Brno, 13. dubna 2012 – Přemýšlíte, kam vyrazit o víkendu za vínem? Přinášíme vám výběr akcí, které můžete navštívit na jižní Moravě. Z tentokrát „chudšího" programu vyniká Festival otevřených sklepů, který připravili vinaři z Moravské Nové Vsi, Prušánek, Hrušek a Poddvorova. Dvoudenní akce slibuje ta nejlepší vína Slovácké vinařské podoblasti od známých i méně známých vinařů. Besedu při cimbálu můžete navštívit v Hodonicích u Znojma. Výstavy vín pak v Hustěnovicích a Brumovicích.

 

  • Festival otevřených sklepů. Moravská Nová Ves, Prušánky, Hrušky, Starý a Nový Poddvorov. První festival otevřených sklepů čtvrtého ročníku pod heslem „Víno a kultura ve sklepech jižní Moravy" zve 14. a 15. dubna od 10 hod. na jih Slovácké vinařské podoblasti, do Moravské Nové Vsi. Plejáda známých i méně známých vinařů se představí přímo ve sklepech a sklepních uličkách vinařských obcí Moravská Nová Ves, Prušánky, Hrušky, Starý a Nový Poddvorov. Jarní festival začíná oficiálně v sobotu 14. dubna, sklepy se otevřou od 10.00 do 21.00. V neděli pak pokračuje od 10.00 do 15.00, po oba dva dny s možností nákupu vín. V programu festivalu opět nebude chybět delikátní gurmetské menu s místními víny, servírované nejlepšími kuchaři v místních restauracích i přímo ve sklepech. Informace o kulturním programu, možnostech výhodného ubytování a festivalové kyvadlové dopravě najdete na www.otevrenesklepy.cz.
  • Beseda při cimbále v Hodonicích u Znojma. Hodonice, Vinný sklep U Špillarů. Všichni jsou 14. dubna srdečně zváni na řízenou ochutnávku vybraných vín Špillarova vinařství. Ochutnávka začne v 18:30 v archivní části sklepa v Hodonicích. Vstupné činí 300 Kč a zahrnuje osm vzorků velice kvalitních mladých a archivních vín, pohoštění na každém stole a pět hodin cimbálové muziky. Vinný sklep U Špillarů najdete na hlavní silnici při výjezdu z obce Tasovice po levé straně. Vstupné musí být uhrazeno obratem na účet, jinak telefonická rezervace propadá.
  • Výstava vín Huštěnovice. Hustěnovice, Kulturní Dům. Výstava vín místních a okolních vinařů s cca 200 vzorky hodnocenými 20bodovým systémem začíná 14. dubna ve 14 hod. a součástí je doprovodná akce putování za vínem. K poslechu a tanci hraje cimbálová muzika. Více informací na www.hustenovice.cz/vystava-vin.
  • Oblastní výstava vín. Brumovice, Sál místní sokolovny. U příležitosti výročí osvobození obce Brumovice pořádá 14. dubna od 13 hod. občanské sdružení vinařů Oblastní výstavu vín. K poslechu bude hrát Cimbálová muzika Vonica. Místní vinaři lákají na vína ze širokého okolí obce. Více informací na www.vinaribrumovice.hys.cz.

Zdroj: Vína z Moravy vína z Čech, ilustrační foto: otevrenesklepy.cz