Brno, 5. června 2012 - Novinky na pultech brněnských vinoték jsou ve znamení bílých vín se zbytkovým cukrem. Opět je patrný trend, kdy zákazník preferuje minimálně stejný poměr cukrů vůči kyselinám ve víně, což lze s kvalitou hroznů ročníku 2011 hravě dosáhnout. Zajímavostí je u nás zatím ještě málo známá odrůda Kerner, která loni dosáhla v Hnanicích až na výběr z hroznů, či známkové víno Radost z „tajné" odrůdy tolik připomínající lesní jahody. Za raritu lze pak jistě označit panenský olej lisovaný z jadérek hroznů.

kerner-2011-vyber-z-hroznu-vinice-hnaniceKerner 2011 výběr z hroznů

Vinice Hnánice
Morava, Znojemská podoblast, Hnanice, Knížecí vrch
170 Kč (GON)

Sladké bílé víno světle žluté barvy. Ve vůni je plné, s tóny citrusových plodů, které se projevují také v chuti. Název odrůdy je odvozen z německého „kern", tedy „jádro" či „pecka". Proto i bukety a chutě kernerů připomínají peckovité ovoce. Zbytkový cukr 46,6 g/l, kyseliny 6,8 g/l, bezcukerný extrakt 15,4 g/l, alkohol 13,0 %. Víno je doporučováno k pstruhu se smetanovou omáčkou, případně k sýrům holandského typu.

 

veltlinske-zelene-2011-kabinet-vinarstvi-u-kaplickyVeltlínské zelené 2011 kabinet

Vinařství U Kapličky
Morava, Znojemská podoblast, Hostěradice, Volné Pole
169 Kč (OCF, VUK)

Suché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 2,1 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Víno má světle olivový odstín barvy. Vůně je typicky odrůdová, po zeleném pepři a lehkých jarních lučních kvítí. Chuť je citrusovo-pepřovitá. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Teplota podávání 10 – 12 °C. Veltlín je vínem měsíce června, tudíž jeho cena je po celou dobu 169 Kč (běžná cena je 199 Kč). Stříbrná medaile Tucet netuctových vín 2012, Stříbrná hustopečská pečeť 2012, Diplom Výstava vín v Pouzdřanech 2012.

ryzlink-rynsky-2011-pozdni-sber-vinarstvi-ing-jakub-samsulaRyzlink rýnský 2011 pozdní sběr

Vinařství Ing. Jakub Šamšula
Morava, Velkopavlovická podoblast, Čejkovice, Díl u Včelína
220 Kč (CRU, PEC, SVO, WVE)

Světlá barva lipového květu se zelenkavým závojem nás přivádí k silné vůni z dlouze macerovaných hroznů, postřehneme kompotované meruňky jasmín a zelené jablko. Chuť je plná strukturovaná s výrazem žlutého ovoce a zřetelnou mineralitou. Doprovodí silné vývary a bílé omáčky. Alkohol 13 %, zbytkový cukr 5,4 g/l, obsah kyselin 6,1 g/l. Stříbrná medaile Festwine 2012.

furmint-special-collection-2010-vyber-z-hroznu-jj-ostrozovicFurmint Special Collection 2010 výběr z hroznů

J&J Ostrožovič
Slovensko, Tokajská oblast, Malá Tŕňa, Makovisko
349 Kč (MBV)

Bílé polosuché víno, Jedná se o klasickou tokajskou odrůdu, vyrobenou nejmodernějšími technologiemi včetně řízené fermentace. Vysoce extraktivní víno plné ovocných chutí i vůní s vyšším obsahem přírodního zbytkového cukru. Nažloutlá barva se sytějšími odstíny naznačuje kvalitu. Ve vůni dominuje medový tón obohacen vůní zelených jablek a pikantní limetky, přes který jemně prolézá charakteristická vůně mandlí a chlebovinky. Lahodná chuť po zeleném ovoci a medu, která je podpořena svěží kyselinkou. Alkohol 11,87 %, cukr 17,0 g/l, kyseliny 9,0 g/l.

sauvignon-2011-voc-znojmo-vinne-sklepy-lechoviceSauvignon 2011 VOC Znojmo

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Božice, Stará hora
174 Kč (VSL)

Polosuché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 10,3 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Extrakt je 20,3 g/l. Víno je zařazeno do apelace VOC Znojmo, s typickou charakteristikou odrůdy Sauvignon pro Znojemsko. Sběr hroznů musí být prováděn ručně a víno musí deklarovat svůj původ.

palava-2011-vyber-z-hroznu-vinarstvi-mokrusaPálava 2011 výběr z hroznů

Vinařství Mokruša
Morava, Slovácká podoblast, Strážovice, Křížovský
244 Kč (WVE)

Polosladké víno z typické moravské odrůdy, která vznikla křížením Tramínu červeného a Müller Thurgau. Víno je

mírně olejové konzistence, s intenzivní vůní kompotovaných mandarinek, cukrovinek a muškátovým pozadím. Chuť je, výrazně ovocná, sladká, doplněná přezrálostí a dotekem kandovaného ovoce. Víno se doporučuje jako aperitiv na začátku slavnostního menu, k sladkým desertům jako je tiramisu nebo palačinka s banánem a čokoládou. Alkohol 12,0 %, kyseliny 5,9 g/l, zbytkový cukr 31,0 g/l.

andre-2008-pozdni-sber-vinarstvi-milan-kosikAndré 2008 pozdní sběr

Vinařství Milan Kosík
Morava, Mikulovská podoblast, Perná, Bergrus
149 Kč (VNB)

Barva vína je tmavě granátová, vůně s jemnými tóny borůvek a povidel. Po ročním zrání v sudech je chuť vyvážená, plná, harmonická s hebkou dochutí zralé třísloviny. Vynikne v kombinaci tmavými masy a tvrdými sýry, uzenými a grilovanými masy. Teplota podávání 16 °C. Víno lze vypít hned nebo jej lze uložit do archívu na 5 a více let. Zbytkový cukr 2,0 g/l, kyseliny 7,1 g/l, alkohol 10,0 %.

vega-libre-reserva-2007-do-utiel-requena-bodegas-murviedroVega Libre Reserva 2007 DO Utiel-Requena

Bodegas Murviedro
Španělsko, Valencia, Utiel-Requena
199 Kč (BAS)

Víno odrůdy Tempranillo, s 12,5 % alkoholu zrálo 12 měsíců v sudu. Barva je hluboká, tmavě červená, aroma intenzivní a komplexní, velmi elegantní. Chuť je kulatá s plným tělem a dlouhým závěrem. Víno je vhodné k archivaci. Ideální teplota podávaní je mezi 16 a 18 °C, víno je vhodné k červeným masům, zvěřině, zralým sýrům.

chardonnay-2011-pozdni-sber-vinarstvi-gotbergChardonnay 2011 pozdní sběr

Vinařství Gotberg
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský kopec
220 Kč (OBE, PEC)

Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 5,6 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Plné, na minerály bohaté víno pocházející z teras porostlých lékořicí se vyznačuje žlutou barvou se zelenými odlesky a příjemnou ovocnou vůní vyzrálého žlutého banánu s akcentem lískového oříšku. Vyváženost přírodní kyseliny, cukru a alkoholu přináší vjem harmonické a lahodné chuti.

radost-2011-vinarstvi-libor-veverkaRadost 2011

Vinařství Libor Veverka
Velkopavlovická podoblast, Čejkovice
290 Kč (WVE)

Jakostní víno známkové, polosladké. Hrozny byly sklizeny s cukernatostí odpovídající zatřídění do kategorie pozdní sběr. Je zhotovené ze starobylé odrůdy révy vinné, se kterou se na našich vinicích setkáváme jen tu a tam. Nezaměnitelná chuť a vůně po lesních jahodách tuto mezi milovníky vína velmi vyhledávanou raritu jednoznačně prozrazuje...

 

 

ryzlink-rynsky-2011-VOC-znojmo-vinne-sklepy-lechoviceRyzlink rýnský 2011 VOC Znojmo

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Borotice, Nad Kolářovým sklepem
174 Kč (VSL)

Polosladké bílé víno s 11,2 % alkoholu, 22,1 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Díky vynikajícím polohám, na kterých jsou vinice založeny, dosahuje odrůda každoročně vysoké kvality. Víno spadá do apelačního systému VOC Znojmo., což garantuje chuťově plné a aromatické víno z ověřených oblastí Znojemska.

sauvignon-2011-vyber-z-hroznu-vinarstvi-rodiny-cichovySauvignon 2011 výběr z hroznů

Vinařství rodiny Cíchovy
Morava, Slovácká podoblast, Blatnice pod Sv. Antonínkem, Plachty
190 Kč (TRA)

Bílé polosuché víno s 13,0 % alkoholu, 9,5 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Ve vůni jemné tóny kopřivy a hluchavky.

 

 

aurelius-2011-vyber-z-bobuli-vinarstvi-rodiny-cichovyAurelius 2011 výběr z bobulí

Vinařství rodiny Cíchovy
Morava, Slovácká podoblast, Blatnice pod Sv. Antonínkem, Floriánky
240 Kč/ 0,5 l (TRA)

Bílé polosladké víno s 13,0 % alkoholu, 26,8 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Nádherná vůně čerstvě natrhaných hrušek, banánů a tropického ovoce.

 

zweigeltrebe-rose-2011-pozdni-sber-vinarstvi-rodiny-cichovyZweigeltrebe rose 2011 pozdní sběr

Vinařství rodiny Cíchovy
Morava, Slovácká podoblast, Blatnice pod Sv. Antonínkem, Plachty
145 Kč (TRA)

Červené suché víno s 12,0 % alkoholu, 5,1 g/l zbytkového cukru a 5,9 g/l kyselin. Vůně třešňového kompotu, jahod a malin.

 

vina-vilano-roble-2010-do-ribera-del-duero-bodegas-vina-vilanoViña Vilano Roble 2010 DO Ribera del Duero

Bodegas Viña Vilano
Španělsko, Ribera del Duero
195 Kč (BAS)

Vína intenzivní tmavě červené barvy s fialovými odlesky. V chuti velmi plné s tříslovinami pepře. Krásné tóny kouřovinky s vanilkou, lesními plody a lékořicí. Najdeme zde i květinové tóny. V dochuti delikátní hořčinky. Víno je vhodné k archivaci. Obsah alkoholu 13,5 %, odrůda Tempranillo, zrání 5 měsíců v sudu a 3 měsíce v láhvi. Ocenění - stříbrná medaile ze soutěže Vinařské Litoměřice 2012.

revovy-vinny-olejRévový vinný olej

PROQIN
195 Kč / 0,1 l (SON, U3K, VGA)

100% panenský za studena lisovaný olej z jadérek révy vinné. Vyznačuje se vysokým kouřovým bodem, nedochází tedy k přepalování. Výhodou je i neutrální chuť oleje a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidantů (resveratrol) s očišťujícími účinky a prevencí civilizačních chorob. Využití má i v kosmetice se svými stahovacími, zvláčňujícími a omlazujícími účinky pro pleť.

Přidat komentář

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Červnový přehled vinoték

BAS Bassta SVO Vinotéka Svoboda
CRU Crustum TRA Transvin
GON Vinotéka U gongu U3K Vinotéka U Tří knížat
MBV Moravská banka vín VGA Vinná Galerie
OBE Oberland VNB Vínečko na Botanické
OCF Vinotéka OC Futurum VSL Vinotéka Vinné sklepy Lechovice
PEC Petit Cru VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
SON Vinotéka Sonneck WVE Wine Veritas