Brno, 5. března 2012 - Vskutku zajímavý průřez druhů a stylů se v těchto dnech dostává na brněnskou vinnou scénu. Mladičkému svěžímu Muškátu Vinařství U Kapličky kontruje stejně mladý, tělnatý Hibernal pana Grmolce, suchému alsaskému Rieslingu z Camille Braun oponuje polosladký ryzlink Vinařství Marcus. Horkou novinkou jsou pak vína slovenského Chateau Marco, která na tamní scéně sbírají jednu medaili za druhou.

 

 

merlot-2009-vyber-z-hrozna-chateau-marcoMerlot 2009 výber z hrozna

Chateau Marco
Slovensko, Južnoslovenská vinohradnicka oblasť, Strekov, Máriino údolie
240 Kč (CHM)

Červené suché víno středně syté rubínovo červené barvy. Ve vůni černé ovoce, částečně červená paprika ve své ušlechtilé formě. Vůně působí čistě, hladce, harmonicky. Chuť je plná s aromatikou ostružin, s ušlechtilým paprikovým pozadím, postupně se objevující kořenitostí s dotyky bariku v podobě cedru a ligninu. Taninová struktura je zpočátku diskrétní, později se projeví výrazněji, což naznačuje vhodnost vína pro další archivaci.

Přidat komentář

 

sylvaner-vieilles-vignes-2010-aoc-vignobles-camille-braun-filsSylvaner Vieilles Vignes 2010 AOC

Vignobles Camille Braun & Fils
Francie, Alsasko, AOC Alsace
242 Kč (ALS, MOR, MBV, PEC)

Bílé suché, znamenitě svěží a lehké víno se slabými odstíny ovoce. Příjemné a osvěžující, vynikající ke studeným předkrmům jako jsou saláty, studená masa, k měkkýšům (mušle, ústřice, chobotnice) a korýšům (krabi, humři, krevety). Alkohol 12,3 %, zbytkový cukr: 2,5 g/l, kyseliny 7,0 g/l.

Přidat komentář

riesling-bollenberg-2010-aoc-vignobles-camille-braun-filsRiesling Bollenberg 2010 AOC

Vignobles Camille Braun & Fils
Francie, Alsasko, AOC Alsace
296 Kč (ALS, MOR, MBV, PEC)

Bílé suché ušlechtilé víno s delikátním ovocným nádechem, které pochází z vyhlášené lokality Bollenberg. Jedna z nejoblíbenějších alsaských odrůd a vynikající víno do gastronomie. Vhodné k rybám, uzenému lososu či pstruhu, korýšům např. grilovaným krevetám, sushi, bílému masu v omáčkách, k alsaskému zelí s masem a klobáskami tzv. choucroute, případně k drůbeži. Alkohol 12,7 %, zbytkový cukr 4,6 g/l, kyseliny: 8,0 g/l.

Přidat komentář

hibernal-2011-vyber-z-hroznu-rodinne-vinarstvi-grmolecHibernal 2011 výběr z hroznů

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
265 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, TRA, U3K, VGA)

Bílé polosladké víno. Plné, tělnaté, s příjemným ovocným tónem broskví a nektarinek. Doporučeno podávat k tučnějším rybám na roštu nebo k mořským plodům. Cukernatost při sklizni byla 24,4 °ČNM, zbytkový cukr je 21,3 g/l, kyseliny 6,2 g/l, extrakt 24,7 g/l, alkohol 12,5 %. Doba zrání do 2015, doporučená teplota podávání 9 – 11 °C.

Přidat komentář

aurelius-2008-pozdni-sber-livi-dubnanyAurelius 2008 pozdní sběr

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Úlehle
339 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Bílé polosladké víno světle zlaté barvy, s vůní sušených meruněk, broskví, s chutí meruňkového kompotu a zeleného čaje. Zbytkový cukr 15,8 g/l, bezcukerný extrakt 18,3 g/l, veškeré kyseliny 6,5 g/l, alkohol 12 %. Vhodnou kombinací s jídlem jsou veškeré předkrmy a úpravy drůbežího masa s nádivkou.

Přidat komentář

coto-crianza-2007-doca-el-coto-de-riojaCoto Crianza 2007 DOCa

El Coto de Rioja
Španělsko, DOCa Rioja, Rioja Alta
264 Kč (BAS)

Červené suché víno odrůdy Tempranillo. Barva intenzivní červená, krvavě třešňová. Jemné až sametové aroma třešňové a višňové šťávy je prostoupeno tóny koření, v pozadí je patrná vanilka a dubové dřevo. Delikátní a nazrálá chuť třešní s pecičkou a nádechem rybízu, kyselinka se zde snoubí s ovocnými tóny. Víno zdálo 12 měsíců v sudu a 6 měsíců v láhvi, což dává vínu dozvuk jemných tříslovin. Víno je ideální k archivaci.

Přidat komentář

chardonnay-2009-vyber-z-hrozna-chateau-marcoChardonnay 2009 výber z hrozna

Chateau Marco
Slovensko, Južnoslovenská vinohradnicka oblasť, Strekov, Máriino údolie
240 Kč (CHM)

Bílé polosuché víno lehké zelenkavé barvy a dlouhotrvající vůně žlutého ovoce v kombinaci s praženými oříšky. Celkový dojem vůně je velmi výrazný, expresivní, přitom stále působí svěže. Chuť je plná, ještě extraktivnější jako vůně. Díky zbytkovému cukru se výrazněji projevuje sladká žlutá ovocnost přezrálého manga a melounu. Chuť je pěkně živá, šťavnatá a výrazně ovocná až do okamžiku vypití. Pak se o slovo přihlásí výraznější oříšková aromatika, která dominuje ve velmi dlouhé dochuti.

