Brno, 15. října 2012 - Doba sběru hroznů, kvašení raných odrůd a hlídání ještě nesesbíraných vinic v očekávání vín přívlastkových činí říjen pro vinaře nejhektičtějším měsícem v roce. A i když ve sklepích vše žije a klokotá vínem letošním, trh je dále bohatě obdarováván ročníkem loňským, novinkami, které právě dosáhly počátku své zralosti.
Sauvignon 2011 pozdní sběrVinařství Baloun Suché bílé víno zelenožluté barvy a komplexní vůně se stopou kvetoucího bezu, černého rybízu, čerstvě utržené broskve, angreštu i směsi tropického ovoce. Chuť je jemná, svěží a zcela koresponduje s vůní. V dochuti zralé citrusy v kombinaci se svěží kyselinou. Vhodné k řadě pokrmů – telecí, drůbeží, husté polévky i pikantnější těstoviny. Velká zlatá medaile VinoFem, Šoproň 2011, zlaté medaile Femmes et Vins du Monde Monaco 2012, The Michelangelo CCL Label International Wine Awards of South Africa 2012, Sauvignon Forum 2012, Festwine 2012, aj. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběrVinařství Gotberg Suché svěží víno světle žluté barvy s lehkými zelenými reflexy, příjemnou, intenzivní vůní čerstvých meruněk s tóny citrusových plodů. Vyvážený poměr kyselin a cukru dodává vínu jeho šťavnatou a harmonickou chuť, ke které se budou zráním přidávat i lehké petrolejové tóny. Zbytkový cukr 5,3 g/l, kyseliny 7,6 g/l, alkohol 12 %. Pinot Gris 2011 pozdní sběrPROQIN Víno má elegantní vůni přezrálých hroznů a kompotovaného jádrového ovoce, citlivě vystupuje svěžest citrusů s převládajícím projevem pomerančové kůry, která navazuje důraznou plností a extraktivností v chuti s působivou exotičností a nezaměnitelným projevem přezrálých plodů žlutého ovoce. Doporučeno podávat k salátům a těstovinám se sýrovo smetanovými omáčkami, lehkým ovocným a tvarohovým dezertům, tvrdým sýrům. Muškát moravský 2011 pozdní sběrVinařství U Kapličky Polosladké bílé víno zelenkavé barvy se zlatými odlesky a květnaté vůně připomínající muškátový oříšek, květ černého bezu a čerstvě utržený hrozen. Chuť je svěží, citrusovo muškátová. Doporučeno k čínským úpravám drůbežího či vepřového masa, teplota podávání 11 – 13 °C. Alkohol 11,5 %, zbytkový cukr 17,6 g/l, kyseliny 6,6 g/l. Diamantová medaile Women and Wines of the World International Competition 2012, zlaté medaile, Muvina Prešov 2012, Weinparade Poysdorfer 2012, Epikuros 2012, Festine 2012, Výstava ČZS 2012, Champion výstavy Židlochovice 2012, aj. Pinot Noir 2008Weingut EBNER-EBENAUER Typický zástupce burgundských vín (Rulandské modré) s vůní malin, borůvek a rybízu a tóny připečeného toustu. Na patře plné, hedvábné a vyvážené, s nádhernou ovocností červených bobulí a šípků, s kyselinkou a pikantní mineralitou s jemně zakomponovanými taniny. |
Sauvignon 2011 pozdní sběrPROQIN Letošní šampion Nominační soutěže vín velkopavlovické vinařské podoblasti. Hrozny byly sklizeny ručně, mošt řízeně fermentoval při 15 - 16 °C, zrání spolu s kvasinkami probíhalo po dobu dvou měsíců. Vůně je květinová s ovocnou kompozicí meruňky a s intenzivním aroma, které se velmi podobá nalomené větvičce černého rybízu. Plná ovocná chuť s citrusovými tóny je vyváženě doplněna delikátními kyselinkami. Víno je možné pít ihned, harmonie vína se však zvýší i zráním na láhvi (2 - 4 roky). Doporučujeme podávat k pikantním úpravám bílého masa, s čerstvými kozími sýry.
Weisser Burgunder 2011Weingut EBNER-EBENAUER Rulandské bílé s delikátní květinovou vůní, s tóny lískových ořechů a náznakem pikantní minerálnosti, hrušek, karamelu a exotického ovoce. Plné, s pevným tělem a dlouhým závěrem. Uplatnění nachází v gastronomii jako vhodný společník mnoha pokrmů. Alkohol 13 %, doporučeno k pití mezi roky 2012 a 2016. Aurelius 2011 pozdní sběrAdámkovo vinařství Bílé suché víno zlatavé barvy s 6,8 g/l zbytkového cukru, 6,4 g/l kyselin a 12,0 % alkoholu. Intenzivní květinová vůně s nádechem koření, v chuti plné, ovocně kořeněné, v dochuti stopy citrusů a vanilky. Víno z edice Karel Roden. Frankovka 2011 výběr z hroznůVinařství Gotberg Tradiční odrůda s neproniknutelnou, rubínově červenou barvou s fialovými tóny, jenž se snoubí s lehkou, ovocnou vůní i chutí lesního ovoce. V dochuti nese stopy kávy a hořké čokolády. Suché víno s 0,2 g/l zbytkového cukru, 5,5 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Frankovka je nachystána k okamžité konzumaci, ale i k archivaci. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Říjnový přehled vinoték |
|||
CRU | Crustum | ROZ | Rozverný hrozen |
KRA | Kratochvílovci | SKR | Vinotéka Škroupova |
MAL | Vinotéka Maloměřice | SON | Vinotéka Sonneck |
MBV | Moravská banka vín | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
OBE | Oberland | VGA | Vinná Galerie |
PAE |
Don Pealo | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
PEC | Petit Cru | WVE | Wine Veritas |