Brno, 9. března 2012 – I druhý březnový víkend je nabitý výstavami a tradičními košty vína. Svůj výlet po jižní Moravě si můžete zpříjemnit ochutnávkou vín v malebných vesničkách i tradičních vinařských městech jakými jsou Znojmo a Mikulov. Nejblíže to budou mít Brňané do Chrlic, kde se uskuteční již 21. výstava vín. Příjemný zážitek slibují ochutnávky v Tasovicích, Vranovicích nebo Blatnici pod Svatým Antonínkem. S víny úspěšnými na domácích i světových výstavách se lidé potkají v Louckém klášteře ve Znojmě. Vybrali jsme pro vás několik akcí, které by neměly ujít pozornosti žádného vinaře.

  • Výstava vín s ochutnávkou Chrlice. Brno-Chrlice, restaurace U Bindrů. Vinařský spolek Chrlice Vás srdečně zve na 21. výstavu vín s ochutnávkou, která se uskuteční v restauraci U Bindrů dne 10. března 2012 od 13 hodin. K poslechu zahraje cimbálová muzika Mládí z Čejče.
  • Znovínský košt vín. Znojmo, Loucký klášter. Ochutnávka znovínských ročníkových vín, pozdních sběrů, výběrů, ledových vín, úspěšných vín na tuzemských i světových výstavách, archivních i unikátních vín se koná v pátek 9. března od 16.00 do 21.00 hod. a v sobotu 10. března od 14.00 do 21.00 hod. ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Oba podvečery zpříjemní cimbálová muzika. V pátek hraje a zpívá cimbálová muzika Šmytec, v sobotu Slovácko s Jožkou Šmukařem. Vstup na ochutnávku a katalog zdarma. Podle katalogu si můžete sami vybrat a ochutnat tradičním systémem placených bločků některý z nabízených vzorků vín.
  • 43 výstava vín Tasovice. Tasovice, okr. Znojmo, KD Hodonice. Jedna z nejstarších výstav v Jihomoravském kraji. Zahájení v 10.00 hod. Předání cen vítězným vínům je ve 14.00 hod. Ukončení ve 22.00 hod. Srdečně zveme všechny příznivce dobrých vín. Pořádá ČZS Tasovice.
  • 43. ročník místní výstavy vín Vranovice. Vranovice, víceúčelová sportovní hala. ČZS vinaři Vranovice Vás srdečně zvou na 43. ročník místní výstavy vín ve Vranovicích. Začátek výstavy ve 14,00 hodin, od 15,30 zahraje cimbálová muzika KATRÁN, od 19,30 dechová hudba MORAVÁCI. Bodování 20-ti bodovou stupnicí proběhne 3.3.2012 od 13,00 hodin v sále restaurace U Fialů (u nádraží ČD).
  • Blatnická výstava vín. Blatnice pod Svatým Antonínkem, Kulturní dům. Degustace vín z Blatnice a okolí, začátek ve 14 hodin. Od 16 hodin hraje cimbálová muzika Burčáci. V ceně 160 Kč je zahrnuto vstupné, katalog a volná degustace vystavených vín.
  • Místní výstava vín. Vacenovice, Hospoda u Letochů. Místní výstava vín vinařů z obce i okolních mikroregionu Nový dvůr, vinařů Weikersdorfu vinařské oblasti Weivirtel, Dol. Rakouska. Začátek ve 13.00 hod. Tato výstava je pořádána již 42 let. Těší se značnému zájmu jak vystavovatelů, tak i návštěvníků z místa, okolních obcí, lázní Hodonín i vinařů z Dol. Rakouska. Při výstavě účinkuje cimbálová hudba místní Národopisné společnosti. Návštěvníkům je k disposici výhodné autobusové spojení na Hodonín a Kyjov.
  • Místní výstava vín. Moravské Bránice, sál TJ Sokol. Začátek výstavy je v 17 hodin v místním sálu TJ Sokol. K tanci a poslechu hraje cimbálová skupina Donava. Vína jsou rozdělena na bílá, růžová a červená, která jsou napsána dle jednotlivých odrůd v katalogu vín. V katalogu uvádíme odrůdu vína, ročník, vinaře s adresou výroby vína a bodové ohodnocení vína. Jelikož jsme z regionu dolnokounicka, kde se rodí skvělá červená vína hlavně z odrůdy Frankovka, je během večera vyhlášen nejlepší vzorek odrůdy Frankovka. Vzorek je vybírán zvláštní komisí zkušených degustátorů.
  • Výstava vín Lanžhot. Lanžhot, restaurace Podlužan. Místní výstava vín doplněná o vzorky vín z okolních obcí. Výstava se koná době od 13 do 21 hodin sále restaurace Podlužan. K poslechu bude hrát cimbálová muzika.
  • Výstava vína mikulovské vinohradnické podoblasti. Mikulov, Zámecký sál mikulovského zámku. Výstava vín od producentů z Mikulova a okolí, sobota 10.3. 2012 od 10:00 hodin, 10:15 vyhlášení vítězných vín a předání cen, od 14:00 cimbálová muzika Kasanica. Tradiční výstava vín z mikulovské vinohradnické podoblasti, je možno ochutnat širokou škálu vín z Moravy ,zastoupeny budou i vína z Rakouska,výstavu doplňuje výstava obrazů malířky Mazánkové z Pohořelic, po celý den bude v provozu občerstvení s teplou i studenou kuchyní

Zdroj: wineofczechrepublic, foto: tof