Přidat komentář

muskat-moravsky-2011-kabinet-vinarstvi-u-kaplickyMuškát moravský 2011 kabinet

Vinařství U Kapličky
Morava, Znojemská podoblast, Olbramovice, Olbramovická hora
219 Kč (OCF, VUK)

Bílé polosuché víno. Barva je zelenožlutá, veselá a třpytivá. Vůně květnatá, připomínající muškátový oříšek, květ černého bezu a čerstvě utrženého hroznu. Chuť je svěží, květnato-kořenitá s citrusy. Doporučeno podávat k čínským úpravám drůbežího či vepřového masa. Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 9,5 g/l, obsah kyselin 5,9 g/l. Zlatá medaile Vinum Juvenale 2011.

Přidat komentář

Muškátové želé

1 litr vína odrůdy muškát
1/2 kg jahod
2 balíčky čiré dortové želatiny

Želatinu rozpustíme ve víně, pomalu přivedeme k varu a mícháme, dokud nezhoustne. Potom ji přelijeme do připravených sklenek či misek a do připravené směsi vhodíme jahody nakrájené na plátky. Pokud použijeme lesní jahody, mohou být i vcelku. Dáme zchladit, a jakmile směs ztuhne, podáváme.

Autorka: Katarzyna Kordylewska, cukrářka a pekařka

chardonnay-2009-pozdni-sber-livi-dubnanyChardonnay 2009 pozdní sběr

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Ratíškovice, Hrubé pole
419 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Bílé polosladké víno světle zlaté barvy, s vůní manga a lískového oříšku, s lahodně pikantní chutí čerstvého ananasu

Obsah alkoholu 11 %, obsah zbytkového cukru 17,5 g/l , obsah veškerých kyselin 7,6 g/l, obsah bezcukerného extraktu 22,6 g/l. Cukernatost moštu dosáhla při sběru 22 °NM. Doporučená archivace do roku 2016.

Přidat komentář

ryzlink-rynsky-2009-pozdni-sber-vinarstvi-marcusRyzlink rýnský 2009 pozdní sběr

Vinařství Marcus
Morava, Mikulovská podoblast, Strachotín, Šusfeldy
285 Kč (VMA)

Bílé polosladké víno zelenožluté barvy s výraznou vůní meruněk, citrusů a lipového květu. Chuť je velmi plná a harmonická, kde se snoubí pikantní kyselinka s vyšším zbytkovým cukrem. Víno s velkým potencionálem k archivaci. V gastronomii se dobře snoubí s pokrmy z bílých mas a ryb připravované na sladký způsob, s dezerty. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukru 26,4 g/l , obsah kyselin 6,9 g/l, teplota konzumace 9 - 11 °C. Ideální doba zrání 2 až 8 let. Ocenění:

Zlatá medaile AWC Vienna 2011, Bronzová medaile San Francisco International Wine Competition 2011.

Přidat komentář

rulandske-modre-2011-vyber-z-hroznu-rodinne-vinarstvi-grmolecRulandské modré 2011 výběr z hroznů

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Velké Bílovice, Široká hora
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, TRA, U3K, VGA)

Červené suché víno s rubínovou až cihlově červenou barvou, vůní toustového chleba, dřeva a vanilky. Doporučeno k pečeným masům, zvěřině, paštikám a houbovým pokrmům. Cukernatost při sklizni byla 24,4 °ČNM, zbytkový cukr je 0,5 g/l, kyseliny 5,1 g/l, extrakt 27,4 g/l, alkohol 13,5 %. Doba zrání do 2015, doporučená teplota podávání 15 – 16 °C.

Přidat komentář

coto-de-imaz-reserva-2005-doca-el-coto-de-riojaCoto de Imaz Reserva 2005 DOCa

El Coto de Rioja
Španělsko, DOCa Rioja, Rioja Alta
411 Kč (BAS)

Červené suché víno odrůdy Tempranillo. Intenzivní tmavě červená barva třešní. Ve vůni jsou vyzrálé hrozny s vysokým extraktem připomínající přezrálé višně. Chuť lahodná třešňová s čokoládou v alkoholu. Je zde patrné zrání v dubovém sudu (18 měsíců + ještě 24 měsíců v láhvi). V dozvuku mohutné, ale příjemné tříslovinky, které se snoubí s třešňovou chutí. Víno má potenciál na delší archivaci.

Přidat komentář

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Březnový přehled vinoték

ALS Vin d' Alsace MOR Moravská vinotéka
BAS Bassta OCF Vinotéka OC Futurum
CHM Chateau Marco PEC Petit Cru
JOB Vinotéka Vlastimil Job TRA Transvin
KAM Vinotéky Kamenný džbán U3K Vinotéka U Tří knížat
KOL Vinotéka Koláčkova VGA Vinná Galerie
MBV Moravská banka vín VMA Vinotéka Vinařství Marcus
MIS Vinotéka Mistr VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky