Brno, 29. května 2014 - Ke konci jara pro nás brněnské vinotéky přichystaly nevídanou směsici atraktivních novinek. Zajímavý „Australan“ z vinařství 1847 Wines doputoval do vinotéky Petit Cru až z Barossa Valley. Jakoukoliv grilovačku povýší díky své živočišnosti na událost roku.
Tři věhlasní moravští vinaři (Šamšula, Škrobák, Maňák) uvolnili na trh nyní již dobře vyškolená, perfektní bílá vína loňského ročníku. Osvěžující kupáž odrůd Veltlínské červené rané a Ryzlink vlašský s názvem „Dědova večerka“ dorazila z Němčiček od pana J. Stávka.
Nechybí ani tradiční sekt, první počin vinařství KOLBY v této kategorii vín. Pouzdřanské vlašáky jsou pověstné a svůj potenciál předvádějí i v šumivém provedení.
Zapomenout nemůžeme ani na aktuálně velice „trendy“ pití – rosé vína. A to ne na ledajaká! Zweigeltrebe od pana Vajbara je ověnčeno zlatými medailemi z našich i zahraničních soutěží, Alibernet v růžovém provedení je pak velice zajímavou raritou – odrůda se používá spíše pro červená vína typická svojí temně černo-fialovou barvou a je to znát i na tmavším odstínu roséčka.
Sladkou tečkou je pak odrůda, která mnohokrát proslavila vinařství pana Maňáka i v zahraničí: Sauvignon. Jako slámové víno obsahuje 262 gramů cukru v jednom litru, jeho dochuť je nekonečná. A aby kuriozit nebylo málo, víno je v provedení barrique, tedy nějakou dobu si pobylo v nových vypalovaných dubových soudcích. Je jasné, že tento nektar nesbírá na výstavách jiná než zlatá ocenění.
Petit Verdot home block 20041847 Wines Víno výrazně ovocné, s příjemnými tóny kůže a dřevitosti. Chuť je plná, ovocitá, s příjemnou kyselinkou a sametovostí. Přechází v dlouhý a ovocný závěr. Víno zrálo 12 měsíců v sudu barrique. Temně červené suché víno se 14 % alkoholu. Ideální kombinace ke steakům a ke zvěřině. Dědova večerka 2012 MZVVíno J. Stávek Večerka je lidový název pro odrůdu Veltlínské červené rané, která je obvykle vínem s nízkým obsahem kyselin. Dědeček Josef Stávek Večerku vždy naopak připravoval zajímavě svěží, s příjemnou kyselinkou a to díky přídavku Ryzlinku vlašského, odrůdy s výraznou kyselinou. Cuvée je tedy vzpomínkou na rodinnou tradici a ukázkou umění kupážování odrůd. Víno Dědova večerka je velmi jemného aroma připomínající tóny květů čerstvě pokosené louky, v pozadí se objevují tóny žlutého ovoce. Chuťově se jedná o víno se středním tělem, s harmonickou kořenitou dochutí. Doporučujeme jej vychutnat při společenských setkáních, kdy nejlépe vynikne jeho svěžest, juvenilita a veselost. Rulandské bílé 2013 pozdní sběrVíno Škrobák Vyvážené suché bílé víno v pozdním sběru připomene stánek s praženými oříšky. Voní přesně jako lískové oříšky v karamelu nebo vlašské ořechy přelité medem. V mandlové chuti se velmi příjemně projeví mírný zbytkový cukr, který v kombinaci s kyselinou vytvoří dokonalou harmonii. Vhodné k drůbeži se sýrovými omáčkami a k rybám s jemnou úpravou. Cukernatost hroznů 23,0 °NM, zbytkový cukr 8,4 g/l, kyseliny 7,4 g/l, alkohol 13,0 %. Zweigeltrebe rosé 2013 kabinetVinařství Vajbar Barva je vesele lososová s meruňkovými odlesky. Vůně je plná a široká. Přináší mísu malin a ostružin rozmačkaných do selského jogurtu. V druhé vlně působivě kraluje jahodový sorbet. Chuť je přímočará, ovocná a svěží. Najdeme tu méně malin a více ostružin. Připomíná svěží mléčný ovocný koktejl s ostružinovou zmrzlinou, v dlouhé dochuti pak najdeme domácí jahodovou zmrzlinu i se zrníčky. Doporučeno ke grilované zelenině i dalším specialitám na grilu. |
Kolby Sekt premium Ryzlink vlašský 2012 brutKOLBY Chardonnay 2013 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Bílé suché víno barvy světle zelenkavé s jemně žlutým odstínem. Ve vůni dominuje tropika ve formě manga, oranžového melounu a sušeného banánu. Chuť je opulentní, nasládlá s projevem marcipánu, kokosu a citrusů. Vhodné k mušlím Svatého Jakuba a lehkým úpravám drůbeže. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 4,4 g/l, kyseliny 7,6 g/l. Pálava 2013 výběr z hroznůVinařství Štěpán Maňák Alibernet rosé 2013 pozdní sběrVíno Škrobák Polosuché růžové víno v pozdním sběru krásné jahodově syté, na růžové víno až nezvykle tmavé barvy. Nádherná vůně červeného rybízu, malin se šlehačkou a smetanového jogurtu. Kořenitá chuť je plná brusinek a červené papriky s příjemným vjemem kyselinek a vyššího zbytkového cukru. Doporučeno podávat k zeleninovým salátům a k těstovinám s lososem nebo tuňákem. Cukernatost hroznů 21,0 °NM, zbytkový cukr 14,8 g/l, kyseliny 8,2 g/l, alkohol 11,5 %. Sauvignon 2012 slámové víno, barriqueVinařství Štěpán Maňák Vybrané hrozny zrály na roštech po dobu 4 měsíců. Během této doby bobulky sesychají a nabývají na cukernatosti, hodnotné látky se ve víně koncentrují. Medová vůně otevírá chuť zralého ovoce a bezinek. Nezapomenutelný charakter vína, také doplňuje dvanáctiměsíční zrání v dubovém sudu barrique. Zbytkový cukr 262,1 g/l, kyseliny 8,4 g/l, 9,0 % alkoholu. Cukernatost moštu byla 42,8 °ČNM. Zlatá medaile – GRAND PRIX VINEX 2014 (Valtice) |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték - červen 2014 |
|||
CRU | Crustum | TRA | Transvin |
KRA | Kratochvílovci | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
MFM | My Food Market | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
PEC | Petit Cru | VAV | Vaše víno |
PER | Vinotéka Perkmistr | VGA | Vinná Galerie |
PRE | Vinotéky Presto | VKA | Víno Kačka |
SVO | Vinotéka Svoboda |
Více v Přehledu brněnských vinoték