Brno, 15. února 2013 - Velice pestrá je únorová nabídka novinek. Frankovka v podobě ledového vína, italská Barbera z jednohektarové vinice, Hankové víno s dojemným příběhem z východoslovenských vinohradů či již několik vín právě nastupujícího ročníku 2012.
Butti 2009 DOC Barbera d´AlbaAzienda Agricola Reverdito Víno obsahuje 14 % alkoholu, má silnou ovocnou vůni s tóny lesního ovoce a švestek; zrání ve velkých dubových sudech se projevuje nádechem kávy. Chuť je středně plná, šťavnatá, se svěží ovocnou kyselinou a příjemným dozníváním. Víno se dá velmi vhodně kombinovat s polotvrdými žlutými sýry a se sýry s bílou plísní na povrchu. Vhodným partnerem jsou i těstoviny, rizota a dušená masa. Produkce vína je velmi omezená, odrůda Barbera se na vinici Butti pěstuje jen na 1 hektaru. Muškát moravský 2012 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 4,2 g/l zbytkového cukru a 6,1 g/l kyselin. Výrazně aromatické víno s příjemnou lehkostí spojenou s ovocnými tóny a vyváženou kyselinkou. Doporučeno jako aperitiv k předkrmům z husích jater a k mírně sladkým dezertům. Doba zrání do roku 2014, doporučená teplota podávání je 9–11 °C. Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr 2012Rodinné vinařství Grmolec Bílé polosuché víno s 12,0 % alkoholu, 10,2 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Plné, delikátní víno s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučujeme k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. Doba zrání do roku 2015, doporučená teplota konzumace je 9–11 °C. Chardonnay 2011 výběr z hroznůVinařství Drmola Jemné polosuché víno žlutozelené barvy s vůní toustového chleba a bělomasé broskve. Chuť s výraznými tóny medové plástve a broskvové šťávy. Lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami. Hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Zejména pstruh na másle je v kombinaci s Chardonnay jedinečný. Tramín červený 2011 výběr z bobulíVinařství LAHOFER Zlatozelenkavý polosladký tramín s jemně kořenitou vůní i chutí. Příznivci tohoto typu vína ocení výraznou a typickou vůni medu, čajových růží, zázvoru a liči, kterou v chuti provází svěží kyselinka a nádech meruňkového džemu. Harmonii podtrhuje příjemná plnost v dochuti. Vychlazené na 8–10 °C vhodné k servírování ke sladkým moučníkům, dobře se shodne s pikantní paštikou a husími nebo kachními játry či méně aromatickými sýry. Perfektní je rovněž jako aperitiv nebo důstojná tečka na závěr hostiny. Je vhodné k archivaci. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 63,5 g/l, kyseliny 6,7 g/l. Svatovavřinecké klaret 2012 kabinetVinařství U Kapličky Bílé suché víno s 11,0 % alkoholu, 1,4 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Barva v odstínu pleti nevinné dívky. Vůně připomínající květnato-malinové tóny se smetanovými dozvuky, chuť je šťavnatá s kořenito-ostružinovým nádechem. Teplota podávání je 10–12 °C, můžeme jej ale doplnit ledovou tříští ve sklenici, čímž vznikne neuvěřitelně osvěžující nápoj. Cabernet Moravia 2011 pozdní sběrVinařství Drmola Červené víno rubínové barvy. Vůně moruší, ostružin, vanilky a smetany. Chuť sametově jemná, s tóny přezrálých třešní a černého bobulového ovoce. Gastronomie: vhodné k červenému masu, zvěřině a ke kořenitým pokrmům. Šeřina Frankovka 2009 pozdní sběrMoravská banka vín Víno má mohutnou barvu, aroma červeného peckového ovoce a minerálně bohatou chuť, která příjemně zharmonizovala zráním v dubových sudech. Jedná se o silně harmonické víno s dlouhou dochutí tzv. velkých vín. Ideální víno pro dlouhé zimní večery. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 2,2 g/l, obsah kyselin 5 g/l. Hrozno mělo při sběru 22°stupňů cukernatosti. |
Frankovka 2011 ledové vínoVinařství Drmola Sladké, příjemné víno meruňkovo-medových tónů barvy. Odraz zapadajícího slunce. Jemná vůně sušených meruněk, ananasu a rybízu pohladí i povzbudí k prvnímu doušku. Chuť plná a vyvážená. Ústa jsou náhle zaplněna šťávou tropického ovoce a medu. A v dochuti návrat k sušené meruňce i podvečeru na vinici.
