Petit Verdot home block 2004
1847 Wines Austrálie, Barossa Valley, Rowland Flat 790 Kč (PEC)
Víno výrazně ovocné, s příjemnými tóny kůže a dřevitosti. Chuť je plná, ovocitá, s příjemnou kyselinkou a sametovostí. Přechází v dlouhý a ovocný závěr. Víno zrálo 12 měsíců v sudu barrique. Temně červené suché víno se 14 % alkoholu. Ideální kombinace ke steakům a ke zvěřině.
Dědova večerka 2012 MZV
Víno J. Stávek Morava, Velkopavlovická podoblast, Němčičky, Bočky 180 Kč (MFM)
Večerka je lidový název pro odrůdu Veltlínské červené rané, která je obvykle vínem s nízkým obsahem kyselin. Dědeček Josef Stávek Večerku vždy naopak připravoval zajímavě svěží, s příjemnou kyselinkou a to díky přídavku Ryzlinku vlašského, odrůdy s výraznou kyselinou. Cuvée je tedy vzpomínkou na rodinnou tradici a ukázkou umění kupážování odrůd. Víno Dědova večerka je velmi jemného aroma připomínající tóny květů čerstvě pokosené louky, v pozadí se objevují tóny žlutého ovoce. Chuťově se jedná o víno se středním tělem, s harmonickou kořenitou dochutí. Doporučujeme jej vychutnat při společenských setkáních, kdy nejlépe vynikne jeho svěžest, juvenilita a veselost.
Rulandské bílé 2013 pozdní sběr
Víno Škrobák Morava, Velkopavlovická oblast, Čejkovice, Staré Hory 219 Kč (VKA)
Vyvážené suché bílé víno v pozdním sběru připomene stánek s praženými oříšky. Voní přesně jako lískové oříšky v karamelu nebo vlašské ořechy přelité medem. V mandlové chuti se velmi příjemně projeví mírný zbytkový cukr, který v kombinaci s kyselinou vytvoří dokonalou harmonii. Vhodné k drůbeži se sýrovými omáčkami a k rybám s jemnou úpravou. Cukernatost hroznů 23,0 °NM, zbytkový cukr 8,4 g/l, kyseliny 7,4 g/l, alkohol 13,0 %.
Zlatá medaile – Valtické vinné trhy 2014 (Valtice)
Zweigeltrebe rosé 2013 kabinet
Vinařství Vajbar Morava, Velkopavlovická podoblast, Přítluky, Přítlucká hora 149 Kč (PRE)
Barva je vesele lososová s meruňkovými odlesky. Vůně je plná a široká. Přináší mísu malin a ostružin rozmačkaných do selského jogurtu. V druhé vlně působivě kraluje jahodový sorbet. Chuť je přímočará, ovocná a svěží. Najdeme tu méně malin a více ostružin. Připomíná svěží mléčný ovocný koktejl s ostružinovou zmrzlinou, v dlouhé dochuti pak najdeme domácí jahodovou zmrzlinu i se zrníčky. Doporučeno ke grilované zelenině i dalším specialitám na grilu.
Zlatá medaile – Le Mondial du Rosé (Francie) Zlatá medaile – Jarovín Rosé 2014 (Znojmo)
|
Kolby Sekt premium Ryzlink vlašský 2012 brut
KOLBY Morava, Mikulovská podoblast, Pouzdřany, Kolby 330 Kč (U3K)
Historicky první sekt z produkce vinařství, vyráběný tradiční metodou kvašením v lahvi. Sekt z odrůdy Ryzlink vlašský s elegantním perlením, lehkou vůní citrusů a svěží kyselinkou v chuti. Vynikající je jako aperitiv, k předkrmům i k nedělnímu brunchi. Obsahuje 12,5 % alkoholu, 6,5 g/l kyselin, 12,0 g/l zbytkového cukru.
Chardonnay 2013 pozdní sběr
Vinařství Ing. Jakub Šamšula Morava, Velkopavlovická podoblast, Čejkovice, Díl u Včelína 220 Kč (CRU, PEC, SVO, TRA)
Bílé suché víno barvy světle zelenkavé s jemně žlutým odstínem. Ve vůni dominuje tropika ve formě manga, oranžového melounu a sušeného banánu. Chuť je opulentní, nasládlá s projevem marcipánu, kokosu a citrusů. Vhodné k mušlím Svatého Jakuba a lehkým úpravám drůbeže. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 4,4 g/l, kyseliny 7,6 g/l.
Pálava 2013 výběr z hroznů
Vinařství Štěpán Maňák Morava, Slovácká podoblast, Žádovice, Fěruňk 252 Kč (KRA, PER, UZM, VAV, VGA)
Vysoce aromatická vůně s tóny květů bezinek a vyzrálých hroznů s chutí dužinatých tropických plodů. Polosladké bílé víno s 25,1 g/l zbytkového cukru a 7,4 g/l kyselin. Při sběru dosáhla cukernatost moštu 25,0 °ČNM.
Alibernet rosé 2013 pozdní sběr
Víno Škrobák Morava, Velkopavlovická oblast, Čejkovice, Noviny 219 Kč (VKA)
Polosuché růžové víno v pozdním sběru krásné jahodově syté, na růžové víno až nezvykle tmavé barvy. Nádherná vůně červeného rybízu, malin se šlehačkou a smetanového jogurtu. Kořenitá chuť je plná brusinek a červené papriky s příjemným vjemem kyselinek a vyššího zbytkového cukru. Doporučeno podávat k zeleninovým salátům a k těstovinám s lososem nebo tuňákem. Cukernatost hroznů 21,0 °NM, zbytkový cukr 14,8 g/l, kyseliny 8,2 g/l, alkohol 11,5 %.
Sauvignon 2012 slámové víno, barrique
Vinařství Štěpán Maňák Morava, Slovácká podoblast, Žádovice, Fěruňk 380 Kč / 0,2 l (KRA, PER, UZM, VAV, VGA)
Vybrané hrozny zrály na roštech po dobu 4 měsíců. Během této doby bobulky sesychají a nabývají na cukernatosti, hodnotné látky se ve víně koncentrují. Medová vůně otevírá chuť zralého ovoce a bezinek. Nezapomenutelný charakter vína, také doplňuje dvanáctiměsíční zrání v dubovém sudu barrique. Zbytkový cukr 262,1 g/l, kyseliny 8,4 g/l, 9,0 % alkoholu. Cukernatost moštu byla 42,8 °ČNM.
Zlatá medaile – GRAND PRIX VINEX 2014 (Valtice) Zlatá medaile – Sauvignon Forum 2013 (Mikulov)
|