Brno, 8. února 2012 - Svátek zamilovaných má v sobě již jaksi zakódovánu touhu, s níž se nezřídka pojí aromatické a sladce opojné víno. Přesně takové je Cuvée Love 69 z Nového Vinařství. Milovníci ryzlinků naleznou mezi novinkami celou plejádu stylů svého oblíbeného nápoje. A kdo touží po hřejivém jihu, toho jistě potěší červená vína ze španělské oblasti La Mancha.

cuvee-love-69-nove-vinarstvi

Cuvée Love 69

Nové Vinařství
Morava, Mikulovská podoblast
169 Kč (MBV, UAN, UZP, VGA, VTV)

Cuvée dvou výrazných aromatických odrůd, Tramínu a Muškátu Ottonel, dává vínu velmi podmanivou vůni a chuť. Znatelný obsah zbytkového cukru okolo 20 gramů na litr umocňuje lahodnost nápoje. Víno je určitě velice zajímavým tipem k svátku zamilovaných, ale samozřejmě je vhodné ho pít i při dalších speciálních příležitostech po celý rok.

Přidat komentář

 

 

 

sauvignon-2010-pozdni-sber-

Sauvignon 2010 pozdní sběr

Templářské sklepy
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Za cihelnou
239 Kč (MBV, TRA)

Barva vína připomínající lněné plátno s odlesky bílého zlata. Vůně je pestrá, bohatá, převažuje v ní kompotovaná broskev a květ hluchavky. V závěru rozeznáme plod bezu a výhonek černého rybízu. Chuť je extraktivní, harmonicky vyvážená s výrazem žlutého angreštu a příjemnou zelenou šťavnatostí. K vínu jsou vhodné kozí sýry, jehněčí kotlety a tvarohový koláč s ovocem. Obsah kyselin 7,7 g/l, obsah zbytkového cukru 11,2 g/l, počet vyrobených lahví 6 930 kusů.

Přidat komentář

ryzlink-rynsky-2010-pozdni-sber-templarske-sklepy

Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr

Templářské sklepy
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Za cihelnou
239 Kč (MBV, TRA)

Víno s barvou bílého zlata v poledním slunci, s širší nazrálou vůní, v níž dominuje anýz, kompotované meruňky a luční kvítky. V chuti síla a plnost s výrazem zeleného jablka a žlutého melounu. K vínu doporučujeme telecí řízek, tvrdé sýry a sladkovodní ryby. Obsah kyselin 6,3 g/l, obsah zbytkového cukru 4,9 g/l, počet vyrobených lahví 4 000 kusů.

Přidat komentář

riesling-clos-domaine-2010-liechtenstein

Riesling Clos Domaine 2010

Liechtenstein
Rakousko, Weinviertel, Johanessberg, Zeiseln
234 Kč (SON)

Víno nádherně lesklé zlatožluté barvy, vůně zralého ovoce se sametovými tóny po broskvích a meruňkách, k tomu lehké exotické aroma (mango, papája), na patře dobře vyrovnaná kyselá struktura se šťavnatými extrakty a decentním zbytkovým cukrem. Tělnaté a krásně ovocné, velmi dobře pitelné víno. Alkohol 11,6 %, kyselina 5,9 g/l, zbytkový cukr 7,8 g/l. Vhodné k teplým předkrmům, rybám, sýrům, dezertům, teplota podávání 10 - 12 °C. K okamžité konzumaci, doporučená doba ležení 4 roky.

Přidat komentář

riesling-2009-aoc-rolly-gassmann

Riesling 2009 AOC

Rolly Gassmann
Francie, Alsasko, AOC Alsace, Rohrschwihr
359 Kč (ALS, PEC)

Krásný a šťavnatý riesling s vůní zralých hrušek, litchi, medového melounu a koření pochází z velmi uznávaného vinařství Rolly Gassmann. Robert Parker: 89/100. Doporučujeme k pečenému kuřeti a různým úpravám rybích pokrmů. Má předpokládaný skvělý vývoj po dalších minimálně 6 let. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 13,0 g/l, kyseliny 7,4 g/l.

Přidat komentář

pinot-noir-2010-vyber-z-hroznu-proqin

Pinot noir 2010 výběr z hroznů

PROQIN
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Němčice, Punty
320 Kč (U3K, VGA)

Vrcholné červené víno vinařství. Rmut je zpracován metodou teplé macerace, která umožní uvolnění všech barevných látek ze slupky bobulí a aktivuje enzymy zkracující celkovou dobu fermentace. Mladé víno je plněno do dubových sudů a zraje v nich po dobu dvanácti měsíců. Vůně vína je ovocná se sametovými tóny višňové marmelády, ve zralé a bohaté chuti jsou jasně zřetelné tóny jahod, malin a višní. Víno je možné pít ihned, harmonie vína se však zvýší zráním na láhvi tři až pět let. Doporučujeme podávat k pernaté zvěřině, jemně kořeněným úpravám jehněčího a telecího, výborná je kombinace s těstovinami se středomořskými bylinami a smetanovo-sýrovou omáčkou.

