
Brno, 10. listopadu 2014 – Obec Hnanice je jakoby na konci světa. Vždy ležela na zemské či státní hranici a stihl ji osud snad všech pohraničních moravských vesnic. Tu a tam prošlo nějaké vojsko, přicházela doba počešťování, poněmčování a samozřejmě ostnatých drátů. Vše je naštěstí pryč a obec i její okolí vzkvétá.
Rozvoji napomáhá blízkost Národního parku Podyjí, poloha na spojnici mezi Znojmem a významným rakouským historickým a vinařským městem Retz, rozmach turistiky, obzvláště cyklostezek, a v neposlední řadě místní vinaři. Mezi nimi dominuje vinařství Vinice – Hnánice.
Nelze nezmínit osobu, která od počátku milénia stojí za celým vinařstvím – Mgr. Jiří Hamza. Je vám to jméno povědomé? Malá nápověda: ženský basketbalový tým v Brně-Žabovřeskách nebo mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Sportovní úspěchy jsou předzvěstí těch vinařských. A ty se dostavily. V současnosti vinařství obhospodařuje 264 ha vinic a je mimo jiné největším dodavatelem hroznů pro Znovín Znojmo. Krom toho provozuje vlastní degustační sklep, penzión a luxusní hotel s restaurací. Hlavní jsou ale vína, která chutnají a která bodují u nás i ve světě.
Ředitelem vinařství je ing. Evžen Kašpárek. Člověk, který díky svému vzdělání i zkušenostem drží laťku kvality hnanických vín velmi vysoko. Setkali jsme se již před několika lety a povídali si hlavně o místních sauvignonech. Nyní je tedy čas zjistit, kam vinařství míří dál.
Jaká byla vaše osobní cesta k vínu? Vedla vás rodová vinařská tradice, blízkost vinic nebo třeba jen náhoda? Kde jste sbíral předchozí zkušenosti?
K vínu mě dovedla krása a bohatost tohoto nápoje. Na kterou jsem navázal studiem na vysoké škole. Teoretické znalosti jsem doplnil praktickými ve vinařství Vinselekt Michlovský a doplnil legislativními na SZPI v Brně.
A jak jste se ocitl zde, na nejzápadnější výspě moravského vinohradnictví? Jakými posty jste ve firmě prošel?
Do firmy jsem se dostal jako technolog, kdy mě zaujala myšlenka být součástí rodícího se vinařství v krásné krajině na úpatí Národního parku Podyjí. V současné době působím na pozici ředitele vinařství.
S vašimi víny se lze setkat během roku na řadě akcí. Které z nich jsou podle vás nejzajímavější?
Festival vína VOC Znojmo, Pardubický festival vína a v neposlední řadě Svatováclavské slavnosti v Hnanicích. Je těžké vybrat, která z nich je ta nejzajímavější. Obecně platí, že nejlepší akce jsou ty, které spojují ochutnávání dobrého vína s bohatým kulturním programem.
Co vás přimělo přihlásit vína na jistě nákladné zahraniční soutěže, jako jsou IWC San Francisco, Decanter World Wine Awards nebo AWC Vienna?
Částečně prestiž, protože spousta z mých známých ze zahraničí se divila, že tu vůbec vyrábíme víno, a částečně snaha o srovnávání s víny z celeho světa, ne jen z tohoto regionu, nebo pár zemí ze střední Evropy.
Které vaše konkrétní víno považujete za historicky nejúspěšnější? Máte informace, jestli se dá ještě někde sehnat?
Pálava 2011, výběr z bobulí 2011. Toto víno bylo zařazeno mezi 1 000 nejlepších vín světa v publikaci 1000 Vins du Monde. K sehnání je u nás za cenu 160 Kč.
Na trh se již pomalu chystají vína ročníku 2014. Jak se vyvíjejí ta vaše? Chystáte i nějaká svatomartinská či mladá vína?
Na trh chystáme víno Mladý muškát, víno s přívlastkem kabinetní. Svatomartinská vína neděláme z důvodů ohraničení výroby seznamem odrůd, ze kterých je možno svatomartinské vyrábět. Každý rok je jiný a z toho vyplývá i zdravotní stav hroznů jednotlivých odrůd, tak proč být omezen ještě dalšími předpisy.
Ve vaší nabídce jsou typické znojemské, ale řekněme i netradiční odrůdy. Které z nich považujete za stěžejní? Jak se vyvíjejí ty méně známé?
Mezi nejdůležitější patří Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Pálava, z těch méně známých Kerner, Irsai Oliver. Kerner i Irsai Oliver si našly cestu k našim zákazníkům, kteří ocenují specifičnost těchto odrůd.
Patříte mezi největší pěstitele révy vinné u nás. Jaký je vlastně poměr mezi vámi zpracovávanými a prodávanými hrozny? Plánujete nové výsadby? Jaké novinky by se mohly objevit ve skladbě vašich vín?
Prodáváme až 90 % hroznů. Průběžně obnovujeme naše vinice, na kterých se snažíme kromě tradičních odrůd vysazovat i nové interspecifické odrůdy, např. Hibernal. Do sortimentu našich vín se snažíme doplňovat nejenom odrůdová vína, ale i cuvée nebo vína vyrobená speciální technologií, jejichž zástupcem je například Ryšák.
Brno se hlásí ke svým historickým odkazům a tradicím vinařství a vína. Označení „Brno, město vína“ je pro mnohé přesto zatím pouhým heslem. Jak vy hodnotíte prezentaci a prodej vašich vín v Brně?
Brno a okolí má pro nás moravské vinaře velkou specifiku. Je jí malá dopravní vzdálenost mezi vinařstvím a konečným spotřebitelem a vyšší znalost vinařské problematiky mezi obyvateli Brna. Z tohoto důvodu převažuje pro Brňany přímý prodej jednotlivým fyzickým osobám, které naše víno znají a objednávají si ho přímo především prostřednictvím e-shopu na našich webových stránkách.
Vinice – Hnánice s.r.o.
- Založeno: 2001
- Sídlo: Hnanice, Jihomoravský kraj
- Roční produkce: 400 tisíc lahví
- Vlastní vinice: 150 ha – Knížecí vrch, Fládnická, U Chlupa, U Kapličky (Hnanice)
- Odrůdy: Frankovka, Hibernal, Irsai Oliver, Kerner, Modrý Portugal, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské modré, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Savilon, Tramín červený, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe
- Zajímavost: Kerka, Ryšák
- Web: www.vinice-hnanice.cz
Jan Přikryl, vino@iBrno.cz; foto: archiv Vinice - Hnánice