Brno, 5. června 2012 - Novinky na pultech brněnských vinoték jsou ve znamení bílých vín se zbytkovým cukrem. Opět je patrný trend, kdy zákazník preferuje minimálně stejný poměr cukrů vůči kyselinám ve víně, což lze s kvalitou hroznů ročníku 2011 hravě dosáhnout. Zajímavostí je u nás zatím ještě málo známá odrůda Kerner, která loni dosáhla v Hnanicích až na výběr z hroznů, či známkové víno Radost z „tajné" odrůdy tolik připomínající lesní jahody. Za raritu lze pak jistě označit panenský olej lisovaný z jadérek hroznů.
Kerner 2011 výběr z hroznůVinice Hnánice Sladké bílé víno světle žluté barvy. Ve vůni je plné, s tóny citrusových plodů, které se projevují také v chuti. Název odrůdy je odvozen z německého „kern", tedy „jádro" či „pecka". Proto i bukety a chutě kernerů připomínají peckovité ovoce. Zbytkový cukr 46,6 g/l, kyseliny 6,8 g/l, bezcukerný extrakt 15,4 g/l, alkohol 13,0 %. Víno je doporučováno k pstruhu se smetanovou omáčkou, případně k sýrům holandského typu.
Veltlínské zelené 2011 kabinetVinařství U Kapličky Suché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 2,1 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Víno má světle olivový odstín barvy. Vůně je typicky odrůdová, po zeleném pepři a lehkých jarních lučních kvítí. Chuť je citrusovo-pepřovitá. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Teplota podávání 10 – 12 °C. Veltlín je vínem měsíce června, tudíž jeho cena je po celou dobu 169 Kč (běžná cena je 199 Kč). Stříbrná medaile Tucet netuctových vín 2012, Stříbrná hustopečská pečeť 2012, Diplom Výstava vín v Pouzdřanech 2012. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Světlá barva lipového květu se zelenkavým závojem nás přivádí k silné vůni z dlouze macerovaných hroznů, postřehneme kompotované meruňky jasmín a zelené jablko. Chuť je plná strukturovaná s výrazem žlutého ovoce a zřetelnou mineralitou. Doprovodí silné vývary a bílé omáčky. Alkohol 13 %, zbytkový cukr 5,4 g/l, obsah kyselin 6,1 g/l. Stříbrná medaile Festwine 2012. Furmint Special Collection 2010 výběr z hroznůJ&J Ostrožovič Bílé polosuché víno, Jedná se o klasickou tokajskou odrůdu, vyrobenou nejmodernějšími technologiemi včetně řízené fermentace. Vysoce extraktivní víno plné ovocných chutí i vůní s vyšším obsahem přírodního zbytkového cukru. Nažloutlá barva se sytějšími odstíny naznačuje kvalitu. Ve vůni dominuje medový tón obohacen vůní zelených jablek a pikantní limetky, přes který jemně prolézá charakteristická vůně mandlí a chlebovinky. Lahodná chuť po zeleném ovoci a medu, která je podpořena svěží kyselinkou. Alkohol 11,87 %, cukr 17,0 g/l, kyseliny 9,0 g/l. Sauvignon 2011 VOC ZnojmoVinné sklepy Lechovice Polosuché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 10,3 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Extrakt je 20,3 g/l. Víno je zařazeno do apelace VOC Znojmo, s typickou charakteristikou odrůdy Sauvignon pro Znojemsko. Sběr hroznů musí být prováděn ručně a víno musí deklarovat svůj původ. Pálava 2011 výběr z hroznůVinařství Mokruša Polosladké víno z typické moravské odrůdy, která vznikla křížením Tramínu červeného a Müller Thurgau. Víno je mírně olejové konzistence, s intenzivní vůní kompotovaných mandarinek, cukrovinek a muškátovým pozadím. Chuť je, výrazně ovocná, sladká, doplněná přezrálostí a dotekem kandovaného ovoce. Víno se doporučuje jako aperitiv na začátku slavnostního menu, k sladkým desertům jako je tiramisu nebo palačinka s banánem a čokoládou. Alkohol 12,0 %, kyseliny 5,9 g/l, zbytkový cukr 31,0 g/l. André 2008 pozdní sběrVinařství Milan Kosík Barva vína je tmavě granátová, vůně s jemnými tóny borůvek a povidel. Po ročním zrání v sudech je chuť vyvážená, plná, harmonická s hebkou dochutí zralé třísloviny. Vynikne v kombinaci tmavými masy a tvrdými sýry, uzenými a grilovanými masy. Teplota podávání 16 °C. Víno lze vypít hned nebo jej lze uložit do archívu na 5 a více let. Zbytkový cukr 2,0 g/l, kyseliny 7,1 g/l, alkohol 10,0 %. Vega Libre Reserva 2007 DO Utiel-RequenaBodegas Murviedro Víno odrůdy Tempranillo, s 12,5 % alkoholu zrálo 12 měsíců v sudu. Barva je hluboká, tmavě červená, aroma intenzivní a komplexní, velmi elegantní. Chuť je kulatá s plným tělem a dlouhým závěrem. Víno je vhodné k archivaci. Ideální teplota podávaní je mezi 16 a 18 °C, víno je vhodné k červeným masům, zvěřině, zralým sýrům. |
Chardonnay 2011 pozdní sběrVinařství Gotberg Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 5,6 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Plné, na minerály bohaté víno pocházející z teras porostlých lékořicí se vyznačuje žlutou barvou se zelenými odlesky a příjemnou ovocnou vůní vyzrálého žlutého banánu s akcentem lískového oříšku. Vyváženost přírodní kyseliny, cukru a alkoholu přináší vjem harmonické a lahodné chuti. Radost 2011Vinařství Libor Veverka Jakostní víno známkové, polosladké. Hrozny byly sklizeny s cukernatostí odpovídající zatřídění do kategorie pozdní sběr. Je zhotovené ze starobylé odrůdy révy vinné, se kterou se na našich vinicích setkáváme jen tu a tam. Nezaměnitelná chuť a vůně po lesních jahodách tuto mezi milovníky vína velmi vyhledávanou raritu jednoznačně prozrazuje...
Ryzlink rýnský 2011 VOC ZnojmoVinné sklepy Lechovice Polosladké bílé víno s 11,2 % alkoholu, 22,1 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Díky vynikajícím polohám, na kterých jsou vinice založeny, dosahuje odrůda každoročně vysoké kvality. Víno spadá do apelačního systému VOC Znojmo., což garantuje chuťově plné a aromatické víno z ověřených oblastí Znojemska. Sauvignon 2011 výběr z hroznůVinařství rodiny Cíchovy Bílé polosuché víno s 13,0 % alkoholu, 9,5 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Ve vůni jemné tóny kopřivy a hluchavky.
Aurelius 2011 výběr z bobulíVinařství rodiny Cíchovy Bílé polosladké víno s 13,0 % alkoholu, 26,8 g/l zbytkového cukru a 6,4 g/l kyselin. Nádherná vůně čerstvě natrhaných hrušek, banánů a tropického ovoce.
Zweigeltrebe rose 2011 pozdní sběrVinařství rodiny Cíchovy Červené suché víno s 12,0 % alkoholu, 5,1 g/l zbytkového cukru a 5,9 g/l kyselin. Vůně třešňového kompotu, jahod a malin.
Viña Vilano Roble 2010 DO Ribera del DueroBodegas Viña Vilano Vína intenzivní tmavě červené barvy s fialovými odlesky. V chuti velmi plné s tříslovinami pepře. Krásné tóny kouřovinky s vanilkou, lesními plody a lékořicí. Najdeme zde i květinové tóny. V dochuti delikátní hořčinky. Víno je vhodné k archivaci. Obsah alkoholu 13,5 %, odrůda Tempranillo, zrání 5 měsíců v sudu a 3 měsíce v láhvi. Ocenění - stříbrná medaile ze soutěže Vinařské Litoměřice 2012. Révový vinný olejPROQIN 100% panenský za studena lisovaný olej z jadérek révy vinné. Vyznačuje se vysokým kouřovým bodem, nedochází tedy k přepalování. Výhodou je i neutrální chuť oleje a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidantů (resveratrol) s očišťujícími účinky a prevencí civilizačních chorob. Využití má i v kosmetice se svými stahovacími, zvláčňujícími a omlazujícími účinky pro pleť. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Červnový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | SVO | Vinotéka Svoboda |
CRU | Crustum | TRA | Transvin |
GON | Vinotéka U gongu | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
OBE | Oberland | VNB | Vínečko na Botanické |
OCF | Vinotéka OC Futurum | VSL | Vinotéka Vinné sklepy Lechovice |
PEC | Petit Cru | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
SON | Vinotéka Sonneck | WVE | Wine Veritas |