Brno, 14. září 2012 - Čas vinobraní je zde. Kdo právě neholduje burčáku a jemu více či méně podobným nápojům, ten jistě rád sáhne po sklence „dospělého“ vína. Mezi novinkami je celá paleta loňských moravských bílých vín, která jsou již v plné kondici. Ale i alsaské rieslingy nebo hutná červená vína z Argentiny jistě stojí za vyzkoušení.
Rulandské modré 2011 slámové vínoRodinné vinařství Grmolec Bílé sladké víno se zbytkovým cukrem 162,7 g/l, kyselinami 7,2 g/l, extraktem 57 g/l a 11 % alkoholu. Doba zrání 2016, doporučená teplota podávání 6 °C. Hrozny k výrobě vína ležely na slámových rohožích po dobu tří měsíců, kde se pozvolným odpařováním vody koncentrovaly v bobulích cukry a kyseliny. Následně byly vylisovány, čímž vznikl lahodný mok vyznačující se typickou aromatičností a rozsáhlým chuťovým potencionálem. Doporučeno k sladkým dezertům, moučníkům, ale i k husím játrům.
Muškát moravský 2011 kabinetVinařství Kovacs Barva vína je světle žlutá, nazlátlá, vůně je decentní, příjemně ovocná, jemně kořeněná. Kandované kousky ovoce a pomerančové kůry jsou přelity šťávou pomeranče a bílého grepu. Muškátový oříšek se prolíná s příjemnou kořeněností a mineralitou. Chuť je plná, harmonická, ovocná. Atraktivní a šťavnatá kyselinka pomeranče, bílého grepu je zharmonizovaná jemnou nasládlostí a lehkou minerálností. Sauvignon 2011 pozdní sběrVinařství Kovacs Bílé suché víno (zbytkový cukr 6,7 g/l a 7,3 g/l kyselin) světle žlutá, nazlátlé barvy. Vůně je výrazná, koncentrovaná, plná ovoce a svěžesti. Angrešt, kopřiva, broskev se prolíná s tóny bezového květu, který bude časem sílit. Nasládlost cukrového melounu je osvěžena šťávou citrusů. Chuť je harmonická. Svěží kyselinka angreštu se prolíná se sladkou chutí zralé broskve. Vše doplňuje pár kostek kandovaného ovoce, kapka medu a jemná minerálnost. Riesling Effenberg Vieilles Vignes 2010 AOC AlsaceVignobles Camille Braun & Fils Suché, vytříbené a delikátně ovocné, s nádherným buketem s jemnými minerálními a ovocnými tóny. Pochází ze starých vinic. Riesling (Ryzlink rýnský) je jednou z nejlepších bílých odrůd na světě s využitím v gastronomii. Je vhodný hlavně k rybám, uzenému lososu či pstruhu, korýšům, bílému masu v omáčkách, k alsaskému zelí s masem a klobáskami. Alkohol 12,9 %, zbytkový cukr 4,2 g/l, kyseliny: 7,68 g/l. Devín Special Collection 2011 výběr z hroznůJ&J Ostrožovič Bílé polosuché víno s 13,8 g/l zbytkového cukru, 4,0 g/l kyselin a 13,97 % alkoholu. Decentní vůně Děvínu připomíná tramínového „otce“, ze kterého byla křížením s Veltlínským červenobílým tato slovenská odrůda vyšlechtěna. Chuť i vůně jsou velmi harmonické, připomínající lupínky bílých růží s lehkou kořenitostí hřebíčku, skořice a badyánu, kterou uzavírá jemná horčinka. Krásu tohoto vína ocenili odborníci již v únoru 2012 na výstavě Vinum Juvenale v Brně zlatou medailí. Víno je vhodné ke kuřecímu masu připravovanému na kari či ovoci. Další ocenění: Muvina Prešov 2012 - stříbrná medaile, Grand Prix Austerlitz - stříbrná medaile. Muškát moravský 2011 pozdní sběrVinařství Líbal Bílé polosladké víno z první sklizně – panenské. Obsahuje 29,7 g/l zbytkového cukru, 6,0 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Vyznačuje se nezaměnitelnou výraznou vůní i chutí čerstvě natrhaných hroznů. V chuti nasládlé, plné s mladou šťavnatou kyselinkou. Bronzová medaile na San Francisco International Wine Competition 2012. Sauvignon 2011 VOC ZnojmoVinařství Líbal Polosladké bílé víno s 23,8 g/l zbytkového cukru, 6,3 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Šampión výstavy Znojemský košt 2012. Ve vůni nezaměnitelný výrazný černý bez, lehce bílá hluchavka. V chuti výrazně ovocné, můžeme zde cítit opět černý bez, angrešt či černý rybíz. Je to víno tělnaté, extraktivní, harmonické s výraznou dochutí. San Francisco International Wine Competition 2012 - bronzová medaile. Septima Malbec 2010Bodega Septima Víno nejtypičtější argentinské odrůdy Malbec z 18 let staré vinice v nadmořské výšce 1050 metrů. Barva je rudá s purpurovým odleskem, ve vůni čerstvé třešně s toastovou vanilkou, jahodový džem, v chuti elegantní třísloviny, s malinovým a kouřovým nádechem. Dochuť je mohutná, celkově je víno vyvážené a harmonické. Obsah alkoholu: 14 %. |
Crémant d´Alsace Rosé brutVignobles Camille Braun & Fils Exkluzivní, suché, delikátní a svěží perlivé víno vyrobeno z odrůdy Pinot Noir. Status Crémant d´Alsace je udělován perlivým alsaským vínům vyráběným podle tradičních metod fermentace.
Chardonnay Sur lie 2011 MZVVinařství Fabig Suché bílé víno vyrobené metodou sur lie, zrálo po dobu 6 měsíců na jemných kvasničných kalech pro udržení reduktivního projevu vína a intenzivnější ovocné vůně. Víno má zlatavo-medovou barvu, ve vůni najdeme výrazné tóny zralého ananasu a medu. V chuti je velmi elegantní, plné, ovocné s krémovou dochutí. Alkohol 12 %, cukernatost hroznů při sklizni byla 21 stupňů NM. Riesling Bollenberg 2011 AOC AlsaceVignobles Camille Braun & Fils Suché, ušlechtilé víno, s delikátním ovocným nádechem. Jedna z nejoblíbenějších alsaských odrůd a vynikající víno do gastronomie. Doporučeno k rybám, grilovaným krevetám, sushi, bílému masu v omáčkách, k alsaskému zelí s masem a klobáskami tzv. choucroute, případně k drůbeži. Alkohol 12,7 %, zbytkový cukr 4,6 g/l, kyseliny: 7,9 g/l. Ocenění: Medaile d´Or Riesling du Monde 2011. Pálava 2010 výběr z hroznůSonberk Polosuché bílé víno barvy světle zlaté, velmi jemné, elegantní a noblesní květinově kořenité vůně s tóny hroznů přecházející do chuti, která více připomíná zralé tropické plody. Na patře plné ovocnosti a harmonie, v dochuti kořenitost a harmonie pikantní kyseliny spojené s lehkým zbytkovým cukrem. Výborné k široké škále sýrů, s bílou plísní, teplých úprav kozích sýrů. Vhodné k ležení na láhvi 7 let. Müller Thurgau 2011 pozdní sběrSklep Maryša Polosladké bílé víno zlatožluté barvy s výraznou odrůdovou vůní s tóny muškátu, angreštu a citrusů. V chuti je víno harmonicky sladké s mírnou kyselinkou. Doporučená teplota podávání je 10 – 12 °C, vhodné k sýrům s ušlechtilou plísní, k zeleninovým salátům a rybí polévce. Víno má příjemných 10 % alkoholu. Rulandské šedé 2011 pozdní sběrVinařství U Kapličky Polosladké bílé víno s 18,6 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Světle žlutozelená barva s nádechem lipového květu. Ve vůni typicky odrůdové, ovocité, svěží. Chuť koresponduje s vůní, vystupují zde jemné tóny pomeranče a medu. Doporučeno ke kachně, k drůbeži s nádivkou, k dezertům. Velmi vhodné pro delší uchovávání. Teplota podávání 10 - 12 °C. Tramín červený 2011 výběr z hroznůVinařství Líbal Polosladké bílé víno s výrazně kořenitou tramínovou vůní. V chuti plné, extraktivní, nasládlé, opět pikantně kořenité s příjemnou kyselinkou. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 39,7 g/l, kyseliny 5,3 g/l. Pro své jedinečné chuťové i senzorické vlastnosti získal jako nejlepší reprezentant své odrůdy ocenění Best Gewürztraminer a „dvojitou zlatou medaili“ na nejprestižnější přehlídce vín v Severní Americe - San Francisco International Wine Competition 2012. Septima Cabernet Sauvignon 2010Bodega Septima Hrozny pochází z vinice Valle de Uco v nadmořské výšce 1100 metrů. Víno zrálo 6 měsíců v sudech z amerického dubu. Alkohol je 14,2 %, zbytkový cukr 4,03 g/l, kyseliny 5,17 g/l. Barva je výrazná, tmavá, rudočervená, vůně pepře s vegetativními tóny s lehkou kouřovitou. Chuť přináší vanilkové tóny snoubené s tříslovinou a kávovinou, má středně dlouhý hřejivý dozvuk. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Zářijový přehled vinoték |
|||
ALS | Vin d' Alsace |
PEC | Petit Cru |
BAS |
Bassta |
SON | Vinotéka Sonneck |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | SVO | Vinotéka Svoboda |
KAM | Vinotéky Kamenný džbán | TRA | Transvin |
KAV | Káva-víno Hybešova | U2S | U dvou špuntů |
MBV |
Moravská banka vín | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MIS | Vinotéka Mistr | VGA | Vinná Galerie |
MOR | Moravská vinotéka |
VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |