Brno, 15. října 2013 - Alibernet, Chardonnay, Macabeo, Merlot, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Sauvignon, Sylvánské zelené, Syrah, Veltlínské zelené. Všechny tyto krásné odrůdy naleznete mezi novinkami brněnských vinoték.
Sylvánské zelené 2012 pozdní sběrVinařství Michal Janás Sladké bílé víno se 51,9 g/l zbytkového cukru, 5,7 g/l kyseliny a 10,0 % alkoholu. Má příjemnou kyselinku, ovocnou jemně angreštovou chuť a vláčnou harmonii. Víno edice Reservoár Collection. Veltlínské zelené 2012 VOC ZnojmoVinařství Waldberg Vrbovec Bílé suché víno se 6,6 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyseliny a 12,5 % alkoholu. Víno zelenkavě zlatavé barvy, vůně intenzivní, květnatá až kořenitá, v chuti harmonicky vyvážené s pepřnatě-mandlovou dochutí. Doporučená doba láhvové zralosti jsou 2 až 4 roky. Veltlínské zelené je nejtypičtější odrůdou pro Vrbovec a okolí. Vega Pasion blanco 2012 VdlT CastillaBodegas Olcaviana Bílé suché víno z odrůd Macabeo (50 %) a Sauvignon Blanc (50 %). Obsah alkoholu 12,0 %. Barva je světle žlutá s nazlátlými zářivými tóny, aroma je svěží s ovocitými tóny tropického ovoce. V chuti je lahodné a vyvážené, s excelentní kyselinkou, s dlouhým aromatickým postgustem. Teplota servírování je 4–8 °C. Ideální k sýrům, těstovinám, rybám a mořským plodům. Pálava 2012 výběr z hroznůVinařství Michal Janás Víno edice Reservoár Collection. Polosladké bílé víno se 20,9 g/l zbytkového cukru, 4,3 g/l kyseliny a 13,0 % alkoholu. Dobře doplní silně kořeněná jídla, paštiky, sladké úpravy masa a jemné ovčí či kozí sýry. Víno je vhodné k archivaci. Rulandské šedé 2011 výběr z hroznůVinařství Gotberg Polosladké bílé víno se 41,0 g/l zbytkového cukru, 6,8 g/l kyseliny a 12,5 % alkoholu. Harmonické víno sytě žluté barvy a ovocné vůně s květinovými tóny. V dochuti můžeme najít stopy dřeva a vanilky. Je to ideální víno k archivaci, jehož vlastnosti se ležením na lahvi ještě zvýrazní. Merlot 2011 výběr z hroznůVinařství Gotberg Suché víno s rubínově červenou barvou a příjemnou vůní, pro kterou je dominantní jistá kouřovost s tóny hořké čokolády, černého rybízu a tmavého lesního ovoce. Plné, s dlouhou dochutí a kultivovanou tříslovinou, vyrobené přírodním způsobem. Ležením na lahvi se jeho vlastnosti ještě zvýrazní. Zbytkový cukr 1,1 g/l, kyseliny 5,0 g/l, alkohol 14,5 %. Alibernet 2011 pozdní sběrVinařství U Kapličky Inkoustově tmavý odstín barvy naznačuje robustnost vína. Ve vůni se vyznačují tóny lesních plodů, ostružin, tabáku a sladké čokolády. Chuť je jemná, ale široká, umocněná o aroma pražené kávy, tabáku a cedrového dřeva. Vhodné podávat ke zvěřinovému guláši anebo k tvrdým sýrům. Velmi vhodné pro delší uchovávání. Teplota podávání 14–16 °C. Suché víno (0,4 g/l zbytkového cukru), obsah kyselin 5,5 g/l, alkohol 13,5 %. |
Matthias Pinot Chardonnay Sekt, balení Škola sabragePROQIN Dárkové balení klasického sektu s originální šavlí pro sabrage (odsekávání hrdla lahve). Nové jemně šumivé víno z bratrské kombinace odrůd Pinot Blanc a Chardonnay vyráběné ručně metodou kvašením v láhvi. Výrazně zlato-žlutá hloubka vybarvení. Elegantní a komplexní vůně s tóny vanilky. Svěží, krémově hladká odrůdově charakteristická chuť s ovocnou sladkostí v kombinaci s dostatečnou kyselinkou. Objevují se zde doteky medovosti, vyzrálých hroznů a broskví. Příjemné a přetrvávající aroma. Výborně se hodí ke snídani například s míchanými vajíčky nebo na závěr ranní či odpolední svačinky. Champion – Prince Lev Golitsin Specialized International Sparkling Wine Competition 2013 (Ukrajina) Sauvignon 2012 VOC ZnojmoVino Hort Suché bílé víno se 6,4 g/l zbytkového cukru, 6,7 g/l kyseliny a 13,0 % alkoholu. Má zlatavou barvu, vůně nápadně připomíná zralý černý rybíz s broskvemi. V chuti má rovněž výraz černého rybízu, který bude zráním pravděpodobně přecházet do angreštu. Výrazná kyselinka vína a příjemně doplněný zbytkový cukr vytváří harmonii a předurčují Sauvignon k dlouhověkosti. Chardonnay 2012 pozdní sběrVinařství Michal Janás Polosladké bílé víno se 39,3 g/l zbytkového cukru, 6,7 g/l kyseliny a 11,0 % alkoholu. Vinice Molvy leží na jižní straně kopce Jasenová v nadmořské výšce 410 metrů nad mořem. Víno je vhodné k delšímu zrání a k archivaci. Pálava 2012 výběr z hroznůAdámkovo vinařství Bílé polosladké víno (zbytkový cukr 14,2 g/l) zlatavé barvy, vanilkové vůně s nádechem muškátového oříšku a dlouhotrvající květnaté dochuti. Hodí se k silněji kořeněným jídlům, paštikám, ovčím či kozím sýrům a ke sladkým úpravám masa. Alkohol 13 %. Jedno z vín edice Karel Roden. Sauvignon 2010 pozdní sběrLIVI Dubňany Bílé polosladké víno se 16,1 g/l zbytkového cukru, 10,3 g/l kyseliny a 12,5 % alkoholu. Barva je zlato-žlutá, vůně ovocná se stopou angreštu. Chuť je harmonická, připomíná angreštový kompot. Doporučená archivace do roku 2015. 1564 Syrah 2010 VdlT CastillaBodegas Olcaviana Červené, suché víno odrůdy Syrah. Barva je plná, červená, s odlesky, aroma vyzrálého červeného ovoce, jahod, malin, ostružin. V chuti je svěží a lahodné, s kulatým tělem a vyváženou kyselinkou, s delší dochutí. Víno zrálo 4 měsíce v sudu, obsahuje 13,5 % alkoholu. Teplota servírování je 12–16 °C. Vhodné k těstovinám a všem druhům masa. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Říjnový přehled vinoték |
|||
ALL | Vinotéka Alla | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
BMC | BMC Brno | VGA | Vinná Galerie |
BOR | Borgo Shop | VSV | Vinný sklípek Vinárium |
KRA | Kratochvílovci | VTV | Vinotéka Top Vineum |
KRV | Království vín | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Více v Přehledu brněnských vinoték