Brno, 8. února 2012 - Svátek zamilovaných má v sobě již jaksi zakódovánu touhu, s níž se nezřídka pojí aromatické a sladce opojné víno. Přesně takové je Cuvée Love 69 z Nového Vinařství. Milovníci ryzlinků naleznou mezi novinkami celou plejádu stylů svého oblíbeného nápoje. A kdo touží po hřejivém jihu, toho jistě potěší červená vína ze španělské oblasti La Mancha.
Cuvée Love 69Nové Vinařství Cuvée dvou výrazných aromatických odrůd, Tramínu a Muškátu Ottonel, dává vínu velmi podmanivou vůni a chuť. Znatelný obsah zbytkového cukru okolo 20 gramů na litr umocňuje lahodnost nápoje. Víno je určitě velice zajímavým tipem k svátku zamilovaných, ale samozřejmě je vhodné ho pít i při dalších speciálních příležitostech po celý rok.
Sauvignon 2010 pozdní sběrTemplářské sklepy Barva vína připomínající lněné plátno s odlesky bílého zlata. Vůně je pestrá, bohatá, převažuje v ní kompotovaná broskev a květ hluchavky. V závěru rozeznáme plod bezu a výhonek černého rybízu. Chuť je extraktivní, harmonicky vyvážená s výrazem žlutého angreštu a příjemnou zelenou šťavnatostí. K vínu jsou vhodné kozí sýry, jehněčí kotlety a tvarohový koláč s ovocem. Obsah kyselin 7,7 g/l, obsah zbytkového cukru 11,2 g/l, počet vyrobených lahví 6 930 kusů. Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrTemplářské sklepy Víno s barvou bílého zlata v poledním slunci, s širší nazrálou vůní, v níž dominuje anýz, kompotované meruňky a luční kvítky. V chuti síla a plnost s výrazem zeleného jablka a žlutého melounu. K vínu doporučujeme telecí řízek, tvrdé sýry a sladkovodní ryby. Obsah kyselin 6,3 g/l, obsah zbytkového cukru 4,9 g/l, počet vyrobených lahví 4 000 kusů. Riesling Clos Domaine 2010Liechtenstein Víno nádherně lesklé zlatožluté barvy, vůně zralého ovoce se sametovými tóny po broskvích a meruňkách, k tomu lehké exotické aroma (mango, papája), na patře dobře vyrovnaná kyselá struktura se šťavnatými extrakty a decentním zbytkovým cukrem. Tělnaté a krásně ovocné, velmi dobře pitelné víno. Alkohol 11,6 %, kyselina 5,9 g/l, zbytkový cukr 7,8 g/l. Vhodné k teplým předkrmům, rybám, sýrům, dezertům, teplota podávání 10 - 12 °C. K okamžité konzumaci, doporučená doba ležení 4 roky. Riesling 2009 AOCRolly Gassmann Krásný a šťavnatý riesling s vůní zralých hrušek, litchi, medového melounu a koření pochází z velmi uznávaného vinařství Rolly Gassmann. Robert Parker: 89/100. Doporučujeme k pečenému kuřeti a různým úpravám rybích pokrmů. Má předpokládaný skvělý vývoj po dalších minimálně 6 let. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 13,0 g/l, kyseliny 7,4 g/l. Pinot noir 2010 výběr z hroznůPROQIN Vrcholné červené víno vinařství. Rmut je zpracován metodou teplé macerace, která umožní uvolnění všech barevných látek ze slupky bobulí a aktivuje enzymy zkracující celkovou dobu fermentace. Mladé víno je plněno do dubových sudů a zraje v nich po dobu dvanácti měsíců. Vůně vína je ovocná se sametovými tóny višňové marmelády, ve zralé a bohaté chuti jsou jasně zřetelné tóny jahod, malin a višní. Víno je možné pít ihned, harmonie vína se však zvýší zráním na láhvi tři až pět let. Doporučujeme podávat k pernaté zvěřině, jemně kořeněným úpravám jehněčího a telecího, výborná je kombinace s těstovinami se středomořskými bylinami a smetanovo-sýrovou omáčkou. |
Chardonnay 2011 pozdní sběrVinařství U Kapličky Polosuché víno žlutozelené barvy, ve vůni jsou pomerančovo-banánové tóny a šťavnatě citrusová chuť. Doporučeno podávat k masu s bílou omáčkou či polotvrdým sýrům. Teplota podávání je 10 - 12 °C. Obsahuje 12,5 % alkoholu, 6,8 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Bollenberg Muscat D´Alsace 2010 AOCVignobles Camille Braun & Fils Suché víno s nenapodobitelnou ovocností, dávající pocit skousnutého hroznu. Odhaluje krásné květinové vůně. Plně rozvíjí svůj potenciál právě nyní, po 1 až 2 letech. Kvalitní víno vhodné jako aperitiv nebo k teplým předkrmům s chřestem, k salátům. Alkohol 13,6 %, zbytkový cukr: 6,4 g/l, kyseliny 3,9 g/l. Ryzlink rýnský 2010 VOCVinice Hnánice Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 12,1 g/l zbytkového cukru a 8,8 g/l kyselin. Víno zaujme ve vůni tóny lipového květu s medovým nádechem, v chuti doplněné příjemnou kyselinkou. Víno doporučujeme podávat k dušenému úhoři s bylinkami nebo k nezrajícím sýrům. Vyrobeno bylo 2 845 lahví. Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběrVinařství Ing. Richard Tichý Nádherná medově zlatá barva naznačuje lahvovou zralost. Ve vůni upoutá projev citrusů a medu s lehkým dotekem petroleje. Suchá chuť zaujme komplexností v podobě černého čaje s citronem a medem, v dochuti je krásně minerální a fantasticky dlouhé. Víno bylo oceněno jako jediné bílé pěti korunkami v soutěži Král vín. Zweigelt Clos Domaine 2009Liechtenstein Zweigeltrebe bylo vyšlechtěno v Rakousku ve výzkumném centru Klosterneuburg v roce 1922, křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Vyniká výraznou rubínovou barvou s jemně fialovým odleskem. Ovocně kořenitý buket s tóny zralých rudých bobulí a třešňového jogurtu, v chuti jemně kulaté, s příjemně vyváženými tříslovinami. Zrání a uskladnění probíhá v dřevěném sudu a nerezových tancích. Alkohol 12,0 %, kyseliny 4,8 g/l, zbytkový cukr 1,3 g/l. Gastronomie: šneci, houby, vnitřnosti, hovězí, zvěřina, grilované pokrmy. Teplota podávání 16 - 18 °C, doporučená dekantace. Vhodné k okamžité konzumaci, doporučená doba ležení 6 let. Azagador Reserva 2007 DOPago De La Jaraba Barva sytá, rudě červená. Vůně příjemně nazrálá, jemně kořenitá. Robustní zážitkové tělo s pepřovými tóny, kmínem, koprem a vanilkovými třešněmi. Harmonické a vyvážené. Díky 12 měsícům zrání v sudu krásný, dlouhý dozvuk kouřovitých tříslovin. Víno vhodné k archivaci. Odrůdová skladba: 70 % Tempranillo, 20 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot . Obsah alkoholu 13,5 %. Pago De La Jaraba Crianza 2007 DOPago De La Jaraba Odrůdové složení: 70 % Tempranillo, 20 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot. Víno zrálo 10 měsíců v barikovém sudu, což mu propůjčilo výrazné třísloviny a delší hřejivý dozvuk. Vůně je omamně ovocitá, s tóny černého rybízu a třešňového kompotu spolu s tabákovým listem. Barva je sytě rudá. Mohutné tělo, v chuti sušené plody s třešněmi. Obsah alkoholu 13 %, teplota podávání 16 – 17 °C. Vhodné k archivaci. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Únorový přehled vinoték |
|||
ALS | Vin d' Alsace | TRA | Transvin |
BAS | Bassta | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
GON | Vinotéka U gongu | UAN | U Andersena |
MBV | Moravská banka vín | UZP | U žíznivého papouška |
OCF | Vinotéka OC Futurum | VGA | Vinná Galerie |
PEC | Petit Cru | VTV | Vinotéka Top Vineum |
SON | Vinotéka Sonneck | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |