Brno, 4. listopadu 2012 - Nová vína vzbuzují zvědavost. Co je to Šaldorfský Kravák, jaká vína dává starobylá odrůda Morávka? Co dokáže s Furmintem zrání v barikovém sudu a co se skrývá pod označením cuvée burgundských odrůd? A jak asi chutná polosladký Muškát Moravský či dokonce sladké Rulandské modré? Všechny odpovědi jsou ukryty v lahvích vína dostupných i v Brně.

11-Saldorfsky_Kravak-Sauvignon2011pozdni_sberŠaldorfský Kravák Sauvignon 2011 pozdní sběr

Vinařství Piálek & Jäger
Morava, Znojemská podoblast, Nový Šaldorf, Kraví hora
299 Kč (UME)

Prémiový sauvignon ve všech směrech. Velmi aromatické víno s tóny černého rybízu, špetkou hlohu a hluchavky. V chuti se hřejivě doplňuje bezová šťáva s limetkovou kyselinkou. Zbytkový cukr 5,0 g/l, kyseliny 6,0 g/l, alkohol 13,9 %.

Šaldorfský Kravák je nová značka sdružení Modré sklepy - majitelů vinic s odrůdou Sauvignon na viniční trati Kraví hora v Novém Šaldorfu. Sami vinaři označují vinohrad jako první grand cru na Moravě. Víno vzniká za velice přísných podmínek, a tak bylo v prvním ročníku (2011) vybráno pouze šest zástupců, kteří nejlépe reprezentují terroir vinice. Mezi nimi i Šaldorfský Kravák Sauvignon 2011 pozdní sběr z Vinařství Piálek & Jäger.

 

11-Sylvanske_zelene2011pozdni_sberSylvánské zelené 2011 pozdní sběr

Vinařství Michal Janás
Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Novosady
169 Kč (ALL, PLN)

Bílé polosuché víno. Sylvánské zelené (křížení Rakouské bílé a Tramín) je dnes minoritní odrůdou, přestože bývalo kdysi nejrozšířenějším na Moravě (lidové označení Morávka). Víno má příjemnou kyselinu (6,7 g/l), je viskózní a hladké, jemné ovocné angreštové chuti. Zbytkový cukr 15,2 g/l, bezcukerný extrakt 23,6 g/l. Alkohol 11 %. Šampion výstavy Hluk 2012.

11-Enotrion_cuvee2011ceske_zemske_vinoEnotrion cuvée 2011 ČZV

Mělnické vinařství Kraus
Čechy, Mělnická podoblast, Mělník
240 Kč (U3K)

Cuvée složené ze tří burgundských odrůd Pinot Gris, Pinot Noir a Chardonnay. Každá z těchto odrůd přináší do výsledného vína své přednosti. Díky lehčím, záhřevným půdám s vyšším obsahem vápna na Mělníku je víno velmi extraktivní, chuťově plné s výrazným minerálním podtónem. Chuť je komplexní, dominují ji citrusy, bílé květy, med a v dochuti lískový oříšek. Obsah alkoholu 13 %, obsah kyselin 6 g/l, suché víno.

11-Furmint_barrique2009vyber_z_hroznaFurmint barrique 2009 výber z hrozna

J&J Ostrožovič
Slovensko, Východoslovenská oblast, Malá Tŕňa, Makovisko
180 Kč (MBV)

Lákavý zlatožlutý barevný odstín a plnější skořicovo-vanilková vůně s náznakem sušeného exotického ovoce prozrazují, že víno zrálo v nových dubových sudech typu barrique. Robustní tón sladkého dřeva je v chuti podpořený bohatou mineralitou, alkoholem a ovocným s až balzamickým závěrem. Šarmantní průkopník moderní tokajské filozofie. Alkohol 13,25 %, zbytkový cukr 5,5 g/l, kyseliny 6,4 g/l.

11-CabernetMoravia2011pozdni_sberCabernet Moravia 2011 pozdní sběr

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Pod vinohrady
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Červené suché víno s 0,8 g/l zbytkového cukru, 4,7 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Velmi plné, hebké, s nezaměnitelnou typickou vůní i chutí černého rybízu a ostružin. Doporučeno zejména ke grilovaným masům a zvěřině. Doba zrání 2014, teplota podávání 14 – 16 °C. Diplom VVT 2012.

11-Frankovka2010vyber_z_hroznuFrankovka 2010 výběr z hroznů

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Úlehle
299 Kč (JOB, MBV, MIS, TRA, VGA)

Červené suché víno s 1,1 g/l zbytkového cukru, 6,1 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Barva je tmavě rubínová, vůně rozinek a skořice. Chuť je kořenitá, s tóny rozinek a vanilky. Vhodné k hovězím steakům a zvěřině. Doporučená archivace do roku 2020. Sklizeň hroznů proběhla 16. listopadu 2010, cukernatost moštu dosáhla 25 °ČNM.  Celkové množství lahví je 2400 kusů.

