Brno, 17. února 2012 – Nadcházející víkend 18. a 19. února milovníkům vína přeje. Na jižní Moravě jsou v plném proudu tradiční masopusty, ochutnávky, zabijačky nebo výstavy a příznivci lahodného moku tak mají řadu možností vyžití. Návštěvníci Dobšic a Popic mohou ochutnat moravská vína přímo "u zdroje" na putování po sklípcích. Nevšední zážitek slibuje i moravský fašank v unikátním labyrintu historických vinných sklepů ve Valticích, kde se uskuteční i ochutnávka typických masopustních pokrmů. Vybrali jsme několik akcí, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

 

18. února

  • Gourmet menu s víny Gotberg v hotelu Kraví hora Bořetice. Tradiční pětichodové GOURMET MENU doplněné víny z Vinařství Gotberg z Popic. Večerem nás bude provázet houslové duo z Kyjova. Začátek v 19.00 hodin. Cena 690,-. Nutná rezervace stolů na tel.čísle 519 430 090 nebo provozni@kravihora.cz. Při zakoupení vstupenky Vám poskytneme 10% slevu na ubytování. www.kravihora.cz.
  • Hustopečský Masopust Na Truhandlích, Hustopeče u Brna, ulice Na Hradbách. Přijďte na Hustopečský masopust na Turhandlích. Začátek v 10.00 hod. Těšit se můžete na průvod masek, zabijačkové speciality, dobročinnou aukci vín, ochutnávku vín z místních sklepů a další. Srdečně Vás zvou pořadatelé, M.S.QUATRO, s.r.o. a Hotel RUSTIKAL,s.r.o. Vstup a zabijačková polévka zdarma. www.hustopecskymasopust.cz.
  • Ochutnávka vín, Valtice, Zámeček LA VENERIA, MORAVSKÝ SKLEP v 2. podzemí zámečku. Srovnání moravských růžových vín s víny z Evropy, ochutnávka mladých valtických vín ročníku 2011. Začátek v 19.00. www.rytirivina.com.
  • Putování po Dobšických sklípcích, Dobšice, sklepní uličky. Ochutnávka místních moravských vín přímo ve vinných sklípcích se koná od 10 hod. do 17 hod. Otevřeno bude cca 20 sklepů, vyhlášení výsledků v 18 hod. Jednorázový degustační poplatek do všech sklepů vč. skleničky. www.vinari.dobsice.cz.
  • Tour de Sklep, Popice, ul. Sklepní. Pátý ročník oblíbené akce. Otevřeno budou mít velká vinařství, stejně tak i malí vinaři nechají návštěvníky nahlédnout do svých sklípků a ochutnat víno. V ceně 300,- Kč je sklenička, mapka a degustace ve sklepích. Začátek akce 12:00, prodej vstupenek u Obecního úřadu.
  • Valtický vinařský fašank, Valtice, nám. Svobody. Tradiční lidová slavnost. Obchůzka fašankového průvodu po městě, návštěva hospodářů, pochovávání basy. Začátek je ve 13 hod. www.chasa-valtice.cz.
  • Vinařská zabíjačka ve Vinařském dvoře, Němčičky 176. Začátek v 9 hod. Přijďte se pobavit do Modrých Hor a ochutnat místní zabíjačkové speciality. Nebudou chybět ani pěkná vína z Modrých Hor. www.vinarsky-dvur.cz

18. – 19. února.

  • Masopust ve Valtickém podzemí, Valtice, Vinařská 34. Moravský fašank v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 760 metrů. Ukázka a ochutnávka typických masopustních pokrmů a specialit Valtického Podzemí. Vína Lednicko – valtického areálu. Podzemní zážitková vinařská turistika Aktuální program naleznete na webových stránkách www.valtickepodzemi.cz.

19. února

  • 52. ročník výstavy vín Velké Němčice. Od 9.30 v kulturním domě. vystavavin@seznam.cz

foto: Leo Gabsdiel