Brno, 15. července 2013 - Máme-li chuť vínem podpořit dobrý oběd nebo si jej vychutnávat samostatně během večerní siesty, má na náš výběr vliv hned celá řada faktorů. Nejmarkantnější je asi působení ročního období. V létě zpravidla opouštíme těžší a složitější vína ve prospěch těch lehčích a svěžejších. Vína suchá nebo taková, kde zbytkový cukr vhodně doplňuje příjemná kyselinka jsou proto nyní více vidět i na pultech vinoték.
Moravínka Zweigeltrebe rosé 2011 pozdní sběrMoravská banka vín Růžové polosuché víno, jehož výrobcem jsou společně Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice a Moravská banka vín. Víno je atraktivní růžové barvy; vůně a chuť lesních plodů s převahou malin a lesních jahod je lahodně zakulacená zbytkovým cukrem (9,8 g/l) a osvěžena jemnou kyselinkou (6,1 g/l). Je součástí projektu Originální vína brněnského podzemí. Kolekce vín vychází z tradice pěstování vinné révy v Brně a okolí v období od 13. do 17. století a sestává se z tehdy pěstovaných odrůd včetně jejich původních názvů. Výroba, skladování a šenkování vína bylo jedním z hlavních důvodů vzniku a budování rozsáhlých sklepů, které dnes tvoří základ obnoveného a zpřístupňovaného „Brněnského podzemí“. Sauvignon 2012 pozdní sběrVinařství U Kapličky Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 1,0 g/l zbytkového cukru a 6,2 g/l kyselin. Barva je zelenkavo-žlutá. Vůně vyniká velmi intenzivními tóny listů černého rybízu. Chuť je angreštovo-rybízová. Doporučeno podávat k pokrmům se sýrovou smetanovou omáčkou, s chřestem či kozím sýrem. Obzvláště souhra s chřestem skýtá neuvěřitelný požitek Teplota podávání je 11–13 °C. Rosé Růžený 2012 VOC Modré HoryVíno J. Stávek Růžové polosuché víno z odrůdy Frankovka s 12,0 % alkoholu, 5,1 g/l zbytkového cukru a 7,2 g/l kyselin. Šetrným lisováním získalo atraktivní korálovou barvu s lososovými odstíny na okraji. Aroma je velmi komplexní, intenzivní po červeném zahradním ovoci, především červeném rybízu, s doplňujícími třešňovými mléčnými tóny. Svěžest je podpořena příjemnou kyselinkou. Je vhodné pít jako aperitiv, při zahradních soaré, v letních měsících k zeleninovým i ovocným salátům nebo těstovinám s drůbežím masem. Při vyšších teplotách je víno možné konzumovat ke grilovaným specialitám. Coto de Imaz Reserva 2008 DOCa RiojaEl Coto de Rioja Červené suché víno vyrobeno z ručně sbíraných hroznů odrůdy Tempranillo. Sytě červená barva, aroma s jemným tónem ovoce a vanilky. V chuti plné tělo s harmonickými tóny tříslovin a ovocitostí. Zrálo 18 měsíců v sudu a 24 měsíců v láhvi. Obsah alkoholu 13,5 %. Teplota servírování 16–18 °C. Ideální k hovězímu masu, zvěřině, tapas a mořským specialitám. |
Cristalino Brut DO CavaJaume Serra, Finca El Padruell Bílé suché šumivé víno vyrobené klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi. Složení: 50 % Macabeo, 35 % Parellada, 15 % Xarello. Svěží, živé, s citronově nazlátlou barvou, vytrvalým perlením středně velkých bublinek. Klasická květinová vůně, výrazná kyselina, v chuti nalezneme tóny citrusů, zelených jablek a minerálů. Obsahuje 11,5 % alkoholu. Vhodné samotné jako aperitiv, ale také dobře doplní kaviár, sushi, mořské plody, smažené pokrmy a asijská jídla. Cuvée Grmolec Blanc 2012 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Bílé polosladké známkové víno s 12,0 % alkoholu, 17,4 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Plné, delikátní cuvée z odrůd Chardonnay a Pinot gris s charakteristickou vůní i chutí vanilkových tónů. Víno leželo po dobu 8 měsíců v nových sudech typu barrique. Vhodné k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. Doba zrání do 2015, doporučená teplota podávání 8–10 °C. Cuvée Grmolec Rouge 2012 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Červené suché známkové víno s 12,5 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru a 4,9 g/l kyselin. Plné, extraktivní cuvée z odrůd Pinot noir a Dornfelder s charakteristickou vůní i chutí vanilkových tónů. Víno leželo po dobu 8 měsíců v nových sudech typu barrique. Doporučeno k hovězímu, zvěřině, kachně i huse, ke guláši a dlouho zrajícím sýrům. Doba zrání do 2015, doporučená teplota podávání 14–16 °C. Cristalino Demi Sec DO CavaJaume Serra, Finca El Padruell Bílé polosladké šumivé víno vyrobené tradiční šampaňskou metodou kvašením v lahvi. Má 11,5 % alkoholu a je složeno z odrůd Macabeo (50 %), Parellada (35 %) a Xarello (15 %). Dosage se provádí stejným vínem zrajícím 12 měsíců v sudech. Slámově žlutá barva, čisté a jemné perlení. V chuti je spíše polosuché, plné, lahodné, svěží a ovocně zakulacené. Objevují se tóny broskví, meruněk a medu. Hodí se k pokrmům z mořských plodů, ovocným salátům a sýrům, ale chutná výrobně i samotné jako aperitiv. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Červencový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | PEA | Don Pealo |
KAM | Vinotéka Kamenný džbán | PEC | Petit Cru |
MBV | Moravská banka vín | TIC | Turistické informační centrum |
MFM | My Food Market | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MIS | Vinotéka Mistr | VGA | Vinná Galerie |
MOR | Moravská vinotéka | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Více v Přehledu brněnských vinoték