Brno, 3. dubna 2014 - „Jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno lze vyrábět pouze z vinných hroznů cukernatosti nejméně 19 stupňů normalizovaného moštoměru.“ Toliko praví Vinařský zákon. Co se však skrývá v lahvi ve skutečnosti, to prozradí řada novinek s označením „kabinetní víno“. Ochutnejte tato úžasná mladá vína s výborným poměrem mezi cenou a kvalitou.
Muškát moravský 2013 kabinetní vínoPATRIA Kobylí Víno světle žluté barvy s úžasně osvěžující vůní připomínající aroma pomela a dalších citrusových plodů. Chuť je charakteristicky muškátová. Lehké svěží víno ladí díky své šťavnatosti s nejrůznějšími saláty zeleninovými či těstovinovými, ale také s méně sladkými ovocnými dezerty. Zbytkový cukr 5,2 g/l, kyseliny 6,8 g/l, alkohol 12,0 %. Veltlínské zelené 2012 pozdní sběrKOLBY Vůně čistá, od začátku převládá jemné aroma mandlí. Po otevření i v chuti krásné kořenité přírodní víno s velmi příjemnou minerální dochutí. Vhodné k nejrůznějším kanapkám či lehkým tvarohovým pomazánkám. Alkohol 13,0 %, kyseliny 5,6 g/l, zbytkový cukr 0,7 g/l. Hibernal 2013 pozdní sběrRodinné vinařství Grmolec Panenské víno, tedy první víno z nové vinice. Polosuché, se 14,6 g/l zbytkového cukru, 8,6 g/l kyseliny a 12,0 % alkoholu. Plné, tělnaté víno s příjemným ovocným tónem broskví a nektarinek. Doporučeno podávat k tučnějším rybám na roštu nebo k mořským plodům. Doba zrání do 2017, doporučená teplota 9–11 °C. Rosé Růžený 2013 VOC Modré horyVíno J. Stávek Svěžímu letnímu vínu dala název vinice, ze které pochází hrozny na jeho výrobu. Jižní expozice řad a lehká záhřevná půda s bohatým minerálním podložím dávají vzniknout velmi originálním vínům. Zde vyzrálé hrozny odrůdy Frankovka byly dlouho macerovány a šetrně lisovány tak, aby se do vína promítl terroir. Má atraktivní korálovou barvu s lososovými odstíny na okraji. Aroma je velmi komplexní, intenzivní po červeném zahradním ovoci, především zralých třešních, s doplňujícími jahodovými, rybízovými a mléčnými tóny. Svěžest vína je podpořena příjemnou kyselinkou. Cabernet Moravia vin de messe 2012 pozdní sběrPROQIN Hrozny pro vin de messe neboli mešní víno se pěstují na farní vinici dle zásad kanonického práva a pod dohledem duchovního správce vinařské obce Velké Němčice. Za mimořádné péče vzniklo autenticky čistě přírodní víno. Vyzývavá vůně černého rybízu, borůvek a ostružin elegantně harmonizuje s ovocným a kabernetovým charakterem v chuti, perníkovou kořenitostí a sametovou hebkostí. |
Müller Thurgau 2012 kabinetní vínoVinařství U Kapličky Bronzová medaile – Vitis Aurea Modra 2013 (Slovensko) Bronzová medaile – Epikuros 2013 (Slovensko) Neuburské 2013 kabinetní vínoPATRIA Kobylí Bílé suché víno se 7,7 g/l zbytkového cukru, 7,8 g/l kyseliny a 11,0 % alkoholu. Je světle žluté barvy se zelenkavými odlesky s velmi příjemnou vůní připomínající aroma sušených meruněk. Lehká ovocná chuť tohoto kabinetního vína je osvěžená příjemnými kyselinami. Elegantně se snoubí se sladkovodními rybami či delikátními drůbežími paštikami. Cabernet Moravia rosé 2013 kabinetní vínoVinařství Vajbar Vítěz kategorie – Vinum Juvenale 2013 (Brno) Modrý Portugal 2013 moravské zemské vínoRodinné vinařství Grmolec Červené suché víno se 0,6 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyseliny a 13,0 % alkoholu. Lehčí květnatý typ vína lahodné a sametové chuti s nižším obsahem kyselin a tříslovin. Doporučeno ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu i těstovinám. Doba zrání do 2014, doporučená teplota 14–16 °C. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték - duben 2014 |
|||
KAM | Vinotéky Kamenný džbán | PEC | Petit Cru |
MBV | Moravská banka vín | PRE | Vinotéka Presto |
MFM | My Food Market | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MIS | Vinotéka Mistr | VGA | Vinná Galerie |
MOR | Moravská vinotéka | VKA | Víno Kačka |
NAS | Na Stopce | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Více v Přehledu brněnských vinoték