Brno, 11. května 2012 - Zarytí zastánci suchých vín jistě kroutí zamítavě hlavami, ale co naplat, moravské chutě se čím dál tím víc orientují na vína s nějakým tím cukrem navíc. Nejčastějším dotazem, který slýcháváme na nejrůznějších vinných akcích a který jistě přidává vrásky nejednomu z „old school" vinařů, bývá „A nemáte něco sladšího?". Zákazník poptává, výrobci reagují. A tak se stále častěji objevují nová polosuchá a polosladká vína. Obrovskou výhodou vín s vyšším zbytkovým cukrem je jejich všestrannější použití v gastronomii. Nehledě na to, že mnoha bílým odrůdám sladkost prostě sluší.

tokajsky-vyber-5-putnovy-2004-jj-ostrozovicTokajský výber 5 putňový 2004

J&J Ostrožovič
Slovensko, Tokajská oblast, Malá Tŕňa, Makovisko
599 Kč / 0,375 l (MBV)

Král mezi slovenskými tokajskými víny. Zařazeno do kolekce Národný salón vín SR 2010 a 2011. Barva temně jantarová, ve vůni med a paleta květinových tónů. V chuti nádherně medové až karamelové, po ochutnání plná ústa sušeného ovoce, zejména rozinek. Hodí se zejména k pečené huse, jablečnému závinu a slaným sýrům. Dlouhá doba zrání a velký potenciál další archivace. Alkohol 12,88 %, zbytkový cukr 120 g/l, kyseliny 10,2 g/l.

Tokaj je geograficky uzavřená vinorodá oblast na severu ohraničená Zemplínskými vrchy a na jihu soutokem řek Tisa a Bodrog. Větší část se tak rozprostírá na území Maďarska (cca 5 000 ha), na Slovensku je zákonem ustanovených 907 ha. Tokaj je tak nejmenší slovenskou vinohradnickou oblastí. Unikátní přírodní prostředí kamenitých úbočí staré sopky prohřívané teplým větrem z maďarské pusty umožňuje tvorbu ušlechtilé plísně Botrytis Cinerea, základu tokajských výběrů. Výběry se vyrábějí zalitím rozmělněných cibéb vinným moštem či vínem a následným kvašením. Množství cibéb je odměřováno putnami o objemu 28 litrů. Počet použitých puten na sud dělí tokajská vína na 3 až 6 putnová.

legaris-verdejo-2011-do-rueda-legarisLegaris Verdejo 2011 DO Rueda

Legaris
Španělsko, Valladolid, Rueda
235 Kč (BAS)

Víno odrůdy Verdejo je světle nazlátlé barvy, s hedvábnými odlesky. Vůně je výrazná, fascinující, broskvová, s květinami, v chuti jsou citrusy s tropickým ovocem a mineralitou. Příjemná pikantní hořčinka v závěru. Obsah alkoholu 13 %, teplota podávání 8 – 10 °C. Víno se dobře hodí k mořským plodům, pokrmům s rýže, rybám a těstovinám.

tramin-cerveny-2010-vyber-z-hroznu-slechtitelska-stanice-vinarska-velke-pavloviceTramín červený 2010 výběr z hroznů

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Pavlovice, Nadzahrady
239 Kč (MBV, VPB)

Bílé polosuché víno z řady Ch. C. André. Optimálně dozrálé hrozny z dvanáctileté vinice s cíleně redukovaným výnosem 41 hl/ha daly základ elegantnímu vínu s příjemným kořenitým aroma. Chuť je podpořená zbytkovým cukrem. Hodí se jako digestiv, k palačinkám nebo k jablku v županu.

rulandske-sede-2011-pozdni-sber-vinarstvi-ing-jakub-samsulaRulandské šedé 2011 pozdní sběr

Vinařství Ing. Jakub Šamšula
Morava, Velkopavlovická podoblast, Čejkovice, Díl u Včelína
220 Kč (CRU, PEC, SVO, TRA, WVE)

Bílé polosladké víno s 12,5 % alkoholu, 25,7 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Promlouvá světle slámovou barvou se zlatými odlesky, vůní sušeného zahradního ovoce a lučních kvítků. Chuť je laskavá a nasládlá, vybízí k dalšímu napití a připomene nám meruňkový kompot a jablečné křížaly. Podává se ke gratinovaným červeným masům. Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2012.

ryzlink-rynsky-2011-pozdni-sber-vinne-sklepy-lechoviceRyzlink rýnský 2011 pozdní sběr

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Borotice, Nad Kolářovým sklepem
166 Kč (VSL)

Bílé polosladké víno se záblesky zelenkavé barvy, kde ve vůni nalézáme typickou "lipovinku". Při vyšších teplotách ovocné až meruňkové aroma. Chuť je díky krásné kyselince a příjemnému zbytkovému cukru šťavnatá, dlouhá, přinášející nádherný požitek. Doporučeno k paštikám, studeným předkrmům a sýrům.

samling-2011-spatlese-weingut-salzl-seewinkelhofSämling 2011 spätlese

Weingut Salzl Seewinkelhof
Rakousko, Illmitz, Burgenland
243 Kč (WVE)

Ojedinělá odrůda Sämling 88 neboli Scheurebe z rakouského Burgenlandu. Ideální víno pro teplé dny. Zlatožlutá barva, velmi ovocné ve vůni, gumoví medvídci, broskev, meruňka nebo heřmánek. V chuti pak černý rybíz, ananas, mango, červené jablíčko či fíky. Elegantní víno, vhodné k dezertům i k čínské kuchyni. Alkohol 11,3 %, zbytkový cukr 56,9 g/l, kyseliny 6,1 g/l.

zweigeltrebe-rose-2011-vinne-sklepy-lechoviceZweigeltrebe rosé 2011

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Božice, Stará hora
111 Kč (VSL)

Růžové sladké víno z modrých hroznů odrůdy Zweigeltrebe je ideální pro horké letní dny. Jeho krásné svěží ovocné aroma jahod a malin a lososová barva je podtržena lehkou ovocnou chutí. Vhodné k sýrům, zeleninovým salátům a těstovinám.


zweigeltrebe-2007-pozdni-sber-slechtitelska-stanice-vinarska-velke-pavloviceZweigeltrebe 2007 pozdní sběr

Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Pavlovice, Išperky
137 Kč (MBV, VPB)

Suché červené víno z řady Floriánek s tmavě granátovou barvou. Ve vůni ovocně-kořenité, plné chuti, s dlouhou dochutí. Víno se doporučuje k masitým pokrmům, k sýrům a k těstovinám.

valdepalacios-DOCa-rioja-bodegas-leza-garciaValdepalacios 2009 DOCa Rioja

Bodegas Leza Garcia
Španělsko, Rioja Alta
185 Kč (BAS)

Víno z odrůd Tempranillo a Garnacha Tinta, s obsahem alkoholu 13,5 %, zrálo 4 měsíce v sudu. Barva je rudá, sytá, víno je nefiltrované. Vůně je výrazná, s nádechem červeného ovoce. Chuť připomíná jahodový džem s tmavými třešněmi. Mohutné tělo s hřejivým ovocitým středně dlouhým dozvukem, s taniny se sušenými švestkami v chuti.

sylvanske-zelene-2011-pozdni-sber-gotbergSylvánské zelené 2011 pozdní sběr

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Sonberk
265 Kč (MBV, OBE, PEC)

Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu, 1,6 g/l zbytkového cukru a 6,9 g/l kyselin. Harmonické víno tradiční, méně rozšířené moravské odrůdy, s krásně sytou žlutou barvou se zelenými odlesky, vůní zeleného čaje s lehkými hruškovými tóny a plnou minerální chutí.

chardonnay-2011-pozdni-sber-rodinne-vinarstvi-grmolecChardonnay 2011 pozdní sběr

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Bílé polosuché víno s 12,0 % alkoholu, 10,3 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Výrazné víno jemně kořenité, extraktivní, plné a harmonické, s elegantní kyselinkou a širokým spektrem květinových a citrusových vůní. Doporučeno k masitým pokrmům s výraznější úpravou, k jemným sýrům a k plodům moře. Doba zrání do 2016, teplota servírování 9 – 11 °C. Bronzová medaile Vino Bojnice SK.

chardonnay-2011-pozdni-sber-reva-rakviceChardonnay 2011 pozdní sběr

Réva Rakvice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Přítluky, Přítlucká hora
220 Kč (VFR)

Mohutné polosladké víno s výraznou vůní zralého banánu a dalšího exotického ovoce. Chuť přebírá všechny prvky buketu do velmi dlouhé medové dochuti. Výborně se hodí k jídlům z bílého masa na smetanových omáčkách, k paštikám a k plodům moře. Oceněno diplomem Valtické vinné trhy 2012 a stříbrnou medailí Vinařské Litoměřice 2012.

rulandske-sede-2011-vyber-z-hroznu-rodinne-vinarstvi-grmolecRulandské šedé 2011 výběr z hroznů

