Brno, 11. ledna 2012 - Vinařsky poklidný leden přináší na trh celou řadu zajímavých a pozoruhodných vín. Škála je tradičně široká, od panenského Sylvánu z loňské sklizně, přes řadu zralejších vín našich špičkových vinařů, až po vlajková vína tuzemských i zahraničních firem. Ochutnali jste již nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy, bílou Frankovku či sladké Zweigeltrebe?

 

zweigletrebe-tip

Zweigletrebe Süß 2009

Weingut Salzl Seewinkelhof
Rakousko, Illmitz, Burgenland
267 Kč (WVE)

Tmavě červená barva s fialovými odstíny. Ve vůni ovocný koš, borůvky, ostružiny, višně i čokoláda. Květinové tóny na patře, husté, skoro jako sirup. V chuti vařené ovoce, mandle, med, jahody i třešně. Neobvyklé sladké červené víno, vhodné k brusinkovým omáčkám, k palačinkám, nebo jako dezertní víno. 11,5 % alkoholu, 49,9 g/l cukru, 4,2 g/l kyselin.

Přidat komentář

 

ryzlink-vlassky-2010-pozdni-sber-templarske-sklepyRyzlink vlašský 2010 pozdní sběr

Templářské sklepy
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Za cihelnou
239 Kč (MBV, TRA)

Víno s barvou lněného plátna a odlesky bílého zlata. Vůně je hlubší, minerální až zemitá, přecházející v tóny žlutého ovoce. V chuti se snoubí ovocná složka s křemičitým projevem, který ústí v herbální dochuť. K vínu doporučujeme tučné předkrmy, tvarohové sýry a jemné úpravy vepřového masa. Obsah kyselin 7,0 g/l, zbytkový cukr 4,8 g/l.

Přidat komentář

rulandske-bile-2010-pozdni-sber-templarske-sklepyRulandské bílé 2010 pozdní sběr

Templářské sklepy
Morava, Velkopavlovická podoblast, Čejkovice, Šatrapky
239 Kč (MBV, TRA)

Víno s barvou žlutého melounu, postupně přecházejících do slámových odlesků. Ve vůni převažuje přezrálé žluté zahradní ovoce v kombinaci s rozkvetlými lučními kvítky a dotekem vanilky v závěru. Chuť je široká, dobře strukturovaná, šťavnatá, nabízející tóny čerstvé chlebové kůrky, v závěru s hravou harmonií zbytkového cukru (13,4 g/l ) a kyselin (8,5 g/l). K vínu doporučujeme bílé omáčky, husté zeleninové vývary a uzené sýry.

Přidat komentář

ryzlink-rynsky-2008-pozdni-sber-sonberkRyzlink rýnský 2008 pozdní sběr

Sonberk
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Sonberk
320 Kč (VGA)

Ryzlink rýnský 2008 z řady Velký Sonberk je první v historii České republiky, který získal v Londýně Regional Trophy World Wine Awards za nejlepší bílé suché víno střední a východní Evropy. Prošel výběr 11 957 vzorků z celého světa a v boji o nejlepší Ryzlink vůbec se stal druhým nejlepším! Je vhodné jej dekantovat, pít při teplotě kolem 13 °C, aby se otevřelo široké a přitažlivé rozsáhlé aroma bylin, květů akátu, včelího plástu, meruněk. Vhodné k úpravám tuňáka, ryb, králičí, jehněčí, bylinkové omáčky. Díky šťavnaté kyselině vhodné ke zrání minimálně 7 let.

Přidat komentář

cuvee-grmolec-blanc-2008-rodinne-vinarstvi-grmolecCuvée Grmolec Blanc 2008

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
310 Kč (JOB, MBV, MIS, MOR, TRA, U3K, VGA)

Bílé jakostní víno známkové, polosuché, s 12,0 % alkoholu, 9,2 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Doba zrání 2013, doporučená teplota 8 – 10 °C. Plné delikátní cuvée s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučujeme k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu.

