Brno, 15. března 2014 - Pro březen si brněnské vinotéky připravily celou řadu nových vín. Dominují zde bílá vína s vyšším zbytkovým cukrem. U vín mladých, loňských, sladkost příjemně rezonuje se svěžími kyselinkami, u vín starších a vyzrálejších pak cukry dávají vínu hloubku a charakter.
Irsai Oliver 2013 pozdní sběrVinice Hnánice Polosladké bílé víno s 20,4 g/l zbytkového cukru, 6,2 g/l kyseliny a 11,0 % alkoholu. Osloví výraznou vůní zahradního ovoce, jež je doplněna tóny muškátu. To se opakuje i v chuti společně s kořenitostí domácího hruškového kompotu. Doporučujeme ke grilovanému telecímu masu, případně k sýrům s modrou plísní. Irsai Oliver 2013 kabinet frizzanteVinařství Vajbar Barva vína je bledě zlatá s jemnými žlutými odlesky. Drobné perličky se objevu jí v hustých řetízcích. Vůně je velmi expresivní. V první vlně nastupuje kandovaná citronová kůra, v druhé vlně jemné tóny koření i jarních květů cibulovin v jemném hávu jarního medu. Chuť je plná a veselá, výrazně nasládlá s tóny sušených meruněk, ananasu, hrušek a koření. Dlouhá dochuť přináší marmeládu a citronovou kůru. Pálava 2012 výběr z hroznůVinařství Gotberg Polosladké bílé víno se 29,2 g/l zbytkového cukru, 6,1 g/l kyseliny a 12,5 % alkoholu. Vyznačuje se zelenkavě žlutou barvou a příjemnou vůní, v níž dominuje směs tropického ovoce, medové plástve a exotického koření, zejména skořice a badyánu. Vůně koresponduje s plnou a harmonickou chutí, typickou pro tento šlechtitelský zázrak z Moravy. Rulandské bílé Zimní vrch 2012Vinařství Volařík Polosladké bílé víno edice Terroir Volařík. Rulanda nabízí ve vůni mango, meruňku a gdouloň. Chuť je plná, extraktivní a velice ovocná – dominuje ananas a papája. Vyrobeno 2 146 lahví. Bronišť – Tramín červený 2011 výběr z hroznůMoravská banka vín Sladké bílé víno z kolekce vín brněnského podzemí s 53,0 g/l zbytkového cukru, 6,1 g/l kyseliny a 12,5 % alkoholu. Optimálně dozrálé hrozny z třináctileté vinice s redukovaným výnosem daly základ velice elegantnímu vínu S příjemným kořenitým aroma. Celkový harmonie a především chuť je podpořena zbytkovým cukrem. Doporučeno jako digestiv nebo jemně aromatickému sýru a sušeným hrozinkám. |
Muškát moravský 2013 kabinet frizzanteVinařství Vajbar NUVIANA 2013 I.G.P. Valle del CincaBodega Nuviana Bílé suché víno odrůdy Chardonnay. Barva je světle žlutá se zlatavými odlesky. Intenzivní aroma připomíná maracuyu a broskev. Příjemná a vyvážená chuť tropického ovoce. Víno je tělnaté, s delším dozvukem v ústech, v závěru je jemné a intenzivní. Ideální k salátům, těstovinám, drůbežímu masu. Obsah alkoholu 12,5 %. Veltlínské zelené 2012 výběr z hroznůPatria Kobylí Zlatá medaile – Vinařské Litoměřice 2013 (Litoměřice) Stříbrná medaile – Hustopečská pečeť 2013 (Hustopeče) Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběrAdámkovo vinařství Víno zelenožluté barvy, s medovou až lipovou vůní, šťavnatým dlouho trvajícím vjemem. Ryzlink rýnský se výborně hodí k lehčím úpravám drůbeže, ke studeným předkrmům nebo telecímu masu. Víno z edice Karel Roden má 14,5 g/l zbytkového cukru (polosuché) a 12,0 % alkoholu. Cabernet Sauvignon 2011 pozdní sběrVinařství U Kapličky Suché červené víno s 0,2 g/l zbytkového cukru, 5,4 g/l kyseliny a 13,5 % alkoholu. Granátová barva s pomerančovým okrajem. Ve vůni se projevují tóny červené papriky, makovice a černého rybízu. Chuť je taninová po černých lesních plodech. Doporučujeme podávat ke krůtímu masu, jehněčímu a sýrům s modrou plísní. Teplota podávání je 14–16 °C. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték - březen 2014 |
|||
BMC | BMC Brno | PRE | Vinotéky Presto |
KRA | Kratochvílovci | VGA | Vinná Galerie |
MBV | Moravská banka vín | VKA | Víno Kačka |
MOR | Moravská vinotéka | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
NAS | Na Stopce |
Více v Přehledu brněnských vinoték