11-Muskat_Moravsky2011pozdni_sberMuškát Moravský 2011 pozdní sběr

Vinařství Krist
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský Kopec
249 Kč (CRU, ROZ, UZP)

Polosladké bílé víno s 42,0 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyselin a 10,0 % alkoholu. Světle žlutá barva, výrazná muškátová vůně i chuť. První „Mopr“ s vysokým zbytkovým cukrem ve vinařství Krist. Ocenění: Stříbrná medaile Vinalies Paris 2012, Stříbrná medaile Bojnice 2012, Bronzová medaile Vitis Modra 2012.

11-Palava2011vyber_z_hroznuPálava 2011 výběr z hroznů

PROQIN
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Svidrunk
320 Kč (SON, U3K, VGA)

Bílé polosuché víno. Expresivní aroma exotických plodů liči, papáje, ananasu a okvětních plátků růže vytváří impozantní a nezaměnitelný chuťový projev dokonale vyzrálých cibéb s medově kořenitou dezertností. Doporučeno k lehkým ovocným a tvarohovým dezertům, zrajícím sýrům a paštičkám z husích jater. Bronzová medaile v soutěži IWC San Francisco 2012.

11-Tramin_cerveny2011vyber_z_hroznuTramín červený 2011 výběr z hroznů

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Bílé polosuché víno s 8,2 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyselin a 14,0 % alkoholu. Velmi koncentrované, kořenité, s nižší kyselinkou a krásným výrazným aroma čajových růží až fialek. Doporučeno ke kořeněným pokrmům asijské kuchyně, sladkým úpravám kuřecího, či sýrům s modrou plísní. Doba zrání 2015, teplota podávání 9 – 11 °C. Bronzová medaile Festwine 2012.

11-Frankovka_klaret_2011_pozdni_sbrFrankovka klaret 2011 pozdní sběr

Rodinné vinařství Košut
Morava, Slovácká podoblast, Moravská Nová Ves, Vinohrady
156 Kč (MOR, UMA, VSV)

Polosuché růžové víno s 5,4 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Celé hrozny byly velice jemně a šetrně lisovány, aby se do moštu nedostala barviva ze slupek bobulí. Víno je pak světle žluté, s odlesky barvy cibulové slupky, ve vůni s tóny lesního ovoce s jemně nasládlou chutí a kyselinkou. Doporučeno k rybám a uzeným masům. Vhodná teplota podávání je 11 – 14 °C. Ocenění: Bronzová medaile VVT 2012, Stříbrná medaile Wienparade Poysdorf 2012, Silver medal AWC Vienna 2012.

11-CabernetMoravia2010pozdni_sberCabernet Moravia 2010 pozdní sběr

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
149 Kč (VUK, SON)

Červené suché víno s 0,7 g/l zbytkového cukru, 5,8 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Barva vína je tmavě červená s inkoustovými odlesky. Ve vůni dominují tóny černého rybízu a sladkého dřeva, chuti vynikají čokoládo-kávové tóny. Vhodné podávat ke zvěřině, ke steakům, k tmavým masům s hutnou úpravou. Teplota servírování 14 – 16 °C. Ocenění: Perla vinic 2012.

11-Rulandske_modre-2009_vyber_z_bobuliRulandské modré 2009 výběr z bobulí

Vinařství Krist
Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny
299 Kč (CRU, ROZ, UZP)

Červené sladké víno s 46,0 g/l zbytkového cukru, 7,0 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Granátová barva, ve vůni dominují ovocné tóny, aroma lesních plodů. V chuti jsou patrny taniny a zralé černé třešně. Ocenění: Stříbrná medaile Bojnice 2010, TOP 77 2010, Stříbrná medaile Vínne trhy Pezinok 2010.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Listopadový přehled vinoték

ALL Vinotéka Alla ROZ Rozverný hrozen
CRU Crustum TRA Transvin
JOB Vinotéka Vlastimil Job U3K Vinotéka U Tří knížat
KAM Vinotéky Kamenný džbán UMA U Martina
MBV Moravská banka vín UME U Merci
MIS
Vinotéka Mistr UZP U žíznivého papouška
MOR Moravská vinotéka VGA Vinná Galerie
PEC Petit Cru VSV Vinný sklípek Vinárium
PLN PlneLahve.cz VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
SON Vinotéka Sonneck
 

Komentáře 

 
0 #1 chabal 2013-02-11 18:19
červené moravské sladké víno? viz ta Rulanda modrá od Krista. kam ten svět spěje... ;) na druhou stranu proč ne, je to alespoň taková malá raritka :)