Přidat komentář

pinot-gris-riserva-mongris-2007-marco-fellugaPinot Gris Riserva Mongris 2007 DOC

Marco Felluga
Itálie, Friuli, Collio, Farra d'Isonzo
649 Kč (ENO)

„Mongris" znamená spojení slov "mono" - označení odrůdy a „Gris" - Pinot Grigio v jazyce friulano. Přítomnost blízkých hor a moře spolu s minerály v půdě vytvářejí ideální podmínky pro komplexní a dobře strukturované víno. Kvašení probíhá ze 70 % v nerezových tancích, zatímco zbývajících 30 % kvasí ve velkých dubových sudech (5 hl). Barva je zlatožlutá s měděným tóny. Aroma představuje intenzivní a výraznou vůni květu akátu, jablíček, spolu se sladkými tóny chlebové kůry a vanilky. Chuť je elegantně ovocná a plná, s mimořádně dlouhým závěrem.

Přidat komentář

frankovka-klaret-2009-pozdni-sber-vinarstvi-galantFrankovka klaret 2009 pozdní sběr

Vinařství Galant
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Pod Mušlovem
306 Kč (KRA)

Polosladké víno syté žluté barvy se zastřenými cibulovými odlesky, s výrazným aroma drobného ovoce, zejména malin a ostružin. Velmi bohatý chuťový vjem s nádechem višňové marmelády a přezrálých švestek. Krásný a příjemný zbytkový cukr zvýrazňují hutnost tohoto vína. Obsah alkoholu 12,0 %, zbytkový cukr 20,3 g/l, kyseliny 5,4 g/l.

Přidat komentář

coto-de-imaz-reserva-seleccion-aniversario-2004-rioja-el-coto-de-riojaCoto de Imaz Reserva Seleccion Aniversario 2004 DOCa Rioja

El Coto de Rioja
Španělsko, Rioja Alta
461 Kč (BAS)

Intenzivní, tmavě červená barva třešní. Vůně vyzrálých hroznů s přezrálými višněmi. Chuť lahodná, třešňová s čokoládou v alkoholu. Je zde patrné školení v sudu (18 měsíců zrání). V dozvuku je mohutné, ale s příjemnými tříslovinami. Vhodné k archivaci. Vyrobeno z odrůdy Tempranillo, obsah alkoholu 13,5 %.

Přidat komentář

muskat-moravsky-2010-pozdni-sber-vinarstvi-balounMuškát Moravský 2010 pozdní sběr

Vinařství Baloun
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Pavlovice, Nadzahrady
220 Kč (CRU, MAL, MBV, PAE, ROZ, ŠKR, VGA)

Víno je světle žluté se zelenkavým nádechem. Vůně je výrazně muškátová s tóny černého rybízu a mladých bezinek. Chuť kopíruje vjem z excelentní vůně. Je plná, ovocná, podpořená jemnou kořenitostí muškátu a svěží kyselinou. Polosuché víno dobře doplní pokrmy ze sladkovodních ryb, jemné drůbeží steaky, také jako příjemný doplněk k dezertům. 12,0 % alkoholu, 10,7 g/l zbytkového cukru a 5,7 g/l kyselin. Stříbrná medaile Concours Mondial de Bruxelles 2011, Bronzová medaile IWC London 2011.

Přidat komentář

sylvanske-zelene-panenska-sklizen-2011-kabinet-vinarstvi-u-kaplickySylvánské zelené panenská sklizeň 2011 kabinet

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast
239 Kč (OCF, VUK)

Světle zelená barva vína v sobě skrývá zlatavé odlesky třpytící se v číši. Vůně je příjemně květnato-citrusová, které se pozvolna přenáší do chuťových vjemů. Doporučujeme podávat k zeleninovým polévkám, ke sladkovodním rybám a jemným paštikám, taktéž k zrajícím sýrům. Teplota podávání je 9 – 11 °C. Polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 9,2 g/l zbytkového cukru a 5,2 g/l kyselin.

Přidat komentář

sauvignon-blanc-2010-pozdni-sber-proqinSauvignon Blanc 2010 pozdní sběr

PROQIN
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Němčice, Punty
290 Kč (VGA, U3K)

Bílá vlajková loď vinařství. Víno, které vzniká za mimořádné péče při pěstování hroznů na vlastní vinici ve vyhlášené trati Punty, která leží přímo na 49° rovnoběžce SŠ. Vůně vína je intenzivní, podobná velmi aroma nalomené větvičky černého rybízu na jaře, a také se znatelnou ovocnou kompozicí meruňky. Plná, avšak velmi svěží ovocitá chuť s citrusovými tóny, je vyvážená. Doporučujeme podávat k pikantním úpravám bílého masa, s čerstvými kozími sýry. Zlatá medaile Festwine 2011

Přidat komentář

chardonnay-new-style-barrique-2009-weingut-salzl-seewinkelhofChardonnay New Style barrique 2009

Weingut Salzl Seewinkelhof
Rakousko, Illmitz, Burgenland
339 Kč (WVE)

Šťavnaté, zlatožluté, vůně exotického ovoce, broskví, a ananasu. Jemně kouřové aroma, na patře plné a krémové, ovocné a minerální. V chuti pak máslové, vanilkové, také karamel s velmi dlouhým závěrem. Zrání probíhalo 12 měsíců v malých dubových sudech. Víno je vhodné k bílému masu a drůbeži, mořským rybám, vnitřnostem i asijské kuchyni. 13,5 % alkoholu, 6,1 g/l cukru, 4,7 g/l kyselin.

Přidat komentář

palava-2010-vyber-z-hroznu-vinne-sklepy-lechovicePálava 2010 výběr z hroznů

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Borotice, Nad Kolářovým sklepem
285 Kč (VSL)

Pálava vznikla křížením odrůd Müller Thurgau a Tramín červený. Víno je aromatické, ale na rozdíl od Tramínu je chuť uhlazenější. Vysoká cukernatost hroznů byla dosažena delším zráním na keři. Lehce kořeněné intenzivní aroma vyzrálé Pálavy příjemně podtrhuje zlatavá barva a vyšší obsah zbytkového cukru. Víno doporučujeme k sladkým předkrmům, dezertům nebo tučným sýrům. Kyseliny 8,8 g/l, alkohol 11,62 %, zbytkový cukr 35,7 g/l.

Přidat komentář

tramin-cerveny-2009-vyber-z-hroznu-livi-dubnanyTramín červený 2009 výběr z hroznů

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny
690 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Bílé, polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 28,9 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Barva je zlatožlutá, vůně růží a fialek, plná, kořenitá. Chuť sladkých hroznů a tropického ovoce, doplněna kořenitou dochutí hřebíčku. Vhodně doplní sladké dezerty, nebo jako aperitiv. Doporučená archivace do 2014. Ocenění: zlatá medaile Celoslovenská výstava vín, stříbrná medaile Vinex, Vinařské Litoměřice, Víno&Destiláty.

Přidat komentář

rulandske-modre-2010-pozdni-sber-livi-dubnanyRulandské modré 2010 pozdní sběr

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Úlehle
195 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Červené, suché víno s 12,0 % alkoholu, 1,3 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Barva je tmavě rubínová, vůně červených třešní a kvetoucího šeříku. V chuti svěží, švestky a borůvkový jogurt.

Přidat komentář


coto-real-reserva-2005-rioja-el-coto-de-riojaCoto Real Reserva 2005 DOCa Rioja

El Coto de Rioja
Španělsko, Rioja Alta
749 Kč (BAS)

Sytá, intenzivně tmavě červená barva. Ve vůni jsou ovocné tóny fíků a švestek, v pozadí lékořice, čokoláda, koření a pralinky. Chuť plná třešňovo-švestková. Příjemné, explozivní, ale jemné třísloviny, dány 20 měsícům zrání v sudu. Mohutný, příjemný dozvuk vlašských ořechů, pepře, vanilky a kouřovinky. Skvělé k archivaci, obsah alkoholu je 14 %. Odrůdové složení: 70 % Tempranillo, 25 % Garnacha, 5 % Graciano.

Přidat komentář

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Lednový přehled vinoték

BAS Bassta OCF Vinotéka OC Futurum
CRU Crustum PAE Don Pealo
ENO Enoteca Vino e Cuore ROZ Rozverný hrozen
JOB Vinotéka Vlastimil Job ŠKR Vinotéka Škroupova
KOL Vinotéka Koláčkova TRA Transvin
KRA Kratochvílovci U3K Vinotéka U Tří knížat
MAL Vinotéka Maloměřice VGA Vinná Galerie
MBV Moravská banka vín VSL Vinné sklepy Lechovice
MIS Vinotéka Mistr VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
MOR Moravská vinotéka WVE Wine Veritas