Kerka 2011 pozdní sběr barrique
Vinice Hnánice Morava, Znojemská podoblast, Hnanice, Knížecí vrch 250 Kč (CRU, DAR, GON, ROZ)
Suché bílé cuvée odrůd Ryzlink rýnský a Kerner bylo citlivě školeno v menších šaržích v barikových sudech po dobu jednoho roku tak, aby nebyl překryt odrůdový charakter vína. Má zlatavou barvu se stříbrnými odlesky, ve vůni skořice, vanilka a orchideje. V chuti přezrálé tropické ovoce doplněné kořenitostí. Vhodné k pikantní polévce z mořských plodů. Kyseliny 4,6 g/l, zbytkový cukr 2,8 g/l, bezcukerný extrakt 17,8 g/l, alkohol 13,0 %.
Zlatá medaile – VinoForum 2013 (Pardubice)
Novou řadu bílých barikových vín ročníku 2011 doplňují Chardonnay 2011 výběr z hroznů, Kerner 2011 výběr z hroznů a Rulandské šedé & Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr.
Franciacorta Saten DOCG Franciacorta
Azienda Agricola Lantieri de Paratico Itálie, Lombardia, Brescia 794 Kč (DEV)
Bílé šumivé polosuché víno. Vyrobeno kvašením v nádržích z nerezové oceli při řízené teplotě. Jemná ovocná vůně nasycená broskví, obohacená medem a lískovými oříšky. Víno ideální jako aperitiv, stejně tak k masu, rybě, uzenému lososu nebo salátu. Pečivem se zvýrazní jeho sladká chuť. 100 % Chardonnay, alkohol 12,5 %, teplota podávání 8–10 °C.
Sauvignon 2012
Vinařství Líbal Morava, Znojemská podoblast, Horní Dunajovice 150 Kč (KAV)
Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 7,1 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Víno světle zelenkavé barvy s výraznou vůní připomínající černý bez. V chuti angreštový kompot, ananas či grep.
Bronzová medaile – San Francisco International Wine Competition 2013 (USA)
Ryzlink rýnský 2012 VOC Znojmo
Vinařství Líbal Morava, Znojemská podoblast, Horní Dunajovice 247 Kč (KAV)
Polosladké bílé víno s 11,5 % alkoholu, 16,9 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Víno světlé zlato-žluté barvy s jemnou lipovou vůní. V chuti harmonie zbytkového cukru s mladou pikantní kyselinkou, která doplňuje typický charakter ryzlinku.
|
Franciacorta Brut Arcadia DOCG Franciacorta
Azienda Agricola Lantieri de Paratico Itálie, Lombardia, Brescia 843 Kč (DEV)
Bílé šumivé víno. Vyrábí se dlouhodobým kvašením v nerezových tancích při řízené teplotě. Přírodní kvašení se odehrává v láhvi, ve styku s kvasinkami po dobu nejméně 42 měsíců. Má světle zlatou barvu, intenzivní vůni čerstvého ovoce. Vhodná jako aperitiv i k rybě, mořským plodům, rizotu a pečivu. Směs 70 % Chardonnay a 30 % Pinot Nero. Zbytkový cukr 8 g/l, teplota podávání 8–10 °C.
Cépage Sauvignon 2012 pozdní sběr
Nové vinařství Morava, Mikulovská podoblast, Nový Přerov, Langewarte 192 Kč (MBV, UAN, UZP, VGA, VTV)
Bílé suché víno s 3,1 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Víno je světlé žluto-zelené barvy. Ovocná vůně s tóny broskví a listů rybízového keře. V chuti je výrazné, ovocné, s tóny bílého bobulového ovoce a citrusů.
Pálava 2012 výběr z hroznů
Vinařství U Kapličky Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, Kalvárie 239 Kč (VUK)
Polosladké bílé víno s 13,5 % alkoholu, 14,7 g/l zbytkového cukru, 5,5 g/l kyselin a vysokým extraktem 27,2 g/l. Barva vína je žlutá se slámovými odlesky, vůně je mohutná, kořenito-květnatá. Chuť je extraktivní, připomínající okvětní plátky sušené čajové růže. Vhodné k sladkým úpravám masa, k uzeným či pařeným sýrům a samozřejmě k dezertům. Teplota podávání 9–11 °C.
Bronzová medaile – International Wine Guide 2013 (Španělsko)
Rulandské bílé Terroir 2012 pozdní sběr
Vinařství Štěpán Maňák Morava, Slovácká podoblast, Kostelec 252 Kč (KRA, PER, UZM, VAV, VGA)
Polosladké bílé víno 18,5 g/l zbytkového cukru a 6,9 g/l kyselin. Řada Terroir se zaměřuje na nejlepší moravské trati a půdy ve vinicích spolu se zachováním typického rukopisem vinaře.
Stříbrná medaile – Sauvignon Forum 2013 (Brno)
Cuvée Fantôme Claret 2012 pozdní sběr
Nové vinařství Morava, Mikulovská podoblast, Nový Přerov, Langewarte 283 Kč (MBV, UAN, UZP, VGA, VTV)
Polosladké rosé se 28,6 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Blanc de noir, tedy klaret, je bílé víno z modrých hroznů. Barva vína je zlatavá. Ve vůni a chuti převládají tóny zralých jahod a rybízu.
|