Vina Vilano Verdejo 2012 DO RuedaBodegas Vina Vilano Bílé suché víno z odrůdy Verdejo. Barva průzračná žlutá s lesknoucími zlatými tóny a kovově zelenkavými odrazy. Aroma ananasu s citronovým nádechem. V chuti fenykl a tóny fíkovníku. V ústech je vyvážené a svěží s jemnou delikátní hořčinkou v závěru. Obsah alkoholu 13,0 %. Chardonnay 2011 pozdní sběrVinařství Baloun Bílé suché víno z vyzrálých hroznů. Je žluté barvy se zelenkavými odlesky. Ve výrazné svěží vůni nalezneme přezrálý banán v kompozici s tropickým ovocem. Chuť je velmi plná, extraktivní, s vyváženou kyselinou připomínající zralé citrusy. Celkový vjem podtrhuje jemná nasládlá dochuť. Hodí se k výrazným plísňovým sýrům, také k jemným smetanovým omáčkám a pokrmům obsahujícím ovoce. Pinot Gris Clos Schwendi 2011 AOC AlsaceAndré Blanck Označeno známkou kvality La Confrérie Saint Etienne. Obliba Pinot Gris během několika posledních let značně vzrostla, víno má aromatickou ovocnou chuť a vyznačuje se ušlechtilou lahodností. Má zářivou barvu světlého zlata. Ve vůni aroma ananasu a broskve. Jemné, tělnaté a plné víno se otevírá do limetkových tónů s jemnou minerální dochutí. Má všechny předpoklady k dobrému zrání (5 až 8 let). Doporučené pokrmy: jemné uzeniny, ryby s pikantní omáčkou, pečené maso a drůbež, drobná zvěřina, paštiky nebo krémové rizoto s houbami. Alkohol 14,5 %, zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny 6,21 g/l. Hankové víno Special Collection 2011J&J Ostrožovič Bílé polosladké cuveé. Světlý zlatavý odstín se slámově-žlutou jiskřivou barvou, medově-hrozinková vůně s tóny sušených banánů, hrozinek a badyánu vytvářejí ve spojení s kulatou minerální chutí jedinečný dojem. Staré kořeny Furmintu a Lipoviny nasály z hloubky tufového podloží, charakteristického pro Tokaj, bohatý koncentrát minerálů, které odevzdaly chuti vína výjimečný potenciál. Pikantní závěr s kousky čerstvé dužiny dozrálých hrušek je nezaměnitelný. Jídlo: pravá fazolová polévka z bílé obří fazole s uzenými žebírky a klobásou, pečená domácí jitrnice podávaná s vařenými brambory, opečenou cibulkou a kyselým zelím. Alkohol 12,81 %, cukr 22,5 g/l, kyseliny 5,4 g/l. Vina Vilano Roble 2010 DO Ribera del DueroBodegas Vina Vilano Červené víno z odrůdy Tempranillo. Intenzivní tmavě červená barva, s fialovými odlesky. V chuti velmi plné s tříslovinami pepře. Krásné tóny kouřovinky s vanilkou, lesními plody a lékořicí. Najdeme zde i květinové tóny. V dochuti delikátní hořčinky. Obsah alkoholu 13,5 %. Svatovavřinecké 2011 pozdní sběrVinařství LAHOFER Plné, vyzrálé víno rubínové barvy jemně voní po švestkových povidlech s podtóny sušených švestek a ostružin, které zaznívají i v dlouhé dochuti. Výraznější jemná tříslovina harmonicky ladí s obsahem kyselin a jemným tabákovým tónem. Víno je příjemně extraktivní. Vychutnat jej je možno s uzeným i kořenitě upraveným tmavým masem, vhodné je i k huse či kachně, zajímavé k chuťově výraznějším ovčím a kozím sýrům. Archivace 3–4 roky. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 0,5 g/l, kyseliny 5,2 g/l. Pinot Noir 2011 výběr z hroznůPROQIN Červená vlajková loď vinařství. Vůně vína je ovocná se sametovými tóny višňové marmelády, ve zralé a bohaté chuti jsou jasně zřetelné tóny jahod, malin a višní. Doporučujeme podávat k pernaté zvěřině, jemně kořeněným úpravám jehněčího a telecího, výborná je kombinace s těstovinami se středomořskými bylinami a smetanovo-sýrovou omáčkou. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Únorový přehled vinoték |
|||
AKK | Akademická kavárna | PER | Vinotéka Perkmistr |
ALS | Vin d' Alsace | ROZ | Rozverný hrozen |
BAS | Bassta | SKR | Vinotéka Škroupova |
BOR | Borgo Shop | SON | Vinotéka Sonneck |
CRU | Crustum | TIC | Turistické informační centrum |
ENO | Enoteca Vino e Cuore | TRA | Transvin |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
KAM | Vinotéky Kamenný džbán | UAN | U Andersena |
MAL | Vinotéka Maloměřice | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
MIS | Vinotéka Mistr | VNT | Vinotéčka |
MOR | Moravská vinotéka | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
PAE | Don Pealo | VUZ | Vinotéka U Zoo |
PEC | Petit Cru |