Brno, 2. května 2014 - Pili jste už mešní víno? Jaká vína dělají autentisté? A jak chutná Muškát žlutý? Odpovědi a inspiraci nabízejí květnové novinky brněnských vinoték.
Modrý Portugal rosé 2013 pozdní sběrKOLBY Rosé meruňkové barvy, ovocné vůně a chuti lesních jahod. Zaujme příjemně pikantní kyselinou a mineralitou, je příjemným osvěžením v teplých dnech, vzpruží tělo i mysl. Bude se hodit nejen k lehkým zákuskům, jako je například panna cota, ale také k delšímu popíjení při (nejen) májových večerech na terasách a zahradách. 13 % alkoholu, 14,6 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin. Limitovaná edice. Pinot Blanc 2012 MZVOta Ševčík Suché bílé víno vyrobené dle zásad autentistů, tedy tradiční metodou bez použití selektovaných kvasinek, číření a filtrace. Zrálo přes rok na jemných kalech v novém 300litrovém akátovém sudu. Barva je sytě zlatavá, ve vůně na první dojem vystupuje mírně naoxidované jablíčko, následně se objevují tóny zralých hrušek a nakonec medu. Chuť je bohatá a skrývá v sobě mnoho vrstev, počínaje příjemnou ovocností, medovostí v druhém sledu a krásnou mineralitou v závěru. Víno doporučejeme otevřít minimálně 24 hodin před konzumací. Muškát moravský 2012 pozdní sběrVinařství Kovacs Bílé polosuché víno se 9,3 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyseliny a 13,0 % alkoholu. Barva je světle žlutá, s jemným zlatavým odleskem. Svěží aroma nabízí krásné tóny čerstvých hroznů snoubící se s vůní sušené pomerančové kůry. Chuť připomíná plátek zralého pomeranče harmonicky sladěného s typickou muškátovou chutí a svěží šťavnatou kyselinkou. Doporučeno k paštikám nebo husím játrům. Děvín 2013 výběr z hroznůJ&J Ostrožovič Polosladké bílé víno se 14,9 g/l zbytkového cukru, 4,74 g/l kyselin a 13,18 alkoholu se představuje jiskřivou zlatožlutou barvou. S kořenitým buketem a vyváženou plnou chutí exotického ovoce je v celkovém dojmu půvabné a harmonické. Zároveň splňuje podmínky používání při křesťanské bohoslužbě (nepřidávají se do něj další látky jako např. cukry, vůně nebo barviva), jedná se tedy o víno mešní. Odrůda Děvín byla vyšlechtěna na Slovensku křížením Tramínu červeného a Veltlínu červenobílého. Muškát žlutý Special Collection 2012 výběr z hroznůJ&J Ostrožovič Polosladké bílé víno. Světle zelenkavě-žlutý barevný odstín s lehkými odlesky do zlatova. Bohatá a čistá vůně muškátového hrozna se mísí s plody ananasu a manga pokapaných šťávou jarních klementínek. Plná medově-ovocná chuť s dostatkem minerálních kyselin je harmonicky zakulacená zbytkovými cukry. Marmeládová dochuť po mandarínkách provokuje k dalším douškům. Živé víno s vyšším extraktem. Frankovka rosé 2013 kabinetní vínoPATRIA Kobylí Polosuché víno světlé malinové barvy, jehož vůně připomíná hrst plnou čerstvě natrhaného letního ovoce. Společně s malinami se rozvoní také lesní jahody. Lahodná ovocitá chuť skvěle doplní atmosféru každé zahradní párty. Skvěle působí snoubení s ovocnými saláty nebo méně sladkými dezerty. Zbytkový cukr 5,5 g/l, kyseliny 7,8 g/l, extrakt 24,5 g/l, alkohol 12 %. Murviedro Crianza 2009 DO ValenciaMurviedro Červené suché víno odrůd Tempranillo (50 %), Monastrell (30 %) a Syrah (20 %). Barva rubínová, příjemné aroma vyzrálého ovoce. Chuť jemná, víno má kulaté tělo, vyvážené třísloviny. Obsah alkoholu 13,5 %, teplota servírování 16–18 °C. |
Veltlínské zelené 2012 výběr z hroznůVinné sklepy Valtice Salon vín České republiky 2014 (Valtice) Muškát moravský 2013 kabinetní vínoSonberk Extra suchý kabinetní Muškát z řady Stříbrný Sonberk má světle zlatou barvu, hroznovou, jemně kořenitou vůni s atraktivním podtónem lučních květin a citrusových plodů. Šťavnatost na patře, lahodná chuť, s originální sonberskou pomerančovou až mandarinkovou kůrou objevující se v dochuti. Doporučujeme jako svěží, příjemně aromatický aperitiv. Cukernatost při sběru 20,7° NM, zbytkový cukr 3,7 g/l, kyseliny 6,5 g/l, alkohol 11,0 %. Sylvánské zelené 2013 kabinetní vínoPATRIA Kobylí Pálava 2013 výběr z hroznůVinařství U Kapličky Polosladké bílé víno se 36,8 g/l zbytkového cukru, 7,7 g/l kyseliny a 12,0 % alkoholu. Barva je jasně zlatá, jiskrná. Vůně je velmi bohatá, ušlechtilá, skvěle v sobě snoubí bylinky, med a rozkvetlé květinové záhony. Uchvacující chuť exotického ovoce, jemné kyselinky a medových plástů. Vhodné k sladkým úpravám masa, k uzeným či pařeným sýrům a samozřejmě k dezertům. Teplota podávání 9–11 °C. Rulandské bílé 2012 pozdní sběr barriqueVinařství Štěpán Maňák Víno zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech barrique. Plné víno s příjemným kokosovým nádechem, je ideálním doplněním jarního grilování. Cukernatost hroznů 23,0 °NM, zbytkový cukr 6,1 g/l, bezcukerný extrakt 21,3 g/l, kyseliny 6,1 g/l, alkohol 13,0 %. Frankovka rosé 2013 pozdní sběrVinařství Vajbar Barva je poutavá, v tónu zralých jahod. Vůně je plná, zralá a nasládlá. O první vjem se starají jahody – v tónech od zralé, právě utržené až po kompotovanou. V závěru buketu najdeme i lesní ovoce. Chuť je šťavnatá a oblá, výrazně nasládlá. Opět tu dominují jahody, tentokrát rozmačkané se sladkou smetanou. Chuť příjemně doplňují přezrálé broskve. V dlouhé dochuti se k marmeládám z letního ovoce přidává i stopa třísla a jemná kyselina. Doporučujeme k divokému lososovi uzenému na aromatickém dřevě. Konzumace v letech 2014–2015. Merlot 2012 výběr z hroznů 2012Vinařství Štěpán Maňák |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték - květen 2014 |
|||
AKA | Akademická vinotéka | SKL | Sklizeno |
BMC | BMC Brno | SVO | Vinotéka Svoboda |
KRA | Kratochvílovci | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MBV | Moravská banka vín | UYM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
MKV | Mešní a košer vína | VAV | Vaše víno |
NOR | Moravská vinotéka | VGA | Vinná Galerie |
NAS | Na Stopce | VKA | Víno Kačka |
PER | Vinotéka Perkmistr | VTV | Vinotéka Top Vineum |
PRE | Vinotéky Presto | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
Více v Přehledu brněnských vinoték