Muškát moravský 2013 kabinetní víno
PATRIA Kobylí Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí, Žleby 150 Kč (NAS, VKA)
Víno světle žluté barvy s úžasně osvěžující vůní připomínající aroma pomela a dalších citrusových plodů. Chuť je charakteristicky muškátová. Lehké svěží víno ladí díky své šťavnatosti s nejrůznějšími saláty zeleninovými či těstovinovými, ale také s méně sladkými ovocnými dezerty. Zbytkový cukr 5,2 g/l, kyseliny 6,8 g/l, alkohol 12,0 %.
Veltlínské zelené 2012 pozdní sběr
KOLBY Morava, Mikulovská podoblast, Pouzdřany, Kolby 159 Kč (U3K)
Vůně čistá, od začátku převládá jemné aroma mandlí. Po otevření i v chuti krásné kořenité přírodní víno s velmi příjemnou minerální dochutí. Vhodné k nejrůznějším kanapkám či lehkým tvarohovým pomazánkám. Alkohol 13,0 %, kyseliny 5,6 g/l, zbytkový cukr 0,7 g/l.
Hibernal 2013 pozdní sběr
Rodinné vinařství Grmolec Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Podvinohradí 255 Kč (KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, U3K, VGA)
Panenské víno, tedy první víno z nové vinice. Polosuché, se 14,6 g/l zbytkového cukru, 8,6 g/l kyseliny a 12,0 % alkoholu. Plné, tělnaté víno s příjemným ovocným tónem broskví a nektarinek. Doporučeno podávat k tučnějším rybám na roštu nebo k mořským plodům. Doba zrání do 2017, doporučená teplota 9–11 °C.
Rosé Růžený 2013 VOC Modré hory
Víno J. Stávek Morava, Velkopavlovická podoblast, Němčičky, Růžený 220 Kč (MFM)
Svěžímu letnímu vínu dala název vinice, ze které pochází hrozny na jeho výrobu. Jižní expozice řad a lehká záhřevná půda s bohatým minerálním podložím dávají vzniknout velmi originálním vínům. Zde vyzrálé hrozny odrůdy Frankovka byly dlouho macerovány a šetrně lisovány tak, aby se do vína promítl terroir. Má atraktivní korálovou barvu s lososovými odstíny na okraji. Aroma je velmi komplexní, intenzivní po červeném zahradním ovoci, především zralých třešních, s doplňujícími jahodovými, rybízovými a mléčnými tóny. Svěžest vína je podpořena příjemnou kyselinkou.
Salon vín České republiky 2014 (Valtice)
Cabernet Moravia vin de messe 2012 pozdní sběr
PROQIN Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Němčice, Punty 290 Kč (U3K, VGA)
Hrozny pro vin de messe neboli mešní víno se pěstují na farní vinici dle zásad kanonického práva a pod dohledem duchovního správce vinařské obce Velké Němčice. Za mimořádné péče vzniklo autenticky čistě přírodní víno. Vyzývavá vůně černého rybízu, borůvek a ostružin elegantně harmonizuje s ovocným a kabernetovým charakterem v chuti, perníkovou kořenitostí a sametovou hebkostí.
Stříbrná medaile – AWC Vienna 2012 (Rakousko)
|
Müller Thurgau 2012 kabinetní víno
Vinařství U Kapličky Morava, Znojemská podoblast, Míšovice, Volné pole 149 Kč (VUK)
Bílé suché víno se 0,2 g/l zbytkového cukru, 4,4 g/l kyseliny a 12,0 % alkoholu. Barva vína je zelenožlutá. 3. Vůně květnatá, připomínající květ černého bezu a vyzrálé broskve. Chuť je broskvovo-citrusová. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Je oblíbené k dennímu stolování. Teplota podávání je 9–11 °C.
Bronzová medaile – Vitis Aurea Modra 2013 (Slovensko) Bronzová medaile – Epikuros 2013 (Slovensko)
Neuburské 2013 kabinetní víno
PATRIA Kobylí Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí, Holý kopec 150 Kč (NAS, VKA)
Bílé suché víno se 7,7 g/l zbytkového cukru, 7,8 g/l kyseliny a 11,0 % alkoholu. Je světle žluté barvy se zelenkavými odlesky s velmi příjemnou vůní připomínající aroma sušených meruněk. Lehká ovocná chuť tohoto kabinetního vína je osvěžená příjemnými kyselinami. Elegantně se snoubí se sladkovodními rybami či delikátními drůbežími paštikami.
Cabernet Moravia rosé 2013 kabinetní víno
Vinařství Vajbar Morava, Velkopavlovická podoblast, Vrbice, Úlehle 159 Kč (PRE)
Plné, mazlivé i šťavnaté, ideální pro jarní a letní večery. Barva je sytě malinová. Vůně je expresivní a výrazná, velmi viskózní, s projevem lesních jahod, malin a ostružin. Na pozadí vše dekoruje hustá domácí smetana. Chuť je plná, široká a šťavnatá. Přináší čerstvé zralé až přezrálé lesní jahody, maliny i ostružiny se lžičkou řeckého jogurtu. Dlouhá dochuť je vysušována pikantní rybízovou kyselinou. Doporučeno k tataráku z tuňáka nebo mladého býčka. Konzumujte v letech 2014–2015.
Vítěz kategorie – Vinum Juvenale 2013 (Brno)
Modrý Portugal 2013 moravské zemské víno
Rodinné vinařství Grmolec Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory 155 Kč (KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, U3K, VGA)
Červené suché víno se 0,6 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyseliny a 13,0 % alkoholu. Lehčí květnatý typ vína lahodné a sametové chuti s nižším obsahem kyselin a tříslovin. Doporučeno ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu i těstovinám. Doba zrání do 2014, doporučená teplota 14–16 °C.
|