Brno, 15. srpna 2013 - Takřka rok čekala v nerezových tancích, sudech či lahvích bílá vína ročníku 2012, aby se následujícího léta konečně mohla podívat do světa. Ta sladší z nich jistě přijdou vhod s nastupujícími chladnějšími večery. Zajímavostí je zralejší bílé barikované cuvée obsahující i doposud méně rozšířenou odrůdu Kerner.
Kerka 2011 pozdní sběr barriqueVinice Hnánice Suché bílé cuvée odrůd Ryzlink rýnský a Kerner bylo citlivě školeno v menších šaržích v barikových sudech po dobu jednoho roku tak, aby nebyl překryt odrůdový charakter vína. Má zlatavou barvu se stříbrnými odlesky, ve vůni skořice, vanilka a orchideje. V chuti přezrálé tropické ovoce doplněné kořenitostí. Vhodné k pikantní polévce z mořských plodů. Kyseliny 4,6 g/l, zbytkový cukr 2,8 g/l, bezcukerný extrakt 17,8 g/l, alkohol 13,0 %. Franciacorta Saten DOCG FranciacortaAzienda Agricola Lantieri de Paratico Bílé šumivé polosuché víno. Vyrobeno kvašením v nádržích z nerezové oceli při řízené teplotě. Jemná ovocná vůně nasycená broskví, obohacená medem a lískovými oříšky. Víno ideální jako aperitiv, stejně tak k masu, rybě, uzenému lososu nebo salátu. Pečivem se zvýrazní jeho sladká chuť. 100 % Chardonnay, alkohol 12,5 %, teplota podávání 8–10 °C. Sauvignon 2012Vinařství Líbal Suché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 7,1 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Víno světle zelenkavé barvy s výraznou vůní připomínající černý bez. V chuti angreštový kompot, ananas či grep. Ryzlink rýnský 2012 VOC ZnojmoVinařství Líbal Polosladké bílé víno s 11,5 % alkoholu, 16,9 g/l zbytkového cukru a 7,0 g/l kyselin. Víno světlé zlato-žluté barvy s jemnou lipovou vůní. V chuti harmonie zbytkového cukru s mladou pikantní kyselinkou, která doplňuje typický charakter ryzlinku. |
Franciacorta Brut Arcadia DOCG FranciacortaAzienda Agricola Lantieri de Paratico Bílé šumivé víno. Vyrábí se dlouhodobým kvašením v nerezových tancích při řízené teplotě. Přírodní kvašení se odehrává v láhvi, ve styku s kvasinkami po dobu nejméně 42 měsíců. Má světle zlatou barvu, intenzivní vůni čerstvého ovoce. Vhodná jako aperitiv i k rybě, mořským plodům, rizotu a pečivu. Směs 70 % Chardonnay a 30 % Pinot Nero. Zbytkový cukr 8 g/l, teplota podávání 8–10 °C. Cépage Sauvignon 2012 pozdní sběrNové vinařství Bílé suché víno s 3,1 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Víno je světlé žluto-zelené barvy. Ovocná vůně s tóny broskví a listů rybízového keře. V chuti je výrazné, ovocné, s tóny bílého bobulového ovoce a citrusů. Pálava 2012 výběr z hroznůVinařství U Kapličky Polosladké bílé víno s 13,5 % alkoholu, 14,7 g/l zbytkového cukru, 5,5 g/l kyselin a vysokým extraktem 27,2 g/l. Barva vína je žlutá se slámovými odlesky, vůně je mohutná, kořenito-květnatá. Chuť je extraktivní, připomínající okvětní plátky sušené čajové růže. Vhodné k sladkým úpravám masa, k uzeným či pařeným sýrům a samozřejmě k dezertům. Teplota podávání 9–11 °C. Rulandské bílé Terroir 2012 pozdní sběrVinařství Štěpán Maňák Polosladké bílé víno 18,5 g/l zbytkového cukru a 6,9 g/l kyselin. Řada Terroir se zaměřuje na nejlepší moravské trati a půdy ve vinicích spolu se zachováním typického rukopisem vinaře. Cuvée Fantôme Claret 2012 pozdní sběrNové vinařství Polosladké rosé se 28,6 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Blanc de noir, tedy klaret, je bílé víno z modrých hroznů. Barva vína je zlatavá. Ve vůni a chuti převládají tóny zralých jahod a rybízu. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Srpnový přehled vinoték |
|||
CRU | Bassta | ROZ | Rozverný hrozen |
DAR | Dary vinic | UAN | U Andersena |
DEV | DeVinis | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
GON | Vinotéka U gongu | UZP | U žíznivého papouška |
KAV | Káva-víno Hybešova | VAV | Vaše víno |
KRA | Kratochvílovci | VGA | Vinná Galerie |
MBV | Moravská banka vín | VTV | Vinotéka Top Vineum |
PER | Vinotéka Perkmistr | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Více v Přehledu brněnských vinoték