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Bílé polosladké víno oceněné diplomem Valtických vinných trhů 2012. Plné, kořenité, s vysokým extraktem a hebkým ovocným tónem, s 12,5 % alkoholu, 32,9 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Doba zrání do 2016, doporučená teplota konzumace 8 – 10 °C, vhodné k těžší úpravě drůbeže nebo rybím specialitám.

bernkasteler-badstube-riesling-2009-spatlese-feinherb-weinguter-wegelerBernkasteler Badstube Riesling 2009 spätlese feinherb

Weingüter Wegeler
Německo, Rheingau
420 Kč (WVE)

Prvotřídní moselský ryzlink s aroma a chutí zralých zlatých jablek, broskve a šťavnaté limetky. V chuti pak navíc náznak skořice, který přidává zajímavý podtext během pití vína. Sladkost a kyselost jsou vzájemně sladěny a to dává vínu stabilní rámec pro příští léta (archivace 10 - 12 let). Ideální s mořskými plody, luštěninami, saláty, nebo s kozím sýrem. Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 24,2 g/l, kyseliny 8,5 g/l.

rulandske-modre-rose-2011-livi-dubnanyRulandské modré rosé 2011

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny
120 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Růžové suché víno s barvou cibulové slupky a vůní přezrálých jahod a ostružiny. V chuti jahody podpořené pikantní kyselinkou. Doporučeno k ovocným dezertům. Alkoholu 11,5 %, zbytkový cukr 0,5 g/l, kyseliny 6,0 g/l. Doporučená archivace do roku 2013.

frankovka-klaret-2011-pozdni-sber-vinarstvi-u-kaplickyFrankovka klaret 2011 pozdní sběr

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
219 Kč (OCF, VUK)

Polosladké víno s barvou odstínu pleti nevinné dívky. 11,5 % alkoholu, 24,6 g/l zbytkového cukru a 5,8 g/l kyselin.

Vůně připomínající lesní jahody se smetanovou dochutí doprovází květnato-jahodová chuť se smetanovo-sladkým ocáskem. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Teplota podávání 10 – 12 °C. Zlatá medaile Vinum juvenale 2011, Stříbrná medaile Le Mondial du Rosé 2012, Bronzová medaile Vínne trhy Pezinok 2012.

zweigeltrebe-2009-pozdni-sber-livi-dubnanyZweigeltrebe 2009 pozdní sběr

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny
185 Kč (KOL, MBV, MIS, TRA, VGA)

Červené suché víno granátové barvy s fialovými odlesky, s vůní ostružin a borůvek a chutí opět ostružin, višní a černého rybízu. Obsah alkoholu je 11,5 %, obsah zbytkového cukru 2,4 g/l a kyselin 4,8 g/l. Sklizeň proběhla 28. října 2010, mošt dosáhl cukernatosti 21,5 °NM.

cabernet-moravia-2011-pozdni-sber-reva-rakviceCabernet Moravia 2011 pozdní sběr

Réva Rakvice
Morava, Velkopavlovická podoblast, Horní Bojanovice, Staré hory
210 Kč (VFR)

Víno s výrazně cabernetovými tóny snoubícími se s pikantní vůní lesního ovoce. Chuť hutná, hladká, s tóny ostružin, makovic a čerstvě pražené kávy. Hodí se ke zvěřině, k steakům, k tmavým masům s hutnou úpravou, k sýrům holandského typu.

Přidat komentář

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Květnový přehled vinoték

BAS Bassta PEC Petit Cru
CRU Crustum SVO Vinotéka Svoboda
JOB Vinotéka Vlastimil Job TRA Transvin
KAM Vinotéky Kamenný džbán  
U3K Vinotéka U Tří knížat
KOL Vinotéka Koláčkova VFR Vinotéka František Rezek
MBV Moravská banka vín VGA Vinná Galerie
MIS Vinotéka Mistr VPB Víno pro Brno
MOR Moravská vinotéka VSL Vinotéka Vinné sklepy Lechovice
OBE Oberland VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
OCF Vinotéka OC Futurum WVE Wine Veritas
 

Komentáře 

 
+3 #3 Oracle 2012-05-22 08:06
Proč je ten Tokaj o 100Kč dražší než v eshopu J&J Ostrožovič?
Je škoda, že považujee LIVI Dubňany, Révu Rakvice a jiná pochybná vinařství za kvalitní. Ale aspoň nějaká rubrika se věnuje vínům v Brně, držte se.
 
 
0 #2 jou 2012-05-17 10:10
chybí nám tam sedmička rathwein! ;-)
 
 
0 #1 Miska 2012-05-14 09:34
Ten tokaj vypadá dobře! :) Slaďoučký, dobroučký. :)