Brno, 3. dubna 2014 - „Jakostní víno s přívlastkem kabinetní víno lze vyrábět pouze z vinných hroznů cukernatosti nejméně 19 stupňů normalizovaného moštoměru.“ Toliko praví Vinařský zákon. Co se však skrývá v lahvi ve skutečnosti, to prozradí řada novinek s označením „kabinetní víno“. Ochutnejte tato úžasná mladá vína s výborným poměrem mezi cenou a kvalitou.

Muskat moravsky 2013 kabinetni vino - PATRIA KobyliMuškát moravský 2013 kabinetní víno

PATRIA Kobylí
Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí, Žleby
150 Kč (NAS, VKA)

Víno světle žluté barvy s úžasně osvěžující vůní připomínající aroma pomela a dalších citrusových plodů. Chuť je charakteristicky muškátová. Lehké svěží víno ladí díky své šťavnatosti s nejrůznějšími saláty zeleninovými či těstovinovými, ale také s méně sladkými ovocnými dezerty. Zbytkový cukr 5,2 g/l, kyseliny 6,8 g/l, alkohol 12,0 %.

Veltlinske zelene 2012 pozdni sber - KOLBYVeltlínské zelené 2012 pozdní sběr

KOLBY
Morava, Mikulovská podoblast, Pouzdřany, Kolby
159 Kč (U3K)

Vůně čistá, od začátku převládá jemné aroma mandlí. Po otevření i v chuti krásné kořenité přírodní víno s velmi příjemnou minerální dochutí. Vhodné k nejrůznějším kanapkám či lehkým tvarohovým pomazánkám. Alkohol 13,0 %, kyseliny 5,6 g/l, zbytkový cukr 0,7 g/l.

Hibernal 2013 pozdni sber - Rodinne vinarstvi GrmolecHibernal 2013 pozdní sběr

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Podvinohradí
255 Kč (KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, U3K, VGA)

Panenské víno, tedy první víno z nové vinice. Polosuché, se 14,6 g/l zbytkového cukru, 8,6 g/l kyseliny a 12,0 % alkoholu. Plné, tělnaté víno s příjemným ovocným tónem broskví a nektarinek. Doporučeno podávat k tučnějším rybám na roštu nebo k mořským plodům. Doba zrání do 2017, doporučená teplota 9–11 °C.

Rose Ruzeny 2013 VOC Modre horyRosé Růžený 2013 VOC Modré hory

Víno J. Stávek
Morava, Velkopavlovická podoblast, Němčičky, Růžený
220 Kč (MFM)

Svěžímu letnímu vínu dala název vinice, ze které pochází hrozny na jeho výrobu. Jižní expozice řad a lehká záhřevná půda s bohatým minerálním podložím dávají vzniknout velmi originálním vínům. Zde vyzrálé hrozny odrůdy Frankovka byly dlouho macerovány a šetrně lisovány tak, aby se do vína promítl terroir. Má atraktivní korálovou barvu s lososovými odstíny na okraji. Aroma je velmi komplexní, intenzivní po červeném zahradním ovoci, především zralých třešních, s doplňujícími jahodovými, rybízovými a mléčnými tóny. Svěžest vína je podpořena příjemnou kyselinkou.

Salon vín České republiky 2014 (Valtice)

Cabernet Moravia vin de messe 2012 pozdni sber - PROQINCabernet Moravia vin de messe 2012 pozdní sběr

PROQIN
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Němčice, Punty
290 Kč (U3K, VGA)

Hrozny pro vin de messe neboli mešní víno se pěstují na farní vinici dle zásad kanonického práva a pod dohledem duchovního správce vinařské obce Velké Němčice. Za mimořádné péče vzniklo autenticky čistě přírodní víno. Vyzývavá vůně černého rybízu, borůvek a ostružin elegantně harmonizuje s ovocným a kabernetovým charakterem v chuti, perníkovou kořenitostí a sametovou hebkostí.

Stříbrná medaile – AWC Vienna 2012 (Rakousko)

Muller Thurgau 2012 kabinetni vino - Vinarstvi U KaplickyMüller Thurgau 2012 kabinetní víno

Vinařství U Kapličky
Morava, Znojemská podoblast, Míšovice, Volné pole
149 Kč (VUK)

Bílé suché víno se 0,2 g/l zbytkového cukru, 4,4 g/l kyseliny a 12,0 % alkoholu. Barva vína je zelenožlutá. 3. Vůně květnatá, připomínající květ černého bezu a vyzrálé broskve. Chuť je broskvovo-citrusová. Vhodné ke studené kuchyni, k smaženým rybím pokrmům. Je oblíbené k dennímu stolování. Teplota podávání je 9–11 °C.

Bronzová medaile – Vitis Aurea Modra 2013 (Slovensko)
Bronzová medaile – Epikuros 2013 (Slovensko)

Neuburske 2013 kabinetni vino - PATRIA KobylíNeuburské 2013 kabinetní víno

PATRIA Kobylí
Morava, Velkopavlovická podoblast, Kobylí, Holý kopec
150 Kč (NAS, VKA)

Bílé suché víno se 7,7 g/l zbytkového cukru, 7,8 g/l kyseliny a 11,0 % alkoholu. Je světle žluté barvy se zelenkavými odlesky s velmi příjemnou vůní připomínající aroma sušených meruněk. Lehká ovocná chuť tohoto kabinetního vína je osvěžená příjemnými kyselinami. Elegantně se snoubí se sladkovodními rybami či delikátními drůbežími paštikami.

Cabernet Moravia rose 2013 kabinetni vino - Vinarstvi VajbarCabernet Moravia rosé 2013 kabinetní víno  

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Vrbice, Úlehle
159 Kč (PRE)

Plné, mazlivé i šťavnaté, ideální pro jarní a letní večery. Barva je sytě malinová. Vůně je expresivní a výrazná, velmi viskózní, s projevem lesních jahod, malin a ostružin. Na pozadí vše dekoruje hustá domácí smetana. Chuť je plná, široká a šťavnatá. Přináší čerstvé zralé až přezrálé lesní jahody, maliny i ostružiny se lžičkou řeckého jogurtu. Dlouhá dochuť je vysušována pikantní rybízovou kyselinou. Doporučeno k tataráku z tuňáka nebo mladého býčka. Konzumujte v letech 2014–2015.

Vítěz kategorie – Vinum Juvenale 2013 (Brno)

Modry Portugal 2013 moravske zemske vino - Rodinne vinarstvi GrmolecModrý Portugal 2013 moravské zemské víno

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
155 Kč (KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, U3K, VGA)

Červené suché víno se 0,6 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyseliny a 13,0 % alkoholu. Lehčí květnatý typ vína lahodné a sametové chuti s nižším obsahem kyselin a tříslovin. Doporučeno ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu i těstovinám. Doba zrání do 2014, doporučená teplota 14–16 °C.

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, vino@ibrno.cz

Více na Novinky brněnských vinoték

Přehled vinoték - duben 2014

KAM Vinotéky Kamenný džbán PEC Petit Cru
MBV Moravská banka vín PRE Vinotéka Presto
MFM My Food Market   U3K Vinotéka U Tří knížat
MIS Vinotéka Mistr VGA Vinná Galerie
MOR Moravská vinotéka VKA Víno Kačka
NAS Na Stopce VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky 


Více v Přehledu brněnských vinoték