Brno, 1. října 2014 - Říjnové novinky brněnských vinoték se stávají přehledem nejúžasnějších moravských vín ročníku 2013. Odrůdy jako jsou Pálava, Rulandské šedé nebo Sauvignon patří k těm úplně nejoblíbenějším. Výčet doplňují zajímavé vzorky za Španělska.
Tramín červený 2013 výběr z hroznůVinařství Vajbar
Sauvignon 2013 pozdní sběrVinařství Čech
Rulandské šedé 2013 pozdní sběrVinařství Čech Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu. Má zlato-žlutou barvu, čistou ovocnou vůni s projevy oříšků a hruškového kompotu. Plné tělo je postaveno na harmonii svěží kyselinky a decentního zbytkového cukru. Chuť je hebká, extraktivní s máselnými tóny a dlouhou dochutí. Kombinace s pokrmy: přírodní úpravy tmavého drůbežího masa.
Pálava 2013 výběr z bobulíVinařství Štěpán Maňák Vysoce aromatická vůně s tóny květů bezinek a vyzrálých hroznů s chutí dužinatých tropických plodů. Vhodné ke sladkým dezertům. |
Frizzante Sauvignon 2013 MZVSing wine Dominio Espinal Blanco 2013 DO YeclaBodegas Castaño Zlatavě žlutá barva koresponduje s jemnými tóny zeleného jablka a jemným nádechem čerstvě naloupaných citrusových plodů, které se překrásně kombinuje se šťavnatostí vyzrálých hroznů. Odrůda 100% Macabeo, teplota servírování 8–12 °C, alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny 5,85 g/l. Pinot Gris 2013 pozdní sběrPROQIN Frizzante Cuvée Rosé 2013 MZVSing wine Monastrell Ecológico 2013 DO YeclaBodegas Castaño Tmavé třešňově červené víno z BIO produkce (odrůda Monastrell) s tóny svěžích lesních plodů. Víno není nijak stabilizováno a je pouze hrubě vyfiltrováno tak, aby byla zachována co nejautentičtější chuť oblasti. Teplota servírování 15–16 °C, alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 2,95 g/l, kyseliny 5,05 g/l. MO Salinas Monastrell 2012 DO AlicanteBodegas Sierra Salinas Intenzivní červená barva s purpurovými okraji. Svěží aroma červeného ovoce s jemným nádechem pečeného chleba. Jemná chuť červeného ovoce a lehce zapamatovatelná struktura vína zanechává dlouhou tečku na patře spolu s tříslovinou a jemnou kyselinkou. Odrůdy Monastrell (85 %), Cabernet Sauvignon (10 %), Garnacha Tintorera (5 %). Teplota servírování 17–18 °C, alkohol 14 %, zbytkový cukr 2,5 g/l, kyseliny 5,3 g/l. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, vino@ibrno.cz
Více na Novinky brněnských vinoték
Přehled vinoték - říjen 2014 |
|||
BUV | Buenos Vinos | TRA | Transvin |
CRU | Crustum | U3K | Vinotéka U Tří knížat |
KRA | Kratochvílovci | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
LIV | Livino | VAV | Vaše víno |
PER | Vinotéka Perkmistr | VGA | Vinná Galerie |
PRE | Vinotéky Presto | VVD | Vinotéky VÍNO & DESTILÁTY |
ROZ | Rozverný hrozen | VZK | Vinotéka za kostelem |
Více v Přehledu brněnských vinoték