Přidat komentář

chardonnay-2011-pozdni-sber-vinarstvi-u-kaplicky

Chardonnay 2011 pozdní sběr

Vinařství U Kapličky
Morava, Mikulovská podoblast, Mikulov, Pod Valtickou
219 Kč (OCF, VUK)

Polosuché víno žlutozelené barvy, ve vůni jsou pomerančovo-banánové tóny a šťavnatě citrusová chuť. Doporučeno podávat k masu s bílou omáčkou či polotvrdým sýrům. Teplota podávání je 10 - 12 °C. Obsahuje 12,5 % alkoholu, 6,8 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin.

Přidat komentář

bollenberg-muscat-dalsace-2010-aoc-vignobles-camille-braun-fils

Bollenberg Muscat D´Alsace 2010 AOC

Vignobles Camille Braun & Fils
Francie, Alsasko, AOC Alsace, Ohrschwihr
308 Kč (ALS)

Suché víno s nenapodobitelnou ovocností, dávající pocit skousnutého hroznu. Odhaluje krásné květinové vůně. Plně rozvíjí svůj potenciál právě nyní, po 1 až 2 letech. Kvalitní víno vhodné jako aperitiv nebo k teplým předkrmům s chřestem, k salátům. Alkohol 13,6 %, zbytkový cukr: 6,4 g/l, kyseliny 3,9 g/l.

Přidat komentář

ryzlink-rynsky-2010-voc-vinice-hnanice

Ryzlink rýnský 2010 VOC

Vinice Hnánice
Morava, Znojemská podoblast, Slup, Dolní vinohrady
180 Kč (GON)

Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 12,1 g/l zbytkového cukru a 8,8 g/l kyselin. Víno zaujme ve vůni tóny lipového květu s medovým nádechem, v chuti doplněné příjemnou kyselinkou. Víno doporučujeme podávat k dušenému úhoři s bylinkami nebo k nezrajícím sýrům. Vyrobeno bylo 2 845 lahví.

Přidat komentář

ryzlink-rynsky-2008-pozdni-sber-vinarstvi-ing-richard-tichy

Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr

Vinařství Ing. Richard Tichý
Morava, Slovácká podoblast, Hrušky, Hastrmany
219 Kč (U3K)

Nádherná medově zlatá barva naznačuje lahvovou zralost. Ve vůni upoutá projev citrusů a medu s lehkým dotekem petroleje. Suchá chuť zaujme komplexností v podobě černého čaje s citronem a medem, v dochuti je krásně minerální a fantasticky dlouhé. Víno bylo oceněno jako jediné bílé pěti korunkami v soutěži Král vín.

Přidat komentář

zweigelt-clos-domaine-2009-liechtenstein

Zweigelt Clos Domaine 2009

Liechtenstein
Rakousko, Weinviertel, Karlsberg, Hödln
234 Kč (SON)

Zweigeltrebe bylo vyšlechtěno v Rakousku ve výzkumném centru Klosterneuburg v roce 1922, křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Vyniká výraznou rubínovou barvou s jemně fialovým odleskem. Ovocně kořenitý buket s tóny zralých rudých bobulí a třešňového jogurtu, v chuti jemně kulaté, s příjemně vyváženými tříslovinami. Zrání a uskladnění probíhá v dřevěném sudu a nerezových tancích. Alkohol 12,0 %, kyseliny 4,8 g/l, zbytkový cukr 1,3 g/l. Gastronomie: šneci, houby, vnitřnosti, hovězí, zvěřina, grilované pokrmy. Teplota podávání 16 - 18 °C, doporučená dekantace. Vhodné k okamžité konzumaci, doporučená doba ležení 6 let.

Přidat komentář

azagador-reserva-2007-do-pago-de-la-jaraba

Azagador Reserva 2007 DO

Pago De La Jaraba
Španělsko, DO La Mancha
211 Kč (BAS)

Barva sytá, rudě červená. Vůně příjemně nazrálá, jemně kořenitá. Robustní zážitkové tělo s pepřovými tóny, kmínem, koprem a vanilkovými třešněmi. Harmonické a vyvážené. Díky 12 měsícům zrání v sudu krásný, dlouhý dozvuk kouřovitých tříslovin. Víno vhodné k archivaci. Odrůdová skladba: 70 % Tempranillo, 20 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot . Obsah alkoholu 13,5 %.

Přidat komentář

pago-de-la-jaraba-crianza-2007-do-pago-de-la-jaraba

Pago De La Jaraba Crianza 2007 DO

Pago De La Jaraba
Španělsko, DO La Mancha
531 Kč (BAS)

Odrůdové složení: 70 % Tempranillo, 20 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot. Víno zrálo 10 měsíců v barikovém sudu, což mu propůjčilo výrazné třísloviny a delší hřejivý dozvuk. Vůně je omamně ovocitá, s tóny černého rybízu a třešňového kompotu spolu s tabákovým listem. Barva je sytě rudá. Mohutné tělo, v chuti sušené plody s třešněmi. Obsah alkoholu 13 %, teplota podávání 16 – 17 °C. Vhodné k archivaci.

Přidat komentář

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Únorový přehled vinoték

ALS Vin d' Alsace TRA Transvin
BAS Bassta U3K Vinotéka U Tří knížat
GON Vinotéka U gongu UAN U Andersena
MBV Moravská banka vín UZP U žíznivého papouška
OCF Vinotéka OC Futurum VGA Vinná Galerie
PEC Petit Cru VTV Vinotéka Top Vineum
SON Vinotéka Sonneck VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky