Brno, 6. května 2014 - Moravská růžová vína opět zazářila ve srovnání s nejlepší mezinárodní konkurencí. Moravští vinaři si odvezli z mezinárodní soutěže Le Mondial du Rosé, která se konala ve francouzském Cannes ve dnech 26. – 28. dubna 2014, 4 zlaté a 11 stříbrných medailí. Účast moravských a českých růžových vín organizačně zajistilo Národní vinařské centrum za finanční podpory Vinařského fondu.
Růžová vína se na Moravě a v Čechách vyrábějí od nepaměti, ale až v posledních letech zažívají skutečnou renesanci a těší se mimořádné oblibě u spotřebitelů. Atraktivní, svěží a aromatická růžová vína z Moravy a Čech se vyznačují vysokou kvalitu, kterou stále častěji potvrzují také úspěchy na prestižních mezinárodních soutěžích.
„Úspěchy na Le Mondial du Rosé, ale i celá řada dalších mezinárodních ocenění nám dokazují, že naše růžová vína nejsou módní vlnou, ale svébytnou a hlavně vysoce kvalitní kategorií vín, která se stále častěji prosazuje i v konkurenci nejslavnějších světových vinařství. Nejvíce mě na těchto úspěších těší sledovat údiv zahraničních vinařů nad rychlostí, jakou se naši vinaři dostali od nápadu věnovat se intenzivněji růžovým vínům mezi světovou špičku v oboru,“ komentuje výsledky soutěže Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.
Soutěže Le Mondial du Rosé se zúčastnilo téměř 1000 vín z celého světa. Zatímco loni přivezli moravští a čeští vinaři tři zlaté medaile, letos už byly čtyři. V takto obrovské konkurenci získala zlatou medaili následující vína:
- Zbyněk Osička, Frankovka 2013 pozdní sběr polosladké
- Bronislav Vajbar, Zweigeltrebe 2013 kabinet
- Vinné sklepy Lechovice, Cabernet Sauvignon 2012 ledové víno
- Vinné sklepy Lechovice, Frankovka 2007 ledové víno
Své postřehy sdělil i JUDr. Luboš Bárta, MBA, který se soutěže osobně zúčastnil: „Mistrovské soutěž růžových vín Le Mondial du Rosé v Cannes se zúčastnilo bezmála 1000 vín z celého světa, což dokumentuje stále vzrůstající popularitu růžových vín. Tento trend trvá již několik let. Všeobecně překvapila vína ze střední a jihovýchodní Evropy, která získala výrazně větší počet medailí než v minulých letech. Výsledky našich vín potvrdily, že růžovému se u nás daří a že ročník 2013 byl přinejmenším pro růžová vína velmi dobrý.“
Nejlepší vína ze soutěže budou představena v rámci filmového festivalu Festival de Cannes 14. – 25. května.
Co je to rosé?
Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.
Zdroj: NVC