Brno, 4. května 2012 – Příznivci kvalitního vína budou mít opět možnost otestovat své rozlišovací chuťové, čichové i zrakové schopnosti. Moravská Vinotéka na Mojmírově náměstí v Brně-Králově Poli totiž první červnovou sobotu 2. června již tradičně pořádá výstavu vín s hodnocením. Na akci s příznačným názvem Od desíti do šestnácti degustátoři z řad veřejnosti i odborníci vyberou nejlepší vzorky moravských, českých i zahraničních vín z řad dodavatelů Moravské Vinotéky. Mediálním partnerem akce je časopis Brno Business & Style.

„Vína pro degustaci vybírají vinaři podle svého uvážení. Prezentují výborná vína, která by se po ochutnání mohla objevit u nás v prodeji. Ta nejsou předem bodována, čímž je zaručena rovnost všech vzorků," přibližuje způsob výběru Vladimír Adámek, majitel Moravské Vinotéky.

Pro účastníky výstavy Od desíti do šestnci bývá připraveno na 90 vzorků.  Návštěvníci naleznou v katalogu vín anketní lístek, na němž mohou ohodnotit celkovou úroveň výstavy a posoudit vybraná vína. Můžou se také pokusit uhodnout tajný vzorek. „Tajný vzorek je víno, které je zdekantováno do karafy a současně zařazeno na výstavě mezi víny z katalogu. První vylosovaný se správnou odpovědí dostává toto víno jako cenu. Tombola se losuje tradičně ve 14 hodin," prozrazuje Jakub Adámek, spolumajitel Moravské Vinotéky v Brně.

Během akce mají účastníci mají stále k dispozici čistou skleničku a otevřenou vinotéku. Zde si mohou oddechnout, posilnit se klobásou, sýrem či jinou pochutinou nebo využít WiFi zdarma. Samozřejmostí pro neutralizaci chuťových i čichových buněk jsou doplňované ošatky s nakrájeným chlebem a džbány s vodou.

moravska_vinoteka2

Kromě regionálních vinařů své vzorky předvedou také dodavatelé z různých koutů světa. Mezi představovanými víny nechybí ani vzorky cuvée nebo rosé. Katalog vín mohou zájemci zhlédnout už při přípravě, a to na webových stranách vinotéky www.moravska-vinoteka.cz

„Navštěvovat vinařské výstavy a ochutnávat dobrá vína nás těší. V roce 2006 jsme uspořádali první výstavu vín pro naše kamarády v nově vybudovaném prostoru vinárny Moravské Vinotéky. Následovala série výstav inspirovaných ročním koloběhem, kde každá z nich symbolizovala nějaké téma. Do loňského roku jsme pořádali výstavy dvakrát do roka, ale letos budeme pořádat výstavu pouze jednou. Název Od desíti do šestnáci, vznikl podle hodin, ve kterých je možno vína degustovat," objasňuje začátky výstavy Jakub Adámek.

Účastníci degustace zaplatí 200 korun na osobu a 50 korun jako vratnou zálohu za degustační sklenici. Pokud si pořídí vstupenku minimálně 5 dní před zahájením výstavy, mohou v Moravské Vinotéce nakoupit s 15% slevou, ovšem nejpozději do dvou měsíců od ukončení výstavy.

(red), foto: Marián Kábele, archiv pořadatelů

 

Komentáře 

 
0 #3 chabal 2012-09-07 15:17
jo a tady se sem tam pise i o dalsich akcich po Brne i v okoli: www.ibrno.cz/vivat-vinum.html
 
 
0 #2 chabal 2012-09-07 15:11
:o))) ... a delaji vubec neco dalsi vinoteky v brne? urcite ano, mame tu Grand Prix Austerlitz, Festwine, pravidelne degustace... ale neni to malo? co treba domluvit se a udelat nejaky Brno Wine Week? :o)
 
 
0 #1 Oracle 2012-05-22 08:10
To je sice pěkné, akce byla docela vydařená, ale uvítal bych i informace z jiných vinoték.