Brno, 28. února 2012 – Vinná galerie a divadlo Reduta pořádají jedinečný večer, v němž se propojí degustace nejlepších vín s hudbou napříč žánry. Třetí ročník akce jejíž návštěvníci budou ve víně společně hledat „tóny hudby“ se uskuteční ve čtvrtek 1. března od 19.00 v Mozartově slavnostním sále Divadla Reduta. Vínem návštěvníky provede oceňovaný sommeliér Pavel Chrást. Ten skladbám přičlenil nejlepší vína z moravských vinařství, jež zvítězila na mezinárodní soutěži Festwine. Hudbu okomentuje muzikolog Jan Špaček. Během večera zazpívá 25tičlenný mužský pěvecký sbor Láska opravdivá. O události informoval Tomáš Franzki z Vinné galerie.

„Hudba a víno jsou dvojice, jež má k sobě blíž, než by se mohlo na první pohled zdát. Kdo s múzou naslouchá tónům vysokého umění, bývá často přítelem dobrých vín,“ říká Tomáš Vican z Vinné galerie. K jednotlivým skladbám, které během večera zazní tak byla vybrána vína z prestižních vinařství Plaček, Stanislav Mádl, Marcinčák, Bíza, Baloun, Regina Coeli, z Vinařské školy nebo Adámkova vinařství. „Nejdříve byl vybrán repertoár a poté dle hudební inspirace jsem vybral vína. Při výběru vín jsem zohlednil také příběh skladby či jejího autora,“ vysvětluje sommeliér Pavel Chrást.

„Víno je zážitkem smyslů, podobně jako je tomu u kvalitního divadla. Víno je ale také kulturním faktorem. Odpradávna inspiruje k jeho opěvování básníky, filozofy, malíře a sochaře, ale také divadelníky. Jsem rád, že v Divadle Reduta může docházet k organickému spojení vína a umění, bez nichž by naše životy byly šedé a bez jiskřivých momentů,“ říká k Tónům vína Petr Štědroň, umělecký šéf Divadla Reduta.

Vedle Tónů vína je Vinná galerie pořadatelem pravidelných degustací, výstav fotografií a obrazů a mezinárodní vinařské soutěže Festwine. Do širšího povědomí veřejnosti se dostala jako producent úspěšných poetických komedií Bobule a 2Bobule a podílením se na produkci historického velkofilmu Lidice. Vedle toho každoročně pořádá mezinárodní vinařskou soutěž Festwine, financuje opravy soch svatých Nepomuků na území jihomoravského kraje a produkuje exkluzivní řadu vín herce Karla Rodena.

Foto: Vinná galerie