský perkelt a nejrůznější úpravy divočiny na roštu, stejně jako čokoládové dezerty (Sacher). Snoubí se i s vyzrálými sýry s vlašskými ořechy a černými olivami. Cuvée Filip 2009 moravské zemské vínoIng. Richard Tichý Červené suché Cuvée nesoucí jméno syna vinaře je vyrobeno z tradičních i netradičních modrých odrůd Nitra, Dunaj, Dornfelder, Neronet a Svatovavřinecké. Zrálo 14 měsíců ve francouzských barrique sudech. Má 13,5 % alkoholu a nádhernou plnost a komplexnost, která ještě více vynikne dalším zráním. Terra Incognita 2004 DO Ribera del DueroBodegas Viña Vilano Terra Incognita (v překladu z latiny země neznámá či nezmapovaná) je vlajkovou lodí vinařství Viña Vilano. Jiskrná rubínová barva, výrazné aroma pepře a skořice s vanilkou, kouřovinky a sušeného ovoce. Chuť mohutná, s tóny třešní v čokoládě a oříšků. Dlouhý dozvuk s višňovou tříslovinou. Harmonické víno odrůdy Tempranillo zrálo 22 měsíců v sudu, je vhodné i k delší archivaci. Obsah alkoholu 13,5 %. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Prosincový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | TRA | Transvin |
MAK | Makro | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MBV | Moravská banka vín | UAN | U Andersena |
OBU | Vinotéka Obůrka | VGA | Vinná Galerie |
OCF | Vinotéka OC Futurum | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
PEC | Petit Cru | VZA | Vinotéka Vinařství Žarošice |
PLN | PlneLahve.cz | WVE | Wine Veritas |
SVO | Vinotéka Svoboda |
Komentáře