Brno, 16. sprna 2012 – Málo známý vinařský zvyk Zarážení hory, nebo někde Zarážání hory, okouzluje v podobě folklorních slavností návštěvníky jižní Moravy každý rok především koncem srpna a počátkem září. I letos můžeme tento obřad, kterým se až do vinobraní zakazoval vstup do vinohradu všem nepovolaným, navštívit na několika místech.

Dávná tradice Zarážení hory má kořeny ve středověku, neboť vychází ze starého horenského práva a promítá se do ní i zbožnost našich předků. V podstatě jde o to, ochránit zrající hrozny ve vinici až do vinobraní, a to jak právními prostředky, tak i modlitbou k patronům vinice. Tím, že slavnost probíhá na mnoha místech jižní Moravy, v každé obci se setkáte s trochu odlišným průběhem. Ale základ byl vždy stejný.

Obřad, při němž se „zarážala hora viničná", zamezoval vstup do vinohradu všem, kteří tam neměli co pohledávat. V historii jsou dochovány případy, kdy porušení tohoto zákazu bylo tvrdě tělesně trestáno – například za vstup do cizího vinohradu utětí nohy, za utržení hroznů utětí ruky až po trest nejvyšší. Do vinohradu směl pouze jeho majitel a tzv. hotaři, kteří hlídali vinice před zloději a nálety špačků. Výjimku tvořili nemocní lidé a těhotné ženy, kteří si pro občerstvení v horkém dni směli utrhnout tři hrozny, případně o ně vinaře požádat. Původně velmi hluboký duchovní význam, kdy se během průvodu po vinici zúčastnění modlili k svatým patronům vinice, už se dnes takřka vytratil.

Víno, zpěv a humor

Dnešní folklorní pojetí zahrnuje vždy vztyčení opentlené májky (horní hlavy), dozdobené kyticí květů a révovým věncem. Kolem ní vinaři zatlučou 12 dřevěných kůlů jako symbol 12 měsíců vinařovy práce. Pak se přečtou horenská práva. Na mnoha místech se setkáte i s humorně laděnou scénkou vyhlašování zákazu vstupu do vinohradů, přísahy hotařů, přistižení a soudu zlodějů atd. Slavnost doprovází vždy zpěv lidových písní a cimbálové muziky.

Tipy na akce:

18.8. Zarážání Hory ve Vlkoši u Kyjova

18.8. Zarážení Hory Bořetice

20.8. Zarážání hory Pod Předníma ve Velkých Bílovicích

25.8. Zarážení Hory v Suchořádské zmole v Kobylí

25.8. Zarážení hory Tvrdonice

1.9. Vinařský den – Zarážení hory a otevřené sklepy Němčičky

1.9. Zarážení hory Hustopeče

1.9. Zarážání hory Hovorany

1. - 2.9. Zarážání hory Prušánky

2.9. Zarážení hory Šardice

8.9. Zarážení Hory 2012 Vrbice

8.9. Zarážání hory Čejč

Zdroj: www.vinazmoravy.cz, ilustrační foto: otevrenesklepy.cz