Brno, 4. listopadu 2012 - Nová vína vzbuzují zvědavost. Co je to Šaldorfský Kravák, jaká vína dává starobylá odrůda Morávka? Co dokáže s Furmintem zrání v barikovém sudu a co se skrývá pod označením cuvée burgundských odrůd? A jak asi chutná polosladký Muškát Moravský či dokonce sladké Rulandské modré? Všechny odpovědi jsou ukryty v lahvích vína dostupných i v Brně.
Šaldorfský Kravák Sauvignon 2011 pozdní sběrVinařství Piálek & Jäger Prémiový sauvignon ve všech směrech. Velmi aromatické víno s tóny černého rybízu, špetkou hlohu a hluchavky. V chuti se hřejivě doplňuje bezová šťáva s limetkovou kyselinkou. Zbytkový cukr 5,0 g/l, kyseliny 6,0 g/l, alkohol 13,9 %.
Sylvánské zelené 2011 pozdní sběrVinařství Michal Janás Bílé polosuché víno. Sylvánské zelené (křížení Rakouské bílé a Tramín) je dnes minoritní odrůdou, přestože bývalo kdysi nejrozšířenějším na Moravě (lidové označení Morávka). Víno má příjemnou kyselinu (6,7 g/l), je viskózní a hladké, jemné ovocné angreštové chuti. Zbytkový cukr 15,2 g/l, bezcukerný extrakt 23,6 g/l. Alkohol 11 %. Šampion výstavy Hluk 2012. Enotrion cuvée 2011 ČZVMělnické vinařství Kraus Cuvée složené ze tří burgundských odrůd Pinot Gris, Pinot Noir a Chardonnay. Každá z těchto odrůd přináší do výsledného vína své přednosti. Díky lehčím, záhřevným půdám s vyšším obsahem vápna na Mělníku je víno velmi extraktivní, chuťově plné s výrazným minerálním podtónem. Chuť je komplexní, dominují ji citrusy, bílé květy, med a v dochuti lískový oříšek. Obsah alkoholu 13 %, obsah kyselin 6 g/l, suché víno. Furmint barrique 2009 výber z hroznaJ&J Ostrožovič Lákavý zlatožlutý barevný odstín a plnější skořicovo-vanilková vůně s náznakem sušeného exotického ovoce prozrazují, že víno zrálo v nových dubových sudech typu barrique. Robustní tón sladkého dřeva je v chuti podpořený bohatou mineralitou, alkoholem a ovocným s až balzamickým závěrem. Šarmantní průkopník moderní tokajské filozofie. Alkohol 13,25 %, zbytkový cukr 5,5 g/l, kyseliny 6,4 g/l. Cabernet Moravia 2011 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Červené suché víno s 0,8 g/l zbytkového cukru, 4,7 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Velmi plné, hebké, s nezaměnitelnou typickou vůní i chutí černého rybízu a ostružin. Doporučeno zejména ke grilovaným masům a zvěřině. Doba zrání 2014, teplota podávání 14 – 16 °C. Diplom VVT 2012. Frankovka 2010 výběr z hroznůLIVI Dubňany Červené suché víno s 1,1 g/l zbytkového cukru, 6,1 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Barva je tmavě rubínová, vůně rozinek a skořice. Chuť je kořenitá, s tóny rozinek a vanilky. Vhodné k hovězím steakům a zvěřině. Doporučená archivace do roku 2020. Sklizeň hroznů proběhla 16. listopadu 2010, cukernatost moštu dosáhla 25 °ČNM. Celkové množství lahví je 2400 kusů. |
Muškát Moravský 2011 pozdní sběrVinařství Krist Polosladké bílé víno s 42,0 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyselin a 10,0 % alkoholu. Světle žlutá barva, výrazná muškátová vůně i chuť. První „Mopr“ s vysokým zbytkovým cukrem ve vinařství Krist. Ocenění: Stříbrná medaile Vinalies Paris 2012, Stříbrná medaile Bojnice 2012, Bronzová medaile Vitis Modra 2012. Pálava 2011 výběr z hroznůPROQIN Bílé polosuché víno. Expresivní aroma exotických plodů liči, papáje, ananasu a okvětních plátků růže vytváří impozantní a nezaměnitelný chuťový projev dokonale vyzrálých cibéb s medově kořenitou dezertností. Doporučeno k lehkým ovocným a tvarohovým dezertům, zrajícím sýrům a paštičkám z husích jater. Bronzová medaile v soutěži IWC San Francisco 2012. Tramín červený 2011 výběr z hroznůRodinné vinařství Grmolec Bílé polosuché víno s 8,2 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyselin a 14,0 % alkoholu. Velmi koncentrované, kořenité, s nižší kyselinkou a krásným výrazným aroma čajových růží až fialek. Doporučeno ke kořeněným pokrmům asijské kuchyně, sladkým úpravám kuřecího, či sýrům s modrou plísní. Doba zrání 2015, teplota podávání 9 – 11 °C. Bronzová medaile Festwine 2012. Frankovka klaret 2011 pozdní sběrRodinné vinařství Košut Polosuché růžové víno s 5,4 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Celé hrozny byly velice jemně a šetrně lisovány, aby se do moštu nedostala barviva ze slupek bobulí. Víno je pak světle žluté, s odlesky barvy cibulové slupky, ve vůni s tóny lesního ovoce s jemně nasládlou chutí a kyselinkou. Doporučeno k rybám a uzeným masům. Vhodná teplota podávání je 11 – 14 °C. Ocenění: Bronzová medaile VVT 2012, Stříbrná medaile Wienparade Poysdorf 2012, Silver medal AWC Vienna 2012. Cabernet Moravia 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Červené suché víno s 0,7 g/l zbytkového cukru, 5,8 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Barva vína je tmavě červená s inkoustovými odlesky. Ve vůni dominují tóny černého rybízu a sladkého dřeva, chuti vynikají čokoládo-kávové tóny. Vhodné podávat ke zvěřině, ke steakům, k tmavým masům s hutnou úpravou. Teplota servírování 14 – 16 °C. Ocenění: Perla vinic 2012. Rulandské modré 2009 výběr z bobulíVinařství Krist Červené sladké víno s 46,0 g/l zbytkového cukru, 7,0 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Granátová barva, ve vůni dominují ovocné tóny, aroma lesních plodů. V chuti jsou patrny taniny a zralé černé třešně. Ocenění: Stříbrná medaile Bojnice 2010, TOP 77 2010, Stříbrná medaile Vínne trhy Pezinok 2010. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Listopadový přehled vinoték |
|||
ALL | Vinotéka Alla | ROZ | Rozverný hrozen |
CRU | Crustum | TRA | Transvin |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
KAM | Vinotéky Kamenný džbán | UMA | U Martina |
MBV | Moravská banka vín | UME | U Merci |
MIS |
Vinotéka Mistr | UZP | U žíznivého papouška |
MOR | Moravská vinotéka | VGA | Vinná Galerie |
PEC | Petit Cru | VSV | Vinný sklípek Vinárium |
PLN | PlneLahve.cz | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
SON | Vinotéka Sonneck |
Komentáře