Brno, 24. února 2012 – Sobota 25. února opět přeje dobrému vínu a jídlu. Vybrali jsme pro vás akce z blízkého i vzdálenějšího okolí Brna, které by neměly ujít vaší pozornosti, pokud o víkendu plánujete vyrazit na výlet. O dobrou zábavu nebude nouze například v Žeravicích kde se uskuteční 41. ročník výstavy vín spojený s ochutnávkou, cimbálovou muzikou a zabijačkovými specialitami. V sobotu se také široké veřejnosti otevře již 12. ročník Salonu vín ve Valticích, kde bude připravena nová kolekce TOP 100 vín České republiky.

 

  • 41. Výstavy vín Žeravice 2012. Žeravice, sál Sokolovny. Místní soutěžní výstava vín spojená s ochutnávkou, na které se návštěvníci mohou těšit na vína vyrobená z hroznů vinné révy místních i pěstitelů z širokého okolí. Začátek od 14:00, ukončení 24:00. Podávány budou zabijačkové speciality, od 19:00 bude hrát cimbálová muzika Morávia. Více na stránkách obce Žeravice obeczeravice.cz.
  • 48. tradiční výstava vín. Žabčice, Lidový dům, U rybníka 23. Výstava vín spojená se koná poslední únorovou sobotu od 9:30 hod. do 20:00 hod. Zazpívá Mužácký sbor Šatavan a zahraje Cimbálová muzika Jožky Severina. V 10:00 hod. se uskuteční vyhlášení výsledků hodnocení vzorků, které proběhlo 18.2., a začne ochutnávka Od 13:00 hodin zahraje Cimbálová muzika Jožky Severina.
  • Gurmet Festival Valtice 2012 - hřích s chutí. Valtice, všechny prostory Valtických restaurací, pensionu Siesta a zámku Valtice. Jedinečnou gastronomickou akci pořádá město Valtice ve spolupráci s Národním vinařským centrem Valtice v sobotu 25.2. od 12:00 hod. do 19:00 hod. První ročník jídelního festivalu ve Valticích. Valtické restaurace, penziony a zámek Valtice, vytvoří jídlo masité a bezmasé. Národní salon vín k tomu doporučí víno z nové kolekce Salonu vín. To všechno Vám bude naservírováno  na každé zastávce při procházení městem. Při této příležitosti máte možnost i navštívit slavnostně otevřený nový ročník Salonu vín. Na akci je třeba hlásit se dopředu, více na stránkách valtice.eu.
  • Vinařský ples v Klentnici. Klentnice, sál místního hostince. Ples klentnických vinařů, začátek v 19 h. K tanci a poslechu zahraje kapela Žízeň a hlad. Vstupné 100 Kč. Občerstvení zajištěno. Bohatá tombola plná pěkných vín.
  • Moravská zabijačka ve Vinařském domě. Velké Bílovice, Vinařský dům, ulice Sadová 1399. Můžete ochutnat speciality z pravé zabíjačky (ovarové pochoutky, jitrnice, jelita, tlačenka a škvarky) a pochutnat si na výborném domácím svařeném víně tzv. „svařáku“. Více na oficiálních stránkách Vinařství Petr Skoupil vinarskydumskoupil.com. Kontaktní telefon 515 552 911.
  • Srovnávací ochutnávka růžových vín a ochutnávka mladých vín 2011. Valtice, Zámeček La Veneria, Moravský sklep. Srovnávací laická ochutnávka růžových vín. Ochutnává se 5 moravských růžových vín , 6 růžových vín z Itálie, Francie ,Rakouska a 1 vzorek růžového vína z USA. Víno je věcí chuti každého z nás - pro hodnocení je využívána rytířská pětibodová stupnice , hodnotí se pouze chuť vína. Více na rytirivina.com.
  • Ochutnávka vín + zvěřinové speciality. Nikolčice, Kulturní dům. Níkolčičtí vinaři a Myslivecká společnost Nikolčice zvou na ochutnávku vín spojenou s prodejem zvěřinových specialit. Akce se uskuteční v sále kulturního domu. Ochutnávka vín začíná 10.00 hod., od 12.00 hod. zvěřinové speciality a od 15.00 hod. hraje cimbálová muzika Vonica.
  • Otevření 12. ročníku Salonu vín ČR. Valtice, Zámek. Již 12. ročník Salonu vín České republiky bude poprvé otevřen široké veřejnosti poslední únorovou sobotu od 10:30 do 18:00 hod. Připravena bude nová kolekce TOP 100 vín České republiky. Další informace o otevírací době, vinařích a vínech naleznete na www.vinarskecentrum.cz.
  • Školení degustátorů. Bohuslavice u Kyjova, sál u Vodičku. Školení je určeno pro začínající i zkušené degustátory. Cílem je seznámit degustátory se stobodovou stupnicí, která se používá na hodnocení vín při výstávách. Degustárorům bude vysvětleno jak mají správne hodnotit vzhled, vůni, barvu, harmonii vína, ale také rozeznat vína vadná. V první části budou vína hodnocena společně se školitelem a v druhé části se pokusí vína ohodnotit sami. Pořádá O.S. Demižonek. Školení bude zahájeno v 17:00 a povede jej pan Dufek ze Svatobořic. Počet míst je omezen na 50. Poplatek je 100 Kč.
  • Výstava vín. Tvrdonice, Dělnický dům. Na tradiční místní výstavě vín mají návštěvníci možnost ochutnat vína místních vinařů a z okolních obcí. Dále vína z příhraniční oblasti Slovenska. Výstava probíhá ve 13,00 hod do 22,00 hod. Občerstvení zajištěno. K pohodě hraje cimbálová muzika. Bodování na výstavě 100 bodovým systémem. Vína odměněna v kategorii nejlepší bílé, nejlepší červené, nejlepší kolekce. Nejlepší víno místního pěstitele. Více na oficiálních stránkách obce Tvrdonice tvrdonice.cz

Foto: Kryštof Turek