Brno, 3. října 2012 - Jako snad každá z tisíců odrůd révy vinné má i Dornfelder celou řadu podob a výrazů. Od svěžích veselých ovocitých šťáv až po hutné a těžké, někdy i barikové lektvary. U moravských vinařů najdeme nejčastěji Dornfeldery plnější, s hloubkou a strukturou, se spoustou tmavého ovoce v podobě marmelád až připálených povidel, přitom ale s jemností smetany. Přesně takové víno dorazilo i do redakce.
Dornfelder jako typická „barvířka“ nepropustí ani kousíček světla, je tak tmavý, že se nechce pustit ani sklenice a stéká v podobě sirupu barvy moruší po jejích stěnách. Vůně přesně kopíruje a doplňuje chuť nápoje - a právě chuť je dominantním dojmem z celého vína.
Dornfelder je vysazen na 1,2 ha, sběr hroznů proběhl 18. října 2011, cukernatost činila 22°. Vinice je 10 let stará, na těžké jílovité půdě, zatravněná přirozenou vegetací.
Vinařství je spravováno dle podmínek integrované produkce, tedy s omezeným hnojením, bez některých druhů preparátů na ošetřování vinic, bez umělohmotných nádob na víno ve sklepním hospodářství.
Proti obaleči ve vinici je například použito metody matení samců, kdy nasazené feromony znemožňují samcům vyhledat samice a tím je zabráněno páření a následné líhnutí housenek.
V prvním okamžiku po napití narazíme na lehounké perlení na jazyku. To není vadou vína, je dáno jeho mladostí a živostí – u Zemánkových vín je skoro až poznávacím znamením. Perlení může působit osvěžujícím dojmem, lze se jej zbavit ale například dekantací nebo třeba otevřením lahve hodinu před podáváním.
Po malé chvilce dorazí bohaté chutě ovocných šťáv, ty ovšem ihned mění svoje skupenství a stávají se spíše ostružinovým džemem a marmeládou. A poté i švestkovými povidly seškráblými ze dna kotle či borůvkami z připečeného koláče. V okamžiku, kdy příjemnou ovocnou kyselinku doplňuje drsnější hořčinka, nastupuje ještě jedna vrstva nesoucí pocit sametové jemnosti.
Díky své mladé drsnosti a vyššímu alkoholu bude dobrou kombinací hovězí karbenátek, hamburger či výraznější grilovaná masa, také zvěřina a hodně výrazné sýry. Vrchol vína odhaduji na rok 2016.
Víno ještě není zcela harmonické, přeci jen se jedná o loňský ročník a červená vína prostě vyžadují více zrání, než ta bílá. Přesto lze již rozpoznat, že se jednotlivé složky chuti nerozcházejí, ale že jednou splynou v harmonickém akordu. To letos ocenili také již odborníci zlatou medailí na Vinařských Litoměřicích a označením „velmi dobré víno“ v TOP 77 vín České republiky.
název | Dornfelder 2011 pozdní sběr |
vinařství | Martin Zemánek |
kontakt | www.vinozemanek.cz |
oblast | Morava |
podoblast | Velkopavlovická |
obec | Velké Bílovice |
trať | Vinohrádky |
alkohol | 13,5 % |
zbytkový cukr | 2,9 g/l |
kyseliny | 5,4 g/l |
celkový extrakt |
28,7 g/l |
cena | 199 Kč (Vinotéka Mistr) |
Datum hodnocení: 16. – 18. září 2